arch/ive/ief (2000 - 2005)

Over VS-piraten en dubbelzinnige houding van België.
by Dirk Adriaensens Tuesday March 25, 2003 at 04:39 PM
sos.irak@skynet.be

Al wie dacht dat de bevolking de yankees zou verwelkomen als bevrijders, heeft het duidelijk mis gehad. Er zijn geen massale volksopstanden uitgebroken, geen plunderingen. De bevolking in Bagdad reageert kalm en vastberaden op de schokgolf van bombardementen. De bevolking in alle andere steden verdedigt zich hardnekkig tegen het yankee-leger. Een Iers parlementslid heeft een motie ingediend om de wapentransoporten via Shannon te laten verbieden.

De VS geraken niet snel vooruit met hun oorlog. Ze hebben alleen nog maar de woestijn onder hun controle en de eerste Iraakse burgerslachtoffers zijn al gevallen. Al wie dacht dat de bevolking de yankees zou verwelkomen als bevrijders, heeft het duidelijk mis gehad. Er zijn geen massale volksopstanden uitgebroken, geen plunderingen. De bevolking in Bagdad reageert kalm en vastberaden op de schokgolf van bombardementen. De bevolking in alle andere steden verdedigt zich hardnekkig tegen het yankee-leger. De Amerikanen hadden hun intrede in het Zuiden wel even anders voorgesteld. Ze zijn verbaasd door de hevige Iraakse tegenstand en de VS-bevolking begint zich nu toch ook serieus vragen te stellen bij de media-misleiding. De helft van de bezoekers aan onze website bijvoorbeeld http://www.irak.be komt uit de VS. Normaal overigens. De kern van de anti-sanctiesbewegingen zijn bijzonder goed op de hoogte van de situatie in Irak en hebben door de jaren heen alle humanitaire en VN-rapporten van de afgelopen 12 jaar uitgevlooid en geanalyseerd. Zo konden zij de leugens van Bush & Blair binnen de 48 uur ontmaskeren. Hetzelfde doet zich voor bij de traditionele Europese media. De BBC-website ontvangt 40% meer bezoekers, meestal afkomstig uit de VS.
Bush ziet zijn begroting ontsporen nu zijn budgetten drastisch opgetrokken moeten worden omwille van de trage vorderingen van zijn horden. De VS spelen het wel bijzonder grof. Aan verschillende landen, waaronder Zwitserland, werd gevraagd om de bevroren Iraakse tegoeden, die al sinds augustus 1990 op hun rekening staan, over te maken om de oorlog te helpen financieren. Van wie zijn die bevroren tegoeden eigenlijk?
Vele Irakezen hebben goede zaken gedaan in de jaren '70 en ‘80. Mijn Iraakse vriend Ghazwan vertelt: "I'll tell you about Saddam. Als 17-jarige snaak werd ik naar de States gestuurd om daar mijn ingenieursstudies aan te vatten. Ik werd uitgekozen omdat ik goede cijfers behaalde op school. Kosten volledig betaald door de regering. Ik heb 7 jaar in de VS verbleven. De enige verplichting die ik had was dat ik nadien 2 jaar voor de Iraakse overheid moest werken. Ik heb dat ook gedaan. En ik heb daar het vak van ingenieur geleerd. Na 2 jaar ben ik voor een Duitse firma gaan werken, als vertegenwoordiger voor de verkoop van gespecialiseerd medisch materiaal. Irak stopte de opbrengst van zijn olie niet in de Westerse economieën zoals de omringende olielanden Saoudi-Arabië, Koeweit en andere. De uitbouw van de infrastructuur, onderwijs en gezondheidszorg was "booming" en ik heb dus goed geld verdiend. Dat geld heb ik gedeeltelijk in Engeland op een spaarrekening gezet. Een appeltje voor de dorst als ik gepensioneerd was. In augustus 1990 werd dat geld bevroren en ik was mijn job kwijt omwille van het embargo en niet omwille van Saddam. Ik heb toen de deur van mijn kantoor achter mij dichtgetrokken en ben verplicht op pensioen gegaan. 12 jaar later ziet mijn kantoor er nog steeds uit zoals ik het toen heb achtergelaten, met een meter stof op de documenten die nog steeds op het bureau liggen. Ik betaal nog steeds de huur, wachtend op betere tijden. Al 12 jaar lang probeer ik mijn zuurverdiende centen te pakken te krijgen. Zelfs mijn broer die in Londen woont en daar als advokaat werkt, is er niet in geslaagd om dat geld vrij te krijgen. Gelukkig werkt mijn vrouw als arts bij de UNDP. Zo hebben we toch nog een deftig inkomen."
Dat geld en dat van tienduizenden andere personen en firma's wordt nu door de VS opgeëist om hun vuile oorlog te betalen. Huurlingen en piraten zijn het, zoals de Iraakse minister voor informatie terecht zei.
De VS trekken ten oorlog zonder de toelating van de VN, maar nu willen ze wel dat diezelfde VN de middelen ophoest om humanitaire hulp te leveren. Eén van de verantwoordelijken van het WFP (WereldVoedselProgramma) antwoordde gisteren terecht op een vraag waarom er zo weinig middelen beschikbaar zijn voor humanitaire hulp: "De VS zijn zonder VN-mandaat Irak binnengevallen. Zij zijn dus in feite een bezettingsmacht. Ze zijn aldus zelf verantwoordelijk voor het welzijn en de humanitaire hulp aan de getroffen Iraakse bevolking."
