arch/ive/ief (2000 - 2005)

Ondertussen... 3 doden bij DSM, chemie - Geleen (NL)
by Jef Heyvaerts Wednesday April 02, 2003 at 03:15 PM
heyjef@pi.be

Ondertussen vielen er 3 doden bij een explosie in Geleen (Nederland). In het journaal, gisteren, hoorde ik dat het om minstens 2 slachtoffers ging die in onderaanneming werkten.

Explosie bij DSM eist drie levens
Van onze verslaggever Peter de Graaf


GELEEN - Bij een explosie op het chemiecomplex van DSM in Geleen zijn dinsdag drie doden gevallen: een DSM-werknemer en twee medewerkers van firma's die aan het werk waren in de fabriek. De stoffelijke overschotten waren gisteravond laat nog steeds niet geborgen vanwege de hitte en instortingsgevaar.

De ontploffing deed zich kort na het middaguur voor in een gasketel van een melaminefabriek, waar kunststof wordt gefabriceerd dat onder meer toepasbaar is in harde bovenlagen van meubels, keukenbladen en laminaat. 'De fabriek hangt in een soort stalen staketsel. Door de hoge temperaturen en de kwaliteit van het staal, dat vervormd is, kan de fabriek nog niet veilig betreden worden', aldus een woordvoerder van DSM.

Vermoedelijk kunnen de slachtoffers pas vandaag geborgen worden. Hun identiteit wil DSM nog niet prijsgeven. Over de oorzaak van de ramp is nog niets bekend. In de melaminefabriek vonden onderhoudswerkzaamheden plaats. Bij de explosie vielen ook twee lichtgewonden. Zij konden na een behandeling door de medische dienst van DSM naar huis.

DSM-topman Peter Elverding kondigde een 'diepgaand onderzoek' aan naar de oorzaken van het fatale incident, samen met alle betrokken instanties. Hij beloofde dat DSM daarbij 'volledige medewerking' zal verlenen om de precieze toedracht te achterhalen. Elverding zei diep geschokt te zijn door het ongeval. FNV Bondgenoten wil de onderste steen boven over de oorzaak. Pas als die conclusies bekend zijn, kan worden bekeken of de veiligheidsnormen zijn overschreden en of ze moeten worden aangescherpt.

Volgens directeur Just Fransen van de Putte heeft de explosie op geen enkel moment geleid tot enig gevaar voor de omgeving. Er zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen. Daardoor behoefde het gemeentelijk rampenplan niet in werking te treden. Op het moment van de ontploffing waren nog meer mensen werkzaam in de fabriek. Maar zij bevonden zich op veilige afstand van de ontplofte gasketel.

Andere werknemers op het chemieterrein zeiden 'een plof' te horen, gevolgd door alarmsirenes. Pas later in de middag werd onder het personeel bekend dat er doden te betreuren waren. Volgens de DSM-woordvoerder zijn de werknemers 'behoorlijk down en aangeslagen'.

Burgemeester Dijkstra van Geleen vindt dat DSM de ramp adequaat heeft afgehandeld. Gistermiddag was enige onzekerheid over de snelheid van de hulpverlening. Zo werd Dijkstra zelf pas twee uur na de ontploffing op de hoogte gebracht. Maar DSM verzekerde dat de hulpinstanties die ertoe doen veel eerder zijn gealarmeerd. Omdat de ramp geen problemen veroorzaakte buiten het fabrieksterrein, hoefde de burgemeester niet eerder te worden ingelicht. Het chemieconcern sloot uit voorzorg alle toegangswegen tot het complex af.

De ontploffing is voor zover bekend het op een na ernstigste ongeval bij DSM. In 1975 kwamen door een explosie 14 mensen om.

Bron: http://www.volkskrant.nl