arch/ive/ief (2000 - 2005)

Barco wapencontract voor wapensystemen voor de US-NAVY ongeldig.
by Forum voor Vredesactie(posted by guido) Tuesday April 01, 2003 at 01:41 PM
forum@vredesactie.be Tel: 03/281 68 39 Patriottenstraat 27 2600 Berchem

Ook in het verleden won Barco reeds contracten voor het VS Surface Search Radar Program van de VS Navy (Barco persbericht 25/3/1997). Op dit moment worden zij gebruikt in de aanval van de VS tegen Irak. De levering van nieuwe BARCO apparatuur - gebruikt voor doelbepaling van onder meer raketten - is in strijd is met de Belgische wapenwet.

Vergunningen voor wapenexporten naar VS en Verenigd Koninkrijk in strijd met Belgische wapenwet

Barco wapencontract voor wapensystemen voor de US-NAVY in strijd met Belgische wapenwet

Forum voor Vredesactie

Artikel 4 van de nog in voege zijnde oude wapenwet zegt dat "elke aanvraag tot het verkrijgen van een uitvoervergunning wordt verworpen indien […] blijkt dat de uitvoer in ernstige mate strijdig zou zijn met de internationale doelstellingen die België nastreeft […]" De nieuwe wet - goedgekeurd door Kamer en Senaat maar die nog moet gepubliceerd worden - stelt duidelijk dat uitvoer niet kan als "de uitvoer bijdraagt tot een duidelijk risico dat het ontvangende land het bedoelde materieel voor agressie jegens een ander land gebruikt […]".

Uit de retoriek van de voorbije maanden van zowel Michel als Verhofstadt is het overduidelijk dat de inval van de VS en het VK in Irak niet strookt met onze internationale doelstellingen om niet zonder VN-mandaat ten strijde te trekken (art 4). Bovendien gaat het hier over een duidelijk geval van agressie jegens een ander land.

Nog langer uitvoeren naar de VS en het VK is wettelijk gezien niet meer mogelijk en politiek gezien niet wenselijk. We vragen daarom dat er een de facto embargo komt voor wapenuitvoer naar de VS en het VK. Het kan niet zijn dat de wapenwet enkel wordt toegepast als het om Afrikaanse of Aziatische "agressie" gaat (op het moment gelden embargo's voor Liberia, Angola, Sierra Leona, Somalië, Armenië, …)

In het bijzonder wil het Forum voor Vredesactie van de Minister van Buitenlandse Zaken weten of Barco een uitvoervergunning aangevraagd heeft voor export van apparatuur bestemd voor wapensystemen voor de US-Navy. Indien dit zo is, moet het Ministerie van Buitenlandse Zaken de vergunning weigeren.

6 dagen voor de VS-aanval op Irak, op 13 maart 2003, verkondigde Barco trots dat hen een contract toegekend is voor de levering van een "grote hoeveelheid" robuuste beeldschermen en grafische ‘controllers' voor de US NAVY Surface Search Radar (SSR) Program.(1) Dit soort radars is een essentieel onderdeel voor de oorlog van de VS tegen Irak, onontbeerlijk voor het detecteren van doelen in Irak. Het is in elk VS-schip in de Golf ingebouwd. De Barco-apparatuur is bestemd voor de AN/SPS-73 Radar geproduceerd door Raytheon voor de US NAVY en dat gebruikt wordt voor onder meer navigatie en surveillance. De AN/SPS-73 is de opvolger van de AN/SPS-67 radar, ingebouwd in de meeste VS-schepen die momenteel in de Golf aanwezig zijn (2).

Ook in het verleden won Barco reeds contracten voor het VS Surface Search Radar Program van de VS Navy (Barco persbericht 25/3/1997). Op dit moment worden zij gebruikt in de aanval van de VS tegen Irak.

De levering van nieuwe BARCO apparatuur - gebruikt voor doelbepaling van onder meer raketten - is in strijd is met de Belgische wapenwet. Het is evident dat de BARCO apparatuur gebruikt wordt voor agressie jegens andere landen.

(1)Zie persbericht van Barco

(2)Zie voor de aanwezigheid van VS-wapens in de Golf.