En het wordt nog groffer. Saddam heeft zogenaamd het geld, bestemd voor het voedsel-voor-olie programma, zelf opgesoupeerd, zeggen Bush & Blair. Niets is natuurlijk minder waar. Dat weten de anti-sanctioncampaigners overal ter wereld al de hele tijd. Plots vindt de VN 48 miljard dollar Iraaks olie-geld op de geblokkeerde VN-rekening. "Money that is not accounted for". De VS willen ook dat geld gebruiken voor hun oorlog. En er zijn plannen om met dit geld het loon van de Iraakse arbeiders mee te betalen die aan de wederopbouw zullen meewerken onder leiding van Amerikaanse firma's die dus de winsten voor deze contracten integraal en dubbel in hun eigen zak zullen steken. Schandelijke piraterij. Roof. Zuivere roof. Al het geld dat het Iraakse volk toekomt, moet de VS-oorlogsmachine voeden.
Waar is de pers om daarover uitgebreid te berichten? Maar we zijn het gewoon. De mainstream-media hebben NOOIT (en ik wik zorgvuldig mijn woorden) een round-up gemaakt van hoe deze sancties eigenlijk in elkaar zitten. Er is geen enkele journalist vrijgesteld om deze zaak eens grondig te onderzoeken en er een in-depth artikelenreeks over te maken. Enkel op de anti-sanctiessites in de VS en de UK (en ook op http://www.irak.be) kan men degelijke analyses vinden over hoe deze genocide precies in elkaar zit. En dat is een ingewikkelde bedoening, geloof me. Neen, liever demoniseert men de Iraakse leider, en kan rustig de ene leugen na de andere worden gedebiteerd, zonder dat er noemenswaardige tegenspraak komt. Is het luiheid, of napraten van "his master's voice"?
De hypocrisie. Men toont Amerikaanse krijgsgevangenen en hup, de "conventies van Genève worden geschonden". Men heeft wel de vorige dagen veel Iraakse krijgsgevangenen getoond, zelfs gedode Iraakse soldaten in hun "trenches". Maar dat telt niet mee. De VS-troepen hebben in 1991 duizenden Iraakse soldaten met bulldozers levend begraven, zelfs als ze zich wilden overgeven. Basra wordt bestookt met clusterbommen, ook verboden door de conventie van Genève. Irak wordt bestookt met munitie met verarmd uranium. Geen probleem voor de VS. De waterleidingen naar de stad Basra zijn door het VS-leger afgesloten. Dat is tegen de conventies van Genève. Maar dat telt niet mee. Bovendien verwijten de VS aan Rusland dat het nog recent wapens zou hebben geleverd aan Irak. Maar Irak mag conventionele wapens aankopen en bezitten. Geen enkele resolutie die hen dat verbiedt. Dat zeggen ze er wel niet bij. Ook de sancties moeten onmiddellijk worden opgeheven, want de wapeninspecties hebben aangetoond dat Irak geen massavernietigingswapens heeft. En elke dag dat het embargo voortduurt, is een ernstige schending van de mensenrechten. Marc Bossuyt heeft in zijn rapport voor de UN-committee for Human Rights in 2000 al aangetoond dat de sancties de toetsing aan het internationaal recht niet kunnen weerstaan en dus illegaal zijn. Opzettelijke volkerenmoord, valt dat ook onder de conventies van Genève?
Hypocrisie (bis). In De Morgen van maandag 24 april wordt over de schending van deze conventies prominent op de voorpagina bericht. Zelfs mijn zoontje van 9 komt onmiddellijk met de krant om uitleg te vragen. Als je een goede bril hebt kan je ook lezen dat er een artikel van Robert Fisk ergens in de krant staat. De Morgen is de enige krant waarin ik nog geen verslag heb gelezen van Drs Geert Van Moorter en Colette Moulaert. SOS Irak, noch Geneeskunde Voor de Derde Wereld krijgen een tribune om hun opinie te uiten. Wie dat wel krijgt, zijn de Iraakse "opposanten". Als "progressieve" krant verwacht ik een fermere houding, zoals die van Michael Moore op de oscar-uitreikingen. Of minstens een visueel gelijke behandeling van de geboden informatie. Het volstaat niet om Robert Fisk als schaamlapje op te voeren. Ik heb mijn abonnement niet verlengd. Ik zal de "Metro" wel lezen op de trein en internetbronnen raadplegen.
De vredesbeweging moet waakzaam blijven. We moeten onze regering dwingen om de wapentransporten te verbieden. De hypocrisie van Agalev en de SP.a aan de kaak stellen. Powell heeft immers verklaard dat ook België de VS steunen, omdat ze de transporten over Belgisch grondgebied toelaten. Een goed voorbeeld van hoe het wel moet, is het voorstel dat een Iers parlementslid heeft ingediend in Dáil Eireann, het Ierse parlement, om de wapentransporten te verbieden via de luchthaven van Shannon. Hij heeft mij volgende e-mail verstuurd:
Dirk,

