arch/ive/ief (2000 - 2005)

De stem van een gewone Irakees: Ghazwan Al Mukhtar in Baghdad
by Dirk adriaensens Saturday March 29, 2003 at 07:29 PM
sos.irak@skynet.be

Ghazwan Al Mukhtar, mijn Iraakse vriend waarmee ik in januari nog 10 dagen heb rondgetourd, geeft een telefonisch interview tussen 2 bombardementen aan de enige onafhankelijke VS-radio: Pacifica radio. Schitterend. met foto's, of audio file: zie webadres onderaan.


geinterviewd door Amy Goodman en Jeremy Scahill

27 maart 2003

NB: dit interview werd afgenomen enkele minuten nadat het bericht kwam dat de VS/ hetVK een bombardement hadden uitgevoerd tegen de Iraakse televisie en op een markt in een woonwijk van Bagdad. Amy Goodman en Jeremy Scahill van de zender Democracy Now! spraken met Ghazwan Al Mukhtar, een gepensioneerd ingenieur, bij hem thuis in Bagdad.

DIT IS EEN ONGECORRIGEERDE TEKST

Jeremy Scahill, correspondent van Democracy Now!: bij ons aan de telefoon hebben we Ghazwan Al Mukhtar, een gepensioneerd ingenieur. Hij is een gewone inwoner van Bagdad, mensen zoals hem hoor je bijna nooit op de Amerikaanse zenders. Ghazwan, we hebben net gehoord dat er in Bagdad een markt gebombardeerd is. Veertig mensen gedood, of meer - we horen het nu net - en dat de Iraakse TV ook geraakt is.Wat horen jullie op dit ogenblik in Bagdad, Ghazwan Al Muktar?

Ghazwan Al Mukhtar: Jeremy, sinds vanochtend, sinds de afgelopen nacht eigenlijk, worden we constant gebombardeerd. We leven vannacht onder de dreiging van het zwaarste bombardement sinds het begin van de oorlog. Ze hebben het Tv-station aangevallen en het Iraqi Satellite Channel waarbij ze groot aantal journalisten en technici van de televisie hebben gedood. Ze dreigen ermee de hele groep te bombarderen - of aan te vallen - alle correspondenten van satellietzenders of de internationale correspondenten in het Ministerie van Informatie. Dit is in het Perscentrum. En iedereen, elke journalist is in paniek want dit is een misdaad tegen de journalistiek. Dit is een onaanvaardbare schending van de journalisten die recht hebben op onaantastbaarheid, die je niet mag aanvallen of bombarderen. Blijkbaar wil de VS doorgaan met bombarderen tot er geen nieuws meer uit Bagdad kan komen dat laat zien hoe zwaar wij hier gebombardeerd worden.

Amy Goodman, presentatrice bij Democracy Now!: beschrijf eens wat er gebeurd is met het gebouw van de televisie.

Ghazwan Al Mukhtar: de antenne, het gebouw van de satellietzender werd totaal vernield. Honderden mensen waren daar aan het werk, technici, reporters, mensen die voor de zender werken en die liggen nu in het ziekenhuis, velen van hen zijn gedood. De zender van Bagdad TV en de 'Jongerentelevisie' [gerund door Uday Hoessein, de zoon van de president] zijn ook gebombardeerd. Sinds vanochtend zijn er geen uitzendingen meer geweest in Irak. We weten dus niet echt wat er gebeurt. Ik praatte net vanmiddag met een buitenlandse journalist en hij is geschokt, hij weet niet wat hij moet doen, hij zal weer…het Ministerie van Informatie en het Perscentrum waar alle journalisten naartoe gaan…ze denken dat ze vannacht weer een doelwit zullen zijn-

Jeremy Scahill: Ghazwan-

Ghazwan Al Mukhtar: als ze daar een doelwit van maken zouden vele, vele journalisten Irak verlaten en er zou niemand meer zijn om verslag uit te brengen van hoe erg die bombardementen nu in Irak zijn.

Jeremy Scahill: Ghazwan kun je je huis uit om de stad in te gaan. Ik weet nog dat we de eerste dagen van deze bombardementen, dat we met je spraken, en je kon nog naar buiten gaan en rondkijken wat er allemaal aan de hand was in de stad. Kan dat nu nog?

Ghazwan Al Mukhtar: Jeremy, ik ben net een half uur terug. Ik heb in Bagdad rondgelopen. Ik ben naar Mansour geweest, naar Adhamiya, naar Karrada. Er waren maar weinig mensen op straat want gisteren hebben de VS weer gezegd dat ieder voertuig een doelwit is, een doelwit dat ze mogen aanvallen…en dat was afkomstig van het Centcom in Bahrein, tijdens hun briefing. Dus nu is het al zover dat burgers die op straat rijden een doelwit zijn volgens het Central Command en dat is totaal onaanvaardbaar - het is een echte - het legt de druk op de burgers, die moeten toch boodschappen doen, naar het ziekenhuis kunnen of gewoon kunnen rondlopen om te zien wat er allemaal gebeurt of naar familie toe die gekwetst zijn of…je weet wel, gewoon kunnen verder leven.

