arch/ive/ief (2000 - 2005)

Persbericht van de Legal Teams over acties 20/3
by Ivo Flachet Thursday March 20, 2003 at 11:50 PM

De Legal Teams waren met een team aanwezig op de acties tegen de illegale oorlog van Bush en Co te Gent, Antwerpen en Brussel.

Persbericht van de Legal Teams betreffende de anti oorlogsacties van 20 maart 2003

De Legal Teams waren met een team aanwezig op de acties tegen de illegale oorlog van Bush en Co te Gent, Antwerpen en Brussel.

In Antwerpen werd er vanaf 's ochtends door grote groepen jongeren betoogd tegen de oorlog. De ordediensten waren massaal aanwezig. Vanaf 15u30 werden wij op de hoogte gesteld van de eerste arrestaties. In het totaal werden ons enkele tientallen arrestaties gemeld. De ordediensten beschikten over een waterkanon, doch dit werd niet ingezet. Van één fotograaf werd op illegale wijze het fototoestel in beslag genomen omdat hij foto's zou gemaakt hebben van de politie. Een andere fotograaf werd gearresteerd om dezelfde reden. Een derde getuigenis kwam binnen over intimidatie door politieagenten in burger tegen een amateurfotograaf. Op het zelfde moment werd zowel in Antwerpen als in Brussel de gehele actie gefilmd door de politie zelf.

In Gent kwamen ook vanaf 's ochtends grote groepen jongeren op straat. Volgens een ruwe schatting zowat 1500 's ochtends en 4000 à 5000 's avonds. Om 19u00 vertrok er een grote betoging aan het Zuid. Alles verliep er zeer strijdbaar maar zonder incidenten.

In Brussel verliep de betoging veel rumoeriger. Reeds omstreeks 16u20 stroomden honderden betogers toe aan de V.S. ambassade die volledig werd afgezet door de politie met friese ruiters, agenten in gevechtskledij en 3 waterkanonnen. Naar schatting zo'n 5000 mensen namen deel aan de actie. Het volledige straatgedeelte voor het consulaat en de ambassade van de V.S. werd afgezet. Hierdoor konden ook de gewone bewoners van de straat hun woningen niet meer verlaten. Eén bewoner protesteerde hiertegen met een spandoek : "Burgers beroofd van hun vrijheid door de V.S. ambassade". Omstreeks 19u00 werd een eerste maal gebruik gemaakt van het waterkanon als reactie tegen het feit dat enkele betogers kleine projectielen naar de ambassade wierpen. Om 19u45 kwam het tweede waterkanon in werking. De betogers werden nu zonder aanwijsbare reden langdurig nat gespoten. De manifestanten reageerden hierop enkel nog feller. Vervolgens zette de politie traangas in tegen de massa betogers. Honderden betogers werden hierdoor getroffen tot 30 meter verwijderd van het politiecordon. Agenten in burger hebben van de verwarring gebruik gemaakt om minstens 4 jongeren te arresteren, waarvan 2 gewelddadig. In het totaal telden wij een 50 tal agenten in burger.

Van andere acties in België bereikte er ons geen specifiek nieuws wat betreft het optreden van de politiediensten.

De Legal Teams klagen het disproportioneel gebruik van het waterkanon aan dat veelal van zeer dicht bij met een felle straal de betogers trof. Op geen enkel moment hebben de betogers getracht de omsingeling van de VS ambassade te doorbreken. Eveneens het gebruik van traangas was op geen enkel moment feitelijk noch juridisch te rechtvaardigen en houdt een overdreven gebruik van geweld in.

Wij willen nog vermelden dat de Legal Teams de komende dagen en weken een meldpunt vrijwaring van democratische rechten opzetten om de rechten van de actievoerders verder te verdedigen en om het optreden van de ordediensten in de gaten te houden. (Nummer 0473/73.12.77) Wij zullen aanwezig zijn op de betoging van nu zaterdag om 14u aan het Noord Station te Brussel. De zeer betwistbare omzendbrief van Duquesne waarmee de politiediensten uitgebreide repressieve bevoegdheden krijgen is nu blijkbaar een vrijbrief geworden voor een volstrekt buitenproportioneel optreden.

Voor de Legal Teams

Ivo Flachet
0476/947.258