I enclose a further contribution I made in Dáil Eireann in the Special Debate on Shannon.

Regards
TONY GREGORY T.D.

Mr. Gregory: I propose to move the amendment in my name and that of Deputy Joe Higgins. I oppose the Government motion.

An Leas-Cheann Comhairle: I should point out to the Deputy that amendment No. 8, in the name of Deputy Kenny, must be disposed of before the other amendments can be moved. They can, however, be spoken to.
Mr. Gregory: That amendment states:
3. To delete all words after "Dáil Éireann" and substitute the following:

"- Noting the imminent bombardment of Iraq with US and British weapons of mass destruction and the imminent invasion of Iraq by the armed forces of the United States and Britain;
- Notes the monumental hypocrisy of the Government in failing to condemn outright the actions of the United States and Britain despite declaring that it was a 'political imperative' that a second UN Security Council Resolution be passed to authorise a military assault on Iraq;
- Declares that the invasion of Iraq is an imperialist venture to secure Iraq's oil fields for United States capitalism and extend imperialist control over the Middle East region;
- Declares that allowing the US military to use Shannon Airport has made the Irish Government complicit in the invasion of Iraq and an accomplice in the death and destruction that will result;
- Demands the immediate withdrawal of any facilities in the State for US military aircraft or US military personnel and demands no permission be given for overflights of US military aircraft;
- Noting that in 1988 the then Fianna Fáil Government had extensive business dealings with the vile Saddam Hussein dictatorship,
- Further noting that his dictatorship was supported and armed by the United States and Britain in the 1980's,
- Declares that it is for the Iraqi people to overthrow Saddam Hussein; and
- Calls for the future of the peoples and resources of Iraq and the Middle East generally to be determined by the people there, based on the principles of freedom, justice, democracy and human rights, free from both local dictatorships and imperialist or corporate interference.

I oppose the Government motion because Ireland should be seen to act as an independent neutral country and should only facilitate actions sanctioned by the United Nations.
How many times did we hear in this House the Taoiseach and the Minister for Foreign Affairs give solemn commitments that Ireland would at all times be guided by the decisions of the United Nations Security Council and would only facilitate actions authorised by the United Nations and Dáil Éireann. We now see the deceit and hypocrisy of those commitments made to the Irish people. To make matters worse we now have the cringing example of moral cowardice in the Taoiseach's statement that to withdraw facilities from the US military machine while it is bombing the people of Iraq might be seen as a hostile act by the Bush administration in the US. That is a fine way to uphold Irish neutrality and independence.

