arch/ive/ief (2000 - 2005)

Artsen in Bagdad (TV-uitzending; "Koppen" 15/4)
by P.I. Hublou Wednesday April 16, 2003 at 12:47 AM
nur@pandora.be

"Artsen in Bagdad", TV-1 verslag van de werkzaamheden van 2 Belgische artsen temidden van de post-saddam-terreur. Screenshots en videofragment te downloaden. (article 8)

video: AVI at 35.1 mebibytes

Hieronder en als bijdrage materiaal dat vandaag, 15/4/2003, op TV-1 uitgezonden werd in het programma "Koppen". Het betreft een verslag van twee Belgische artsen die aldaar werkzaam zijn.

Als bijlage:
----------------
* Zes beelden (screenshots) uit de reportage
* Een Word-bestand met daarin onderstaande tekst aangaande
de reportage.
* Twee "identieke" gecomprimeerde videobestanden:
* Matige compressie: 36MB (35.900kB) 11 min. 30 sec.
(150403.Dokters in Bagdad Irak.c50.avi)
* Sterke compressie: 22,4MB (22.356kB) 11 min. 30 sec.
(150403.Dokters in Bagdad Irak.c10.avi)

De screenshots bevatten fragmenten die ondertiteling behoeven. Wie de lage-resolutie versie van de uitzending zou downloaden kan moelijkheden hebben met het lezen van de (spaarzame) ondertitels. De foto's komen dat gedeeltelijk tegemoet aan het tekort.

Vorige videobijdragen kan je hier vinden:
----------------------------------------------
http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=56216+
http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=54840+

OPROEP:
-------------
Woensdag 16/4 komen er Belgische artsen werkzaam in Bagdad terug naar België. Om 08.30u komen ze toe op de luchthaven van Zaventem.
Meer info:
-------------
http://groups.yahoo.com/group/PIN-forum/message/732


IH

-----------------------------------------------------------

De dokters en de dood:
24 uur op pad met Belgische 'ER' dokters Dewitte
en Van Moorter in Bagdad

Een chirurg die met een kalasjnikov plunderaars uit zijn operatiekwartier en ziekenzaal verjaagt: het is maar één van de hallucinante beelden die ons de jongste dagen vanuit het 'bevrijde' Bagdad bereiken. Sinds de intocht van de Amerikaanse en Britse strijdkrachten heerst er anarchie en chaos. In al dat tumult proberen de twee Belgische artsen Harrie Dewitte en Geert Van Moorter van Geneeskunde voor de Derde Wereld zoveel mogelijk oorlogsslachtoffers in de Iraakse hoofdstad hulp te bieden. Journalist Rudi Vranckx trok voor Koppen 24 uur lang met hen op. "Veel dokterswerk zie je ons niet doen", zeggen de Belgische artsen, "we doen hier veeleer aan stervensbegeleiding. Omdat we niet meer kunnen doen. Er is te weinig medisch materiaal voorhanden."


"De taferelen die ik hier te zien heb gekregen doen denken aan de strafste scènes uit Amerikaanse ziekenhuisseries zoals 'E.R.', zegt Rudi Vranckx. "In de ziekenhuizen is er zo mogelijk nog meer chaos dan op straat. Alle bedden zijn bezet, er is een nijpend tekort aan artsen en medisch materiaal, gewonden worden van overal binnengebracht en moeten vaak uren wachten tot iemand zich over hen kan ontfermen." En Saddam en co mogen dan al uit Bagdad zijn verjaagd, dat maakt de stad niet veilig. Zo zijn er nog regelmatig vuurgevechten.
Volgens dokter Harrie Dewitte is de situatie ronduit dramatisch. "Wat hebben de Amerikanen hier verdomme uitgestoken", zegt hij. Harrie is normaliter huisarts in België, wat hij in Bagdad te zien krijgt, maakt diepe indruk. "Als je dagenlang tussen de kermende gewonden en de doden rondloopt, slaan je gevoelens tilt." In het Saddam ziekenhuis moet dokter Dewitte toekijken hoe zijn Iraakse collega's een gewonde zwangere vrouw niet meer kunnen redden. Ook haar baby sterft. "Dat betekent oorlog voor de mensen: de dood", aldus dokter Dewitte. "Door het gebrek aan water en elektriciteit en omdat zowat elk ziekenhuis leeggeroofd is door plunderaars."

Dokters Dewitte en Van Moorter ergeren zich aan de houding van de Amerikaanse troepen: "Zij kijken meestal gewoon toe, ze laten de plunderaars begaan en de gewonden creperen. Dat kan toch niet!" Dokter Van Moorter leest een Amerikaanse soldaat daarover de les. Al wat de soldaat kan antwoorden is: "We zijn hier alleen maar om het regime te elimineren. De burgers beschermen en plunderingen tegengaan, dat is niet onze opdracht, daar weet ik niets van."

Elke menselijkheid lijkt dus zoek in Bagdad. De Belgische dokters ondervonden het aan den lijve, enkele dagen geleden. "We reden met een ambulance met twee zwaargewonden door de stad en werden onder vuur genomen door de Amerikanen", aldus dokter Van Moorter. "En dat op klaarlichte dag, zonder dat er een stopteken of waarschuwing werd gegeven. De ambulancier ligt nu zelf gewond in 't ziekenhuis, de twee gewonden zijn dood."

http://www.g3w.be/
15 april 2003


Bron:
-------
http://195.0.110.53/tv1_master/programmas/koppen/r2003/koppen_r2003_a0257_item1/index.html