arch/ive/ief (2000 - 2005)

Indymedia.nl reageert op beschuldingen VPRO
by Redactie Indymedia.nl posted by christophe Thursday April 24, 2003 at 11:24 AM

In een uitzending van "De ochtenden" op de VPRO werd indymedia nog maar eens beschuldigd van antisemitisme. Een van de geinterviewden in de uitzending was Peter Zegers, die al eerder soortgelijke beschuldigingen over indymedia publiceerde en die ook al uithaalde naar medewerkers van Indymedia.be. Diezelfde Zegers, die zichzelf in progressieve hoek situeert, kreeg het eerder ook al aan de stok met Chomsky, die hij een "zelfhatende jood" noemde. (christophe callewaert)

Geachte redactie,

In uw uitzending van 22 maart 2003 behandelt u het onderwerp zionisme en antisemitisme. In deze uitzending wordt koste noch moeite bespaard de onafhankelijke en progressieve website indymedia.nl door het slijk te halen.

U start de uitzending met de opmerkingen. "Ik wens je de tyfus zionist, NSB-er tubbel, ik weiger te discussieren met mensen die mij uitschelden voor zionist, nazi, NSB-er of wat dies meer zij Krijg zelf de sars aan je hartkleppen, eikel. Goedemorgen luisteraar, en als u meer van zulk soort
dialogen wilt meebeleven, surf dan eens naar de discussiepagina van maghreb.nl of die van indymedia.nl."

Wij willen u erop wijzen dat deze opmerkingen nimmer op de website indymedia geplaatst zijn. Mocht dit type opmerking toch geplaatst worden, verwijdert de redactie deze vrijwel onmiddelijk. Wij hebben daarvoor spelregels waarmee wij alle bijdragen toetsen. (zie: http://www.indymedia.nl/nl/static/help.policy.shtml) Dit soort opmerkingen vallen bij ons onder de noemer schelden: "Schelden op andere posters, in wat voor vorm dan ook, is niet toegestaan en is reden voor verwijdering van de volledige reactie."

Wij, het redactie-team van indymedia.nl, zijn dan ook geschokt over het feit dat een dergelijke bewering gedaan wordt in De Ochtenden. Geen enkele van bovenstaande beweringen is te vinden op de website indymedia.nl. Wij
vragen ons dan ook af waar De Ochtenden deze kul (tja, we kunnen het niet anders noemen) vandaan haalt.

Op indymedia.nl zijn, voor zover wij weten, daarnaast geen anti-semitische of anderszins discriminerende teksten te vinden. Dit is ook in strijd met onze antiracistische spelregels. Wij vragen ons sowieso af waarom indymedia.nl erbij wordt gehaald in het kader van antisemitisme. De naam
van indymedia.nl wordt hierdoor besmeurd en gecriminaliseerd, waarom doet u hieraan mee?

Het lijkt ons dan ook niet meer dan gerechtvaardigd dat in de volgende uitzending van De Ochtenden melding wordt gemaakt van het feit dat indymedia.nl ten onrechte genoemd is. Ten slotte willen we u erop wijzen dat Indymedia geen discussieplatform is, maar een nieuwssite met de mogelijkheid aanvullingen te geven. Een recitificatie lijkt ons dus op zijn plaats.

Wij vragen ons ook nog af of uw redactie http://www.indymedia.nl wel goed bestudeerd heeft, alvorens deze in een kwaad daglicht te stellen. Wij vinden het betreurenswaardig dat u vooraf geen kontakt heeft gezocht met de redactie van indymedia.nl hierover. Wij vinden dit journalistiek gezien niet alleen zeer onzorgvuldig maar ook kwalijk. Wij hadden dit toch juist van de VPRO niet verwacht!

Mocht u vragen hebben over indymedia.nl of serieus aandacht wil besteden aan de site en de ideeen erachter, dan kunt u op onze medewerking rekenen.

Met vriendelijk groet,

De redactie Indymedia.nl