The Government has disgraced itself not only by not withdrawing overflight and refuelling facilities at Shannon but also by not condemning the illegal unilateral action of this oil motivated war. I am not surprised that on this issue of war against the people of Iraq this Fianna Fáil led Government, just like in its social policy, is finally exposed as the most reactionary right wing political bunch in this State masquerading as a party of the centre. Young people and, indeed, most people here will be appalled to see a Government that claims to believe in an international community based on binding rules and institutions facilitate in any way a war effort that has neither international agreement or domestic support.

I ask the Taoiseach and the Government how many civilian casualties must there be in Iraq before the Government will end its complicity and close Shannon Airport to US military planes? As the Taoiseach is, by his own words, afraid to make an independent stand at the moment lest it be seen as hostile to the United States, may I ask the question: if this war lasts and the US bombing campaign, that they say will shock and awe, takes its toll on innocent civilians, how long
will it take before this Government will have the moral courage to stand up to Mr. Bush and say that Ireland is independent, Ireland is neutral and we will have no part in this unnecessary inhumanity?
Een volgende punt is dat we niet mogen toelaten dat VN-fondsen misbruikt worden om samen met het yankee-leger humanitaire hulp te bezorgen aan de getroffen burgerbevolking. We moeten integendeel oproepen om het olie-voor-voedsel programma, dat werd opgeschort, terug te activeren. Welke resolutie heeft dit programma doen stoppen? Geen enkele. De stopzetting is er enkel gekomen op vraag van de VS. Zeggen dat het programma niet meer kan doorgaan omdat al het VN-personeel het land diende te verlaten is ook geen valabel argument. Dan had de VN maar een emergency-plan moeten ontwikkelen zodat het programma kon blijven uitgevoerd worden. Aan de Jordaans-Iraakse grens wordt alle verkeer van hulpgoederen tegengehouden. Voedsel verrot aan de Iraakse grenzen. Dat is wraakroepend. Waarom wordt daar door de pers toch zo weinig aandacht aan besteed? Ons land moet een oproep doen om dit vrachtverkeer en het oil-for-food-program onmiddellijk te laten hervatten. Anders wacht een humanitaire ramp. De Iraakse regering heeft het legitieme recht om deze goederen op te eisen. Deze goederen zijn betaald en komen het volk toe, niet de Amerikanen, die enkel humanitaire hulp zullen leveren als de eventuele belegering van de steden wordt opgeheven, de bevolking uitgehongerd is, en de steden "veroverd". Bovendien handelen de VS illegitiem, in strijd met het VN-charter. De enige gesprekspartner voor de VN kan bijgevolg enkel de Iraakse regering zijn, die zij verplicht is te ondersteunen tegen deze agressie. De VN moet deze illegale aanvalsoorlog veroordelen en de gepaste maatregelen nemen tegen de VS. Eventueel een algemene vergadering samenroepen en een boycot steunen van Amerikaanse producten. Dit ook om haar eigen voortbestaan te garanderen. Koffi Annan heeft het VN-personeel verboden om haar ongenoegen te uiten tegen deze oorlog. Deze zwakke figuur, pion van de VS, heeft nog geen enkel standpunt ingenomen tegen deze illegale actie, alleen even zijn "spijt betuigd". Nochtans heeft Richard Perle, topraadgever van Bush, openlijk gezegd het een goede zaak te vinden dat de VN buitenspel werden gezet. "De VN zorgen enkel voor chaos in de wereld. De VS zullen orde en stabiliteit brengen." Ordnung muss sein. De nieuwe fascistische wereldorde van Bush in volle glorie. De acties aan de VS-ambassades overal ter wereld, om het ongenoegen te uiten tegen deze smerige veroveringsoorlog, moeten intensief worden voortgezet.
