arch/ive/ief (2000 - 2005)

Geert Van Moorter aan de telefoon vanuit Bagdad
by Bert De Belder Tuesday March 18, 2003 at 10:04 AM
bdb@g3w.be

Het Medical Team van Geneeskunde voor de Derde Wereld blijft in Bagdad. Vannacht belde Dr. Geert Van Moorter de laatste nieuwtjes door.

Vannacht om 1 uur ging mijn gsm af: Geert Van Moorter aan de lijn, rechtstreeks uit Bagdad. Hij klonk erg rustig, en toonde zich vooral bezorgd hoe hij en zijn collega Colette Moulaert voldoende toegang zouden kunnen blijven hebben tot de pers. Ze willen immers ook tijdens de bombardementen hun belangrijkste opdracht, het aanklagen van de beestachtige oorlog van Bush, kunnen blijven uitvoeren. De telefoonlijnen zijn overbelast of vallen uit, de meeste journalisten verlaten Bagdad…

"De sfeer in Bagdad is nu wel meer zenuwachtig", meldt Geert. "Ik zie hier in het midden van de nacht voortdurend auto's vertrekken met bagage op het dak. Een van onze contactpersonen gaat morgen zijn familie in veiligheid brengen."

Geert en Colette namen gisterennamiddag deel aan een anti-oorlogsactie. "We bezetten symbolisch een brug over de Tigris, als menselijk schild. Daarna lieten we potjes met kaarsen wegdrijven op de stroom. Een mooi gezicht was dat, zo tussen de ondergaande zon aan de ene kant van de rivier, en de volle maan die er al stond aan de andere kant. Alle internationale vredesactivisten hier zeiden daarbij het woord 'vrede' in hun eigen taal. Een ontroerend moment."

Intussen krijgen Geert en Colette steunbetuigingen uit alle hoeken van de wereld, via internet: van een professor uit Taiwan die met Geert op mensenrechtenmissie was op de Filippijnen; een gezondheidsspecialiste uit Groot-Brittannië die de People's Health Movement-Europa coördineert; Dr. Unni uit India, die zelf onlangs in Bagdad was; deelnemers aan de International Peace Mission S.O.S. Iraq van april 2002, waarvan er zich een aantal ook in Bagdad bevinden;…

Financiële steun voor ons Medical Team in Irak is meer dan welkom op rek.nr. 001-1951388-18 van Geneeskunde voor de Derde Wereld met vermelding "missie Irak".