arch/ive/ief (2000 - 2005)

(Her)huisvestingsproblematiek
by Huurdersbond Oost-Vlaanderen Wednesday April 16, 2003 at 03:48 PM
Huurdersbond.o-vl@pandora.be 09/223.28.77

Actie om de (her)huisvestingsproblematiek aan te kaarten.

Onbewoonbaar, en dan? Een lekkend dak boven je hoofd is nog altijd beter dan geen dak… toch?

Zelfs Gentse kiosk op de Kouter onbewoonbaar!

In 1995 telde Vlaanderen ongeveer 400.000 woningen van middelmatige en ongeveer 300.000 woningen van slechte kwaliteit. Liefst 45 % van die 300.000 woningen wordt bewoond door de huurder. Huurders zijn dus relatief slechter af dan eigenaar-bewoners. Bijna één op vijf huurders woont in een huis met meerdere zware gebreken, terwijl dat bij eigenaar-bewoners slechts één op tien keer het geval is. In de provincie Oost-Vlaanderen woont zelfs bijna één op vier huurders in een woning van slechte kwaliteit! Een buitenproportioneel aandeel van het totale bestand aan slechte woningen wordt dus gebruikt als huurwoning . Met de Vlaamse Wooncode heeft men sinds 1998 nochtans een instrument in handen om de kwaliteit van de woningen te verbeteren en om het grondwettelijk recht op menswaardig wonen te verwezenlijken. Een belangrijk onderdeel van de Vlaamse Wooncode om iets aan deze beschamende situatie te veranderen, is de procedure om een woning ongeschikt en/of onbewoonbaar te verklaren.

Als huurdersbond besteden we uiteraard veel aandacht aan deze problematiek die ons nauw aan het hart ligt: "Waarom nemen zo weinig huurders het initiatief om iets aan deze problemen te doen? Wat zijn hiervan de oorzaken? En wat kunnen de lokale, gewestelijke en federale overheden hier aan veranderen?" Uit gesprekken met huurders hebben we geleerd dat er toch een aantal belangrijke knelpunten zijn die een zware hypotheek leggen op de verbetering van de kwaliteit van het woningbestand in Vlaanderen. We willen daar nu één knelpunt uitpikken, omdat dat volgens ons één van de belangrijkste is: de problematiek van de herhuisvesting. Wat gebeurt er met mensen nadat ze het bevel hebben gekregen van de burgemeester om hun woning binnen een ‘redelijke termijn' te verlaten? Want voor veel mensen beginnen de problemen dan pas echt! Mensen huren geen krot uit vrije keuze! "Waar moet ik met mijn beperkt budget een woning vinden die dan wel voldoet aan de wettelijke normen én die daarenboven nog betaalbaar is ook?"

De herhuisvesting – of liever het schrijnende gebrek aan herhuisvesting – blijft de achillespees van de hele procedure ongeschikt- en onbewoonbaarverklaring en vormt volgens ons één van de belangrijkste remmen om de kwaliteit van de Vlaamse woning krachtdadig aan te pakken. De verschillende overheden moeten volgens ons dringend iets doen aan de herhuisvestingsproblematiek. Want waarom zouden mensen hun woning laten controleren als ze op het einde van de rit misschien in een andere woning moeten die ze wellicht niet zullen kunnen betalen? Als ze dan verplicht worden te verhuizen maar over geen deftig alternatief beschikken? Het is dus begrijpelijk dat op dit ogenblik maar een klein aantal huurders een procedure hebben aangevraagd om hun woning te laten controleren. Een slechte woning is immers nog altijd beter dan geen!

Om deze (her)huisvestingsproblematiek aan te kaarten houden we op woensdag 23 april om 12 uur een (kleine) ludieke actie op de Kouter te Gent. De kiosk werd er onbewoonbaar verklaard en de bewoners van de kiosk moeten herhuisvest worden! Maar waar moeten die mensen dan heen?

Wij hopen u te mogen begroeten op deze actie. Iedereen heeft immers recht om menswaardig te wonen!

Vriendelijke Groeten.

Karel Mortier.

Wetswinkel Gent vzw deelwerking Huurdersbond Oost-Vlaanderen