Het laatste punt is dat het verzet van het Iraakse volk moet worden ondersteund. Irak heeft zoals alle andere landen recht op zelfbeschikking. Dat is een legitiem recht voor alle landen. Als we het internationaal recht door alle landen willen laten toepassen, moeten we actief de verdediging van Irak opnemen. Er is geen andere mogelijkheid. Hulpacties moeten op gang worden getrokken, bestaande projecten door hulporganisaties in Irak moeten worden ondersteund. Bridge to Baghdad (Italië), de New Zealand Quakers, Geneeskunde Voor de Derde wereld en nog andere organisaties, die zich al jaren actief inzetten tegen de sancties, hebben een waterzuiveringsproject en een project voor de heropbouw van een kinderhospitaal lopen in Basra. Deze en andere campagne moeten verder worden uitgebouwd om onze concrete solidariteit te betuigen met het getroffen Iraakse volk, dat al 12 jaar niets anders dan oorlog en sancties meemaakt, en toch stand houdt. We moeten tevens waakzaam blijven dat de Zionisten niet van de gelegenheid gebruik zullen maken om de Palestijnen uit te drijven of draconische maatregelen te nemen tegen de Palestijnen in de bezette gebieden.
Er zou nu toch een belletje moeten rinkelen bij iedereen die in de media-val is getrapt en Irak herleid heeft tot één persoon: Saddam Hoessein. Ik heb de steun van het Iraakse volk aan Saddam zelf meermaals kunnen vaststellen als ik in Irak was. De feiten in Irak schijnen deze steun te bevestigen. Maar alleen al dit zeggen, zelfs op een progressief medium als Indymedia, betekent de verkettering door een bepaald deel van de vredesbeweging als Saddam-aanhanger. Sommige tenoren en groepen uit de vredesbeweging voeren een verregaande leugencampagne en zaaien verdeeldheid door de zaken toe te spitsen op de Iraakse leider, een voorwendsel in om een oorlog te beginnen. Noch uit het platform, noch uit de geschriften kan de steun van StopUSA aan Saddam worden afgeleid. Maar zij kunnen openlijk verkondigen dat het verschil tussen StopUSA en het Anti-oorlogscomité is, dat StopUSA Saddam steunt, en zij niet. Alleen maar omdat je vaststelt dat Saddam populair is in Irak en bij de bevolkingen in de ganse Arabische wereld. Als je dat vaststelt, moet je toch even nadenken en vragen stellen over het "waarom" van die massale steun. Graven in de geschiedenis. Je Westerse bril afzetten. Antwoorden trachten te krijgen van de Iraakse mensen zelf, om oversimplifiëring te vermijden. Vragen stellen impliceert ook dat je niet onmiddellijk je gesprekspartner als "gebrainwashed" beschouwt, want dat is een belediging aan het adres van alle Irakezen die bereid zijn om hun leven te geven voor hun land én hun leider, zelfs als die leider niet degene is die jij graag zou willen. Leren luisteren, een empatisch vermogen ontwikkelen, dat is iets wat nog sterk ontbreekt bij een bepaald deel van de vredesbeweging. Maar ja, dat deel staat met 2 voeten op Westerse bodem. De meeste mensen die in Irak geweest zijn de voorbije 12 jaar, hebben met eigen ogen de situatie in Irak kunnen vaststellen, hebben een serieuze cultuurschok gekregen en in de meeste gevallen hun gekleurde bril even kunnen afzetten. Lees nog eens het boek "Rendez-vous in Bagdad", dat nog steeds actueel is, zelfs 9 jaar na de verschijningsdatum en waar de Iraakse bevolking aan het woord wordt gelaten. En mag iedereen aub zijn eigen mening hebben over de Iraakse leider, die totaal irrelevant is in het huidige verhaal. En waar de Irakezen wel mee zullen afrekenen, zoals het Iers parlementslid Tony Gregory terecht opmerkt. Laten we ons dus toespitsen op de hoofdzaken en niet aan victim-blaming doen.
Laten we luid roepen: "steun het Iraakse volk in zijn verzet tegen het Vierde Reich van Bush". Want als het een "walkover" wordt zullen de VS op hun élan verdergaan en alle andere geviseerde landen van de "axis of evil" of de "Rogue states" ook aanvallen. Voor onze toekomst, voor de toekomst van de wereld, is het uiterst belangrijk dat dit offensief voor de controle over de wereld wordt gestopt. Het Iraakse volk haalt nu de kastanjes uit het vuur voor ons. We zouden dus moeten dankbaar zijn voor hun verzet.