arch/ive/ief (2000 - 2005)

Tobintaks gesaboteerd door de vrienden van het financiële kapitaal.
by Attac-Vlaanderen Wednesday April 02, 2003 at 01:43 PM
vlaanderen@attac.be 09/3724491 Lousbergkaai 10, 9000 Gent

Persmededeling van Attac-Vlaanderen

Na meer dan twee jaar actie voeren voor de invoering van de Tobintaks en werken aan een wetsvoorstel lag maandag 31 maart het wetsvoorstel eindelijk ter stemming in de Commissie Financiën van de Kamer.

De liberalen onder leiding van Minister van Financiën Didier Reynders hadden reeds alle mogelijkheden benut om de zaak te vertragen, zodat een stemming binnen deze legislatuur niet meer mogelijk zou worden en de Tobintaks op de lange baan zou geschoven worden.

Uiteindelijk hadden de indieners van het voorstel (SP.A, Agalev, Ecolo, CD&V, CDh en de gewezen Volksunie hebben het wetsvoorstel ingediend op 12 maart 2002) bekomen dat er een speciale samenkomst van de kamercommissie zou plaatsgrijpen om alsnog de laatste kans te benutten om de Tobintaks in België voor de nieuwe verkiezingen gestemd te krijgen.

De liberalen hebben dan maar de platste trukendoos opengetrokken: het boycotten van de stemming door na de discussie gewoon buiten te wandelen of ineens onvindbaar te zijn in het gebouw. Dit hebben de liberalen van de Mouvement Réformateur (de partij van Reynders en Michel) goed afgesproken met hun vlaamse collega's van de VLD.

Er was nog een kans om de stemming door te laten gaan, maar door een domheid van de CD&V (Yves Leterme was niet aanwezig en het volmacht dat hij gegeven had aan een ander partijlid was ongeldig) werd het noodzakelijke quorum niet gehaald.

Resultaat: ontgoocheling bij de indieners, lachende gezichten bij de liberalen en terug naar af.

Voor Attac en de andersglobalisten is dit een politieke nederlaag. We hebben de voorbije twee jaar samen met de NGO's en de vakbonden en de parlementaire werkgroep voor de Tobintaks gewerkt om dit wetsvoorstel gestemd te krijgen.

We weten waarom de Tobintaks belangrijk is en blijft: met een heffing van 0,01% of 0,02%

op alle financiële verrichtingen en een tweede heffing van 80% (de Spahnversie van de oorspronkelijke Tobintaks) bereiken we vier doelen tegelijkertijd.

De lage heffing kan 50 miljard dollar per jaar opbrengen. Een som waarmee we veel schrijnende noden, vooral in de Derde Wereld, zouden kunnen lenigen.

De hoge heffing die alleen in werking treedt bij extreme wisselkoerssprongen kan speculatieve financiële crisissen zoals de Z.O.- Aziatische van 1997, waar ook de armsten steeds de dupe van worden, voorkomen.

De Tobintaks verschuift de belasting van arbeid naar een belasting op vermogen en is dus fiscaal rechtvaardiger.

Door de invoering van een Tobintaks probeert de politiek (de democratie) het financiële kapitaal onder controle te krijgen.

Voor de liberalen is de totale vrijheid van het financiële kapitaal primordiaal boven de belangen van mensen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dezelfde minister Reynders bij de Europese Commissie bereikt heeft dat de Belgische coördinatiecentra voor bedrijven nog tot 2010 mogen verlengd worden. Deze coördinatiecentra worden door de Verenigde Naties bestempeld als een "belastingparadijs" waar de multinationals lustig fiscaal kunnen frauderen.

We zijn afgestraft.

Ten eerste door de politieke lafheid van de liberalen die uiteindelijk hun ware gezicht als beschermers en vrienden van het financiële kapitaal hebben laten zien.

Attac had reeds actie gevoerd naar aanleiding van de tweede open brief van Verhofstadt aan de andersglobalisten omdat deze premier hypocriet is. Hij is de grootste verdediger in de praktijk van een losgeslagen vrije markt, dus het recht van de sterkste. In allerlei cenakels doet hij zich voor als een globalist die de markt wil corrigeren.

Op dit ogenblik speelt deze zelfde premier de internationale vredesapostel terwijl hij de Amerikanen geen duimbreed in de weg legt om hun militairen en wapentuig via Belgische havens, spoorwegen en vliegvelden naar het illegale slagveld te brengen.

We zijn echter ook afgestraft omdat we de voorbije twee jaar de Tobintaks niet meer op straat hebben verdedigd en alleen in de cenakels van de politiek.

We denken dat ATTAC opnieuw een kampanje moet starten, liefst samen met de NGO's en de vakbonden, om de strijd voor een Tobintaks naar de mensen te brengen.

De druk van de straat zal onontbeerlijk zijn.

Omdat een andere wereld mogelijk is,

Attac Vlaanderen
Eric Goeman,
woordvoerder
[e-mail] mailto:vlaanderen@attac.be
[tel-fax] 09/3724491
[mobiel] 0476/990714
[site] http://www.attac.be