arch/ive/ief (2000 - 2005)

De humanitaire kruistocht van Amerikaanse evangelisten in Irak
by lize Tuesday April 22, 2003 at 03:59 PM

Amerikaanse evangelische groepen reizen mee met de Amerikaanse mariniers en delen water uit aan al wie bereid is zich te laten dopen en uren naar een religieuze preek te luisteren. Aan de grens met Jordanië staan de protestantse ‘missionarissen’ klaar Irak te ‘bekeren’ met een watervoorraad voor zo’n 20.000 personen.

Naast de hulpkonvooien van de VN wacht in Jordanië ook de evangelische groep van Franklin Graham om met tonnen hulpmateriaal Irak binnen te trekken. Graham staat in de VS niet alleen bekend als de predikant die op alle Amerikaanse zenders de zege van Bush jr. inwijdde, maar ook om zijn anti-Islamitische uitspraken na 11 september. In een interview op de NBC noemde hij de Islam een “boosaardige religie” en de profeet Mohammed een “pedofiele terrorist”. De groep rond Graham is de grootste protestantengemeenschap in de VS (16 miljoen gelovigen) en wordt gesteund door de familie Bush.

Een voorhoede van deze nieuwe ‘missionarissen’ is reeds in Irak en deelt in Najaf en Bagdad water uit aan al wie bereid is eerst de sacramenten te ontvangen en uren te luisteren naar Bijbelse teksten. De evangelisten zijn niet aan hun proefstuk toe, maar hebben reeds 30 jaar ervaring op het ‘terrein’ : ook in Afganistan, Kosovo, Somalië en Rwanda werden duizenden mensen ‘bekeerd’ in ruil voor Westerse hulpgoederen. Ze maken hierbij telkens gebruik van een ‘contekst’ tactiek. Ze zeggen nooit openlijk dat ze Christenen zijn, ze halen de stoelen uit een kerkgebouw zodat ze meer op moskeeën zouden lijken, laten hun baarden groeien en hun vrouwen zijn gekleed in lange gewaden die op de kledij van moslims gelijken.

Bron : “Il Manifesto”, op basis van een artikel van Noha Omari (Cairo), 22 april 2003, p. 4