arch/ive/ief (2000 - 2005)

Uitgeverij de Dolle Hond
by Dolle Hondenvriend Tuesday April 29, 2003 at 01:26 AM

De Dolle Hond is een kleine uitgeverij die sinds januari 1999 voor lage prijzen subversieve en opruiende lectuur verspreidt. Het bescheiden fonds omvat inmiddels o.a. anarchistische, communistische, surrealistische, dadaïstische en situationistische titels.

Bezoek de gloednieuwe website van uitgeverij de Dolle Hond:
http://www.dollehon.dds.nl


De drie laatst verschenen titels zijn:

DH22 – DE LIJDENSWEG VAN ERICH MÜHSAM
Door Kreszentia Mühsam

De joodse dichter, anarchist en revolutionair Erich Mühsam (1878-1934) wist met zijn scherpe pen en venijnige humor de autoriteiten van zijn tijd op stang te jagen. Hoewel hij anarchist was, erkende hij de noodzaak van de diktatuur van het proletariaat in de vorm van de arbeidersraden en speelde hij een belangrijke rol in de Beierse radenrepubliek van 1919.
Hij was een doorn in het oog van de nazi’s, die hem tijdens de arrestatiegolf op de dag na de Rijksdagbrand oppakten. Gedurende een lijdensweg van zeventien maanden werd hij in gevangenissen en concentratiekampen door de SA gemarteld en uiteindelijk in de nacht van 9 op 10 juli 1934 door de SS vermoord.
Zijn vrouw Zenzl Mühsam vluchtte na zijn dood naar Tsjechoslowakije, waar ze een half jaar later de brochure De lijdensweg van Erich Mühsam schreef. Ondanks waarschuwingen van haar vriend Rudolf Rocker reisde ze naar de Sovjet-Unie, waar ze in april 1936 werd gearresteerd door Stalins gevreesde geheime politie. Na een lange tocht door gevangenissen en werkkampen werd ze uiteindelijk in 1955, twee jaar na de dood van Stalin, vrijgelaten uit de ballingschap in Siberië. Ze stierf in 1962 in Oost-Berlijn.

Oorspronkelijke titel: Der Leidensweg Erich Mühsams, Mopr-Verlag, Zürich-Parijs 1935
Nederlandse vertaling: Henk Eikeboom, 1935
Geleitwort van Else Levi-Mühsam, Vorwort von Werner Hirsch, Nachwort: Das Schicksal Zenzl Mühsams (Dieter Brünn) zijn ontleend aan de Duitse uitgave van 1994, Harald Kater Verlag, Berlijn
Te bestellen voor € 2,17


DH23 – BULGARIA A NEW SPAIN, THE COMMUNIST TERROR IN BULGARIA

Dit indrukwekkende pamflet over de vernietiging van de anarchistische beweging in Bulgarije door het Russische bezettingsleger na 1944, verscheen oorspronkelijk in 1948 bij de Alexander Berkman Aid Fund te Chicago.
Aangevuld met het artikel ‘A Visit to Bulgaria’ van de Bulgaarse anarchist Jack Grancharoff, die enkele jaren na de bolsjewistische machtsovername naar het buitenland vluchtte en uiteindelijk in Australië belandde. In 1993 bezocht hij een anarchistische conferentie in Bulgarije, wat hem noopte tot een treurig stemmend verslag over de uitwerking van de vele jaren van ‘communistische’ diktatuur op de mentaliteit in zijn geboorteland en een felle aanklacht tegen de ‘nieuwe’ neo-liberale machthebbers (veelal dezelfde ‘communistische’ apparatsjiks in een nieuwe vermomming), die het land na 1989 begonnen leeg te plunderen.

Originally published by the Alexander Berkman Aid Fund, Chicago 1948
The article ‘A Visit to Bulgaria’ by Jack Grancharoff was originally published in Red and Black #26, P.O.Box 12, Quaama N.S.W. 2550 Australia
Te bestellen voor € 2,17


DH24 – HANDLEIDING VOOR HET BETEUGELEN VAN WOELINGEN

Militaire handleiding voor oproerbestrijding, verschenen bij de Koninklijke Militaire Academie te Breda in 1932. Wat zijn de bevoegdheden van de militairen bij het verlenen van bijstand aan de burgerlijke autoriteiten die onder vuur liggen van oproerige menigtes, in een in staat van oorlog verklaard gebied of in een in staat van beleg verklaard gebied? Wat zijn de taktische beginselen voor het optreden van troepen bij het beteugelen van woelingen? Met handige situatieschetsen.
Historisch interessant voor wie wil weten hoe het Jordaan-oproer werd neergeslagen, maar ook verplicht studiemateriaal voor elke beginnende opstandeling die inzicht wil krijgen in de taktieken van de tegenstander. Uitgeverij de Dolle Hond houdt zich aanbevolen voor recentere uitgaves!

Vastgesteld bij Beschikking van den Minister van Defensie van 18 Juli 1932, Iide Afd. B. No. 42, met instemming van de Ministers van Binnenlandsche Zaken en van Justitie.
Te bestellen voor € 3,06