arch/ive/ief (2000 - 2005)

Tobintaks gesaboteerd door Minister van Financiën Reynders
by attac belgië/belgique Friday March 28, 2003 at 08:02 AM
vlaanderen@attac.be

Via het gebruik van technische en communautaire truken hebben de franstalige liberalen de stemming over de Tobintaks gesaboteerd op het ogenblik dat ze geen tegenargumenten meer hebben

De Tobintaks gesaboteerd door Liberale Minister van Financiën Reynders

Twee jaar lang heeft ATTAC België in samenwerking met het 'Netwerk tegen Financiële Speculatie' en de 'Parlementaire Werkgroep voor de Tobintaks' gestreden en geijverd voor de politieke invoering van de Tobintaks (Spahntaks). Na Frankrijk wilden we het tweede land in de Europese Unie zijn dat de Tobintaks wettelijk zou stemmen.

Een jaar geleden werd het wetsvoorstel klaargemaakt met grote steun van prof. Lieven Denys. Begin februari 2003 werden de laatste hoorzittingen georganiseerd met o.a. prof. Denys, prof. Luc Van Liedekerke en prof. Bruno Jetin (Attac France) die de laatste technische troeven van de tegenstanders van tafel veegden.

Omdat er in België verkiezingen zijn op zondag 18 mei wilden de indieners van het wetsvoorstel Agalev/Ecolo, SPA/PS, CD & V en SPIRIT het wetsvoorstel zeker nog laten stemmen tijdens deze legislatuur.

Een eerste keer werd de stemming uitgesteld door een te drukke agenda, maar op woensdag 26 maart zou eindelijk de grote dag aanbreken.
Dit was echter zonder de minister van financiën DIDIER REYNDERS gerekend die in laatste instantie zijn trukendoos bovenhaalde tegenover de nietsvermoedende indieners van het wetsvoorstel.

Minister Reynders las een tot dan 'onbekend' rapport, opgesteld door de Commissie Fiskaliteit en daterend van 2 oktober 2002, voor met allerlei argumenten tegen de invoering van een Tobintaks.

Terwijl de nederlandstalige liberalen schitterden door hun afwezigheid, weigerden de franstalige liberalen en partijgenoten van de heer Reynders (tevens de partijgenoten van minister Louis Michel) daarna tot stemming over te gaan vooraleer ze hetzelfde rapport konden beluisteren in een franstalige versie.

Via het gebruik van technische en communautaire truken hebben de franstalige liberalen de stemming over de Tobintaks gesaboteerd op het ogenblik dat ze geen tegenargumenten meer hebben.

Minister Reynders en de liberalen hebben nu hun ware gezicht laten zien tegenover de Tobintaks en de problemen van de derde wereld. Zij zijn intussen ook de kampioenen van de belastingverlaging voor de middenklassen, de rijken en de bedrijven en het instandhouden van de coördinatiecentra (verkapte offshore-centra in België).

Indien deze politieke strategie voor de invoering van de Tobintaks mislukt zal ATTAC opnieuw via publieke acties en de macht van de straat de Tobintaks op de politieke agenda dwingen.

Voor meer informatie:
Eric Goeman, woordvoerder Attac Vlaanderen
[mobiel] +32 476 990714
[electronisch] vlaanderen@attac.be
http://www.attac.be

Perscommuniqués van alle ATTAC's
Om in- of uit te schrijven zie http://www.attac.org