Amy Goodman: Ghazwan Al Muktar, waarom ga je niet gewoon weg?

Ghazwan Al Mukhtar: waar naartoe?

Amy Goodman: weg uit Bagdad.

Ghazwan Al Mukhtar: elke stad wordt gebombardeerd. Elke stad wordt gebombardeerd. Het is niet alleen maar Bagdad dat gebombardeerd wordt. Baccuba bombarderen ze, Mosul bombarderen ze, Tikrit bombarderen ze, Hilla bombarderen ze. God, het hele land wordt gebombardeerd. Jullie horen dat het alleen maar Bagdad is en Basra. Nee, het is ook Mosul and Basra, Kirkuk, Kirkuk, Tikrit, Samawa, Nasriya, overal. Ramadi hebben ze gebombardeerd, in het westen. Waar kan je naartoe? Je verlaat je huis, waarheen? Ga je ergens anders waar ze je ook bestoken? Je laat je huis achter, wat ga je meenemen? Neem je de bedden mee of petroleum of neem je eten mee of neem je - je hebt een vrachtwagen nodig om al je spullen mee te pakken want je moet een maand wegblijven, of nog langer.

Jeremy Scahill: Ghazwan-

Ghazwan Al Mukhtar: ik heb mijn familie de stad uit gebracht ja. En gisteren had ik ze aan de telefoon en ze vertelden me dat het westen van het land gebombardeerd wordt.

Jeremy Scahill: even tussendoor voor de luisteraars, we praten nu met Ghazwan Al Muktar. Dat is een gewone Irakees die in Bagdad woont, een gepensioneerde ingenieur. Ghazwan, we krijgen berichten te horen dat het leger van de VS nu Bagdad erg dicht genaderd is. Welke voorbereidselen treffen de mensen voor wat Robert Fisk, de journalist, de mogelijke belegering van Bagdad noemt als de VS troepen Bagdad binnen proberen te komen?

Ghazwan Al Mukhtar: kijk Jeremy , het voornaamste wat we weten is dat de oorlog lang gaat duren. Het is geen 'cakewalk' zoals ze zich hadden voorgesteld. We hebben al - voordat de oorlog begon - we hadden dat voorzien - we hebben voedsel opgeslagen, en water, drinkwater, we hebben putten geboord en we hebben generatoren gekocht en we hadden genoeg petroleum en we hadden een benzinevoorraad, omdat we weten dat je dat allemaal nodig hebt in een lange oorlog die ze - die ze tegen ons gingen voeren en de feiten bewijzen het nu. Tot nu toe hebben ze Basra nog niet. Ze beschieten Basra en Basra zit al vier nachten zonder water, vier dagen en geen elektriciteit en geen water. De Rode Halve Maan zegt dat en het Rode Kruis. Zelfs Kofi Annan heeft gezegd dat de humanitaire situatie in Basra gevaarlijk is.

Amy Goodman: Ghazwan Al Muktar-

Ghazwan Al Mukhtar: ze zijn begonnen met ons te bombarderen in Bagdad, we worden weer gebombardeerd straks en het zal een lang bombardement zijn.

Amy Goodman: We praten met Ghazwan Al Muktar en ik wil nog eens zeggen hoe zeldzaam het is om in de VS een gewone Irakees over de telefoon te horen en zijn verhaal in het hele land uit te zenden en hoe moeilijk het is op dit moment om Bagdad te bereiken. En nog iets, we krijgen in dit land bijna geen beelden te zien van Iraakse slachtoffers. Voor de kijkers naar ons televisiestation tonen we nu vreselijke beelden van slachtoffers. Mensen die nog leven en mensen die het niet hebben overleefd nadat ze vreselijke verwondingen hadden opgelopen. Dit wordt getoond door andere stations, bijvoorbeeld Al Jazeera, maar niet in dit land. Het Pentagon heeft in het verleden erg duidelijk gemaakt dat de Amerikanen erg kunnen meeleven en als ze deze beelden zouden zien, zouden ze willen dat het afgelopen is. Ghazwan al Muktar, wat zie je nu op tv? Zie je Iraakse slachtoffers, zie je Amerikaanse slachtoffers?

Ghazwan Al Mukhtar: Kijk, ik heb twee neven die dokter zijn. Jonge dokters in het ziekenhuis en ik was vandaag net bij hen. Een van hen werd overgeplaatst van het ene ziekenhuis naar het andere om bij te springen bij de verzorging van de gewonden die gevallen zijn in het Iraki Satellite Channel en hij heeft me verteld dat het ziekenhuis vol lag.

