arch/ive/ief (2000 - 2005)

Medical Team Bagdad: interview Dr. Hashemi
by posted by Bert De Belder Monday March 17, 2003 at 09:21 PM
bert.de.belder@skynet.be

Interview met Dr. Hashimi, voorzitter van de Iraakse Vriendschapsvereniging, over het Iraaks verzet, Amerikaanse body bags en... Stop USA!

Dr. Hashimi. "Ik weet niet wie Bush wijsmaakte dat hij in twee drie dagen het verzet kapot zal krijgen. Wij zullen veel verliezen lijden en heel wat materiële schade oplopen, maar Bush zal zijn doel niet bereiken. We hopen dat hij alsnog redelijk wordt. Anders hebben wij geen andere keuze dan ons land te verdedigen."

"Ik wil tussendoor de Belgische bevolking bedanken voor zijn verzet in de straten van België. En voor de Belgische regering voor haar moedige houding binnen de Navo. We zullen dit niet vergeten. We zullen Bush niet laten doen. Niet omdat we zo graag willen vechten – we zijn tegen een oorlog – maar omdat we geen andere keuze hebben. We vechten voor onze overleving, voor de eenheid van ons land.
Powell heeft gezegd dat ze de regio willen opdelen in kleine staatjes, die dan elkaar kunnen bevechten. Dat zal instabiliteit voor de regio betekenen. Hij wil verschillende kleine staatjes oprichten. Dat zal in het nadeel zijn van Japan, Azië en Europa. Het is niet in het voordeel van jullie dat de grote landen hier uiteenvallen in kleine staatjes. Dat is in het voordeel van de gezamenlijke VS-Israël strategie. Voor de VS is het ver van hun land als er hier instabiliteit ontstaat, maar dat is niet het geval voor Europa. Voor Israël komt het goed uit als er geen groot land meer is. Dan zijn zij de enige supermacht die overblijft in de regio. Voor de VS gaat het om de controle over de olie en het doen uiteenvallen van Irak. En daar kan Israël voordeel uithalen. Dat is de reden waarom we standvastig blijven. We zullen de VS bestrijden zo goed als we kunnen. Om te verhinderen dat ze hun doel kunnen bereiken."

"Ja, we zullen een zware prijs moeten betalen, het zal opofferingen vragen, infrastructuur zal vernietigd worden, dat is waar, maar welke keuze hebben we? Anders zullen we Irak verliezen, en dat is precies de reden waarom niemand Irak zal opgeven. Wij zullen er alles voor doen om te kunnen behouden wat we hebben. De naties hebben het recht te kiezen om te leven zoals ze willen, het is hun keuze welke politiek ze willen."

Waarom geven jullie zich niet over, om oorlog te vermijden?

Dr. Hashimi. "Het is geen zaak van zich over te geven of niet. Het is normaal dat niemand een oorlog wil. Maar als iemand je in een hoek drumt en je leven bedreigt, dan ga je vechten om je leven te verdedigen. Zo zal ook het Iraakse volk vechten voor zijn overleving als een natie en als een land. Tegelijkertijd is het om onze natuurlijke rijkdommen te verdedigen, voornamelijk de olie. En dat is ons recht en onze plicht. Niemand heeft het recht die rijkdommen in te palmen om – zoals de VS – zo de wereld te proberen overheersen. Neen, de Iraakse bevolking zal dat nooit aanvaarden. Zoiets zou trouwens ook het einde van Europa betekenen, dat daardoor gekoloniseerd zou blijven tot het einde van het olietijdperk. Hetzelfde geldt ok voor Japan en Azië.
Daarom zijn we nu zeer blij met het bewustzijn in de straten van Europa. Er is een nieuwe wereldorde in de maak. En het gevecht rond Irak is daar een hoeksteen van. Als de VS de controle over de olie van Irak krijgt dan ontstaat er een unipolaire wereld."

"Het gaat hier niet over mensenrechten of over democratie. De Amerikanen beweren dat ze het Iraakse volk willen bevrijden. Gisteren zei Condoleeza Rice (nationaal veiligheidsadviseur van Bush, nvdr) nog dat ze het Iraakse volk het recht op zelfbeschikking willen geven. Dus de kolonisator wil het volk zelfbeschikkingsrecht geven? Dat is idioot, nonsens en stupid. Irak is een onafhankelijk, soeverein land.
Bush belooft het Iraakse volk voedsel, medicamenten en vrijheid zoals in Afghanistan. Dat bewijst dat hij noch Irak noch Afghanistan begrijpt. Want als hij de Irakezen een leven belooft zoals in Afghanistan, denkt hij dan dat het leven in Irak dan slechter is dan in Afghanistan? Iedereen weet dat dat niet zo is. Wat bereikte hij in Afghanistan? Loste hij het probleem op? Stopte het vechten? Natuurlijk niet. Daarom willen de Irakezen vasthouden aan wat ze hebben."

Bush zegt dat ze in een paar dagen het verzet kunnen breken?

Dr. Hashimi. "Dat is wat zij denken. En daarom zeggen diegenen die deze oorlog willen tegen Bush: ga er maar op los, het zal snel gedaan zijn. In 1991 vertelde Bush senior hetzelfde. Maar president Sadam is nog altijd president en dat is twaalf jaar later. Iemand die denkt dat Irak op een paar dagen verslagen zal zijn, die kent Irak niet. Als de VS in Irak binnenvallen, zal het geen pic-nic worden. En ik raad hen aan heel wat plastieken lijkzakken mee te brengen om hun lijken terug te sturen naar de VS. Hetzelfde geldt trouwens ook voor Groot Britannië."

"We hebben hier een groep van mensen uit verschillende landen die human shield willen zijn. