arch/ive/ief (2000 - 2005)

Eerste dag met vier artsen samen onder de bommen
by Bert De Belder Monday April 07, 2003 at 11:31 PM
sos.irak@skynet.be

De vier artsen die het Medical Team van Geneeskunde voor de Derde Wereld in Irak vormen – Claire Geraets, Harrie Dewitte, Colette Moulaert en Geert Van Moorter – zijn de zware bombardementen en gevechten van vandaag in Bagdad goed doorgekomen. Gepost door Dirk Adriaensens

Vanuit het Sheraton-hotel, waar zij verblijven, zijn ze getuige geweest van de gevechten aan de overkant van de Tigris, in het westelijk stadsdeel. Maar na de middag gingen er alweer winkels open, reden weer auto's rond en hernam het gewone leven zijn gang, zij het in beperkte mate. "De Iraakse verzetstroepen blijven in ons stadsdeel zichtbaar op straat", zegt Geert. "Sommigen rijden juichend rond, wuivend met de Iraakse vlag, zoals na een gewonnen voetbalmatch. We hoorden verschillende reacties van haat ten opzichte van de Amerikaanse troepen."

Maar het leven in de stad wordt er niet gemakkelijker op. "Nu werkt ook de lift niet meer in ons hotel, en we zitten tien hoog", vertelt Geert. "Een vriend van ons, van de Iraakse Vriendschapsvereniging, raakte in paniek: zijn familie woont vlakbij het Mansour-hotel, waar een Amerikaanse kruisraket vier huizen heeft vernield. Ondanks het gevaar is hij erheen getrokken."

"Een ‘embedded' Amerikaanse journalist die dacht dat ik een collega was, vertelde me een onrustwekkend feit", meldt Geert nog. "Amerikaanse soldaten hebben twee Irakezen gefusilleerd die zich hadden overgegeven! Hij heeft hiervan beelden gezien, maar weet best dat ze nooit op CNN zullen komen. Op de beelden zie je twee Irakese soldaten met hun handen boven hun hoofd. Ze gaan op de grond liggen, GI's stappen op hen af en schieten hen koelbloedig dood!"

Door de hevige gevechten was het vandaag onmogelijk om de hospitalen te bereiken. Claire en Colette gingen wel kort op verkenning in de stad, terwijl Harrie en Geert stappen ondernamen om morgen een onderhoud te kunnen hebben op het Irakees ministerie van Volksgezondheid. Daar willen ze de overdracht regelen van de 80 kg geneesmiddelen en chirurgisch materiaal die Harrie en Claire tot in Bagdad brachten. Een echt huzarenstukje, zeker als je hoort dat Johan Depoortere van de VRT vandaag Irak langs dezelfde weg, via Syrië, niét is binnengeraakt. De consequente houding van solidariteit met het Iraakse volk van Geneeskunde voor de Derde Wereld heeft daar zeker veel mee te maken.