Jeremy Scahill: Ghazwan…

Ghazwan Al Mukhtar: Ik heb alleen maar gepraat met hem, ik heb vanmiddag samen met hem gegeten.

Jeremy Scahill: Ghazwan, wat ga je doen als de Amerikaanse soldaten Bagdad proberen binnen te komen? Jij als man, wat ben je van plan?

Ghazwan Al Mukhtar: Wat ik van plan ben? Ik pak mijn geweer en ik ga schieten. Ik ga schieten op iedereen die binnendringt. Ik ben een oude man van zestig, maar ik ga niemand toelaten, ik laat geen enkele buitenlander mij de wet voorschrijven of mijn land regeren. Ik woon al mijn hele leven in mijn land, ik probeer iets op te bouwen. Ik probeer iets te doen om het Iraakse volk beter te laten leven. Irak is een rijk land, Irak is door de sancties teruggebracht tot een derderangsland. Denk maar aan 1961, 42 jaar geleden. Toen stuurde de Iraakse regering mij en dat was geen regering van de Ba'ath partij, naar de VS gestuurd om te studeren. Ik zat op de middelbare school. Zij hebben mij gestuurd. Irak heeft veel geld in ons onderwijs geïnvesteerd en veel tijd. De opeenvolgende regeringen, alle regeringen van Irak, en wij proberen ons land op te bouwen en jullie hebben het naar de bliksem geholpen. De Amerikaanse regering maakt alles kapot, ze hebben het kapotgemaakt in 1991 en wij hebben het weer opgebouwd. En nu vernielen ze alles wat wij hebben heropgebouwd.

Amy Goodman: De regering van de VS zegt…

Ghazwan Al Mukhtar: … zonder enige reden.

Amy Goodman: De regering van de VS zegt dat het de schuld is van Saddam Hoessein.

Ghazwan Al Mukhtar: Wat?

Amy Goodman: De regering van de VS zegt dat het Saddam Hoessein is die het land verwoest.

Ghazwan Al Mukhtar: Ze mogen denken wat ze willen, maar ik denk dat Saddam Hoessein, dat was in 1984, president was toen Donald Rumsfeld op bezoek kwam en hem de hand schudde en zei: Het is een fijne kerel, we kunnen samenwerken met hem. Saddam Hoessein is dezelfde Saddam Hoessein aan wie jullie handelskredieten gegeven hebben. Dus wat is er veranderd? De kijk die Donald Rumsfeld op Saddam heeft. Saddam Hoessein is nog steeds dezelfde Hoessein die ik gekend heb in '79 toen hij de macht overnam. Dus wat verandert er, de ideeën van Donald Rumsfeld, die veranderen. Saddam Hoessein is nog steeds dezelfde man die zaken deed met Ronald Reagan en de presidenten voor hem. Nu is het Bush, hij moet niks hebben van Saddam en hij had - zij maken het land kapot. Bush mag zeggen wat hij wil. Dat betekent nog niet dat het waar is.

Jeremy Scahill: Dit is de stem van Ghazwan Al Muktar, iets wat ik nog niet heb meegemaakt op geen enkele zender. Een gewone Irakees die live het woord richt tot de Amerikanen via radio en tv. Ghazwan, we willen je hartelijk bedanken voor dit gesprek. Wil je nog iets zeggen tegen de luisteraars overal in de VS op dit moment?

Ghazwan Al Mukhtar: Jeremy, elke keer als ik die letters zie, UKUSA, dan denk ik dat is: United to Kill Us All. Zo voel ik dat. De twee landen zijn verenigd om ons allemaal dood te maken, of we nu de regering steunen of niet.

Jeremy Scahill: Ghazwan…

Ghazwan Al Mukhtar: Uiteindelijk, Jeremy, is het de blinde die de blinde leidt. Jullie zijn blind, ik bedoel jullie regering is blind, en ze wordt geleid door andere blinden van de oppositie die zeggen dat we de Amerikaanse soldaten zullen verwelkomen. En je hebt gezien wat er gebeurd is in Um Qasr, Al Fao en Basra en Nassiriya. Dat zijn de woonplaatsen van de sjiieten, waarvan jullie dachten dat ze zin hadden in een opstand tegen de regering. Maar dat was niet zo. Dus het wordt tijd dat jullie je ogen opendoen en zien wat er echt gebeurt en de boodschap begrijpen en de retoriek vergeten.

Amy Goodman: Ghazwan Al Muktar, bedankt dat u bij ons was en het ga u goed.

Ghazwan Al Mukhtar: Dank u zeer.

Democracy Now is een onderzoeksprogramma op de radio en een belangrijk tegengif voor de leugens en misleiding van de staatsmedia. Het programma wordt gepresenteerd door Amy Goodman en Jeremy Scahill. Als je wilt weten hoe je kunt luisteren naar Democracy Now! of dit programma on line kunt volgen, ga dan naar: http://www.democracynow.org