arch/ive/ief (2000 - 2005)

Dr. Geert Van Moorter: "Vandaag in één burgerziekenhuis 2 doden en 30 gewonden"
by Bert De Belder Wednesday April 02, 2003 at 02:40 PM
bert.de.belder@skynet.be

Dagboek uit Bagdad, 1 april, 21.45 u, Dr. Geert Van Moorter per satelliettelefoon.

"Van deze morgen tot de late namiddag zijn Dr. Colette Moulaert en ik in het Al-Yarmouk-ziekenhuis geweest. Op die tijd werden een dertigtal gewonden binnengebracht, er moet een bom redelijk dichtbij zijn ingeslagen. Ik stond op de spoedgevallendienst, en daar heb ikzelf twee doden gezien, naast verschillende patiënten die gewond waren door bomscherven.
Het ziekenhuispersoneel begint ons al te kennen. Terwijl andere westerlingen, meestal journalisten, gewoon een korte rondleiding krijgen, kunnen wij vrij met de artsen meelopen. Een orthopedisch chirurg riep me binnen in zijn consultatieruimte en vroeg me om advies voor een paar van zijn patiënten. We wisselden onze kennis over pijnbestrijding uit. Dat is eens wat anders dan de psycho-sociale ondersteuning die we meestal geven.
Als je een ziekenhuis van binnenuit leert kennen, merk je wel dat er tekorten zijn: bepaalde pijnstillers of antibiotica ontbreken. Maar op een persconferentie hoorde ik vice-president Ramadan herhalen dat Irak geen humanitaire hulp nodig heeft. Wat nodig is, is een einde aan de VS-agressie en aan de sancties, en het deblokkeren van de Iraakse rekeningen. Irak is te fier om zijn hand uit te steken voor humanitaire hulp. Begrijpelijk.
Maar de Iraakse gezondheidsautoriteiten aanvaarden wel dankbaar de hulp van organisaties die in de eerste plaats werken aan het wegnemen van de oorzaken van het lijden van het Iraakse volk - de agressie-oorlog van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië - en die hun solidariteit betuigen met het verzet van het Iraakse volk, zoals Geneeskunde voor de Derde Wereld.
Zal ik je nog gauw een anecdote vertellen over de wapeninspecties? Vandaag bezochten we ook even de universiteit van El-Mustansiriya. Die is vijf dagen lang beschoten geweest. En weet je nu wat? Diezelfde universiteit was al helemaal door de wapeninspecteurs uitgekamd en wapenvrij bevonden! En toch was ze een doelwit voor de VS! Verwondert het je dan dat de mensen hier zeggen dat die wapeninspecties dienden om oorlogsdoelwitten te identificeren?"

Steun het werk van Geert en Colette in Bagdad, stort op rek.nr. 001-1951388-18 van Geneeskunde voor de Derde Wereld met vermelding "missie Irak".