arch/ive/ief (2000 - 2005)

Lutgardiscollege Oudergem voert actie op 21 maart
by Peter darin Tuesday March 18, 2003 at 10:42 AM
peterdarin@hotmail.com

Zoals eerder bericht heeft de leerlingenraad, gesteund door verschillende leerkrachten, vrijdag 14 maart onderhandeld met de directie om komende vrijdag actie te voeren. De directie is op de vraag van de leerlingenraad ingegaan.

De leerlingenraad argumenteerde dat door zich te verzetten tegen de oorlog ze handelden volgens het pedagogisch project van de school dat waarden als 'vrede, solidariteit, anti-racisme, het opnemen voor de zwakkere en anti-discriminatie' voorstaat. Bovendien moeten leerlingen volgens de 'vakoverstijgende eindtermen' opgevoed worden tot 'opnemen van verantwoordelijkheid in de maatschappij', ...
De voorwaarde om actie te mogen voeren was dat de hele klas moest meegaan en dat de leerkrachten bereid waren om hun les van vrijdag 'af te staan'. Hoewel het aftellen naar de examens bezig is en zoals bekend leerkrachten hun programma moeten hebben afgewerkt, was de tweede voorwaarde geen probleem. Wat de eerste voorwaarde betreft, was er één leerlinge uit het zesde jaar waarvan de ouders liever hadden dat ze niet ging. Na discussie met de moeder zou de leerlinge nu toch meemogen.
Tijdens mijn lessen gisteren heb ik gemerkt dat ten eerste de actiebereidheid groter dan ooit is en ten tweede dat bijzonder weinig leerlingen ervaring hebben met betogen. De enige betoging waar relatief veel leerlingen aan hebben deelgenomen was 'de witte mars'.
Afgesproken is er dat de leerlingen deze week tijdens de middagspeeltijd spandoeken, affiches, collages zullen maken tegen de oorlog. Verder zullen ze ook slogans, liedjes en dergelijke op papier zetten.
Vrijdag zullen de leerlingen van het zesde jaar dan samen met enkele leerkrachten deelnemen aan de betoging. Indien de oorlog vroeger uitbreekt zullen enkele leerlingen en leraars deelnemen aan de betoging om 17u aan de Amerikaanse ambassade. Verslag op deze website met foto's (als we het digitaal toestel van het school meekrijgen).