arch/ive/ief (2000 - 2005)

Nieuw Medical Team veilig en wel in Bagdad
by Bert De Belder Sunday April 06, 2003 at 07:28 PM
bert.de.belder@skynet.be

Dagboek uit Bagdad, 6 april. Dr. Geert Van Moorter per satelliettelefoon en Dr. Harrie Dewitte per sms.

Sneller en gemakkelijker dan verwacht zijn Dr. Harrie Dewitte en Dr. Claire Geraets vanochtend om 11 u Belgische tijd veilig en wel in Bagdad gearriveerd. Gisteravond om 21 u landden ze in Damascus, Syrië. Vandaar ging het rechtstreeks, met een speciaal gecharterde taxi, naar Bagdad. Om 1 u 's nachts stuurde Harrie een sms'je naar zijn vrouw Gina, met de mededeling dat ze zich al op Irakees grondgebied bevonden. Ze zouden drie uurtjes proberen te slapen.

Onderweg zagen Harrie en Claire sporen van de vernietigende oorlog. Tweemaal moesten ze rondom een bomkrater rijden. Ze passeerden enkele vrachtwagens die nog brandden na een recente luchtaanval, bepaald beangstigend. De taxi moest ook voorbij enkele Irakese controleposten, maar met de officiële aanbevelingsbrief van de Irakese ambassade in Brussel leverde dat niet het minste probleem op.

Anders was het aan een onverwachte controlepost van… het Amerikaans bezettingsleger! Volgens Harrie en Claire ging het om een groepje van niet meer dan 15 militairen. "Vier ervan waren zeer zwaar bewapend", doet Geert hun verhaal. "Net robocops of Rambo's, met zware mitrailleurs en allerlei apparatuur met antennetjes en zo. Maar volgens Harrie en Claire waren de Rambo's er niet echt gerust in, en keken ze de hele tijd verschrikt in het rond

De Amerikaanse soldaten probeerden het Medical Team op ‘betere' gedachten te brengen dan het Iraaks verzet in Bagdad te gaan steunen. "Het is daar levensgevaarlijk", zeiden ze, "de strijd woedt er volop". Maar Harrie en Claire hielden voet bij stuk en verdedigden de legitimiteit en de noodzaak van hun medische missie. Waarop ze ongehinderd hun weg konden vervolgen, tot in Bagdad. Om de Amerikaans-Britse oorlogsverslaggeving te parafraseren zou je kunnen zeggen: ons team is tot in het centrum van Bagdad kunnen doorstoten, doorheen de vijandelijke (Amerikaans-Britse) linies, zonder op enige noemenswaardige tegenstand te stoten.

Claire en Harrie genoten van een welverdiende douche en wat rust in hun hotel in Bagdad. De komende dagen zullen zij met Colette en Geert de 80 kg antibiotica en chirurgisch materiaal overhandigen aan het Irakees ministerie van Volksgezondheid en de Irakese Rode Halve Maan, voor gebruik in de hospitalen waar de honderden burgerslachtoffers van de agressieoorlog worden verzorgd. Ze zullen ook de medische situatie en noden ter plaatse evalueren, en samen – en in overleg met het thuisfront – bekijken hoe het verder moet met het Medical Team van G3W in Bagdad. Maar één ding staat vast: we gaan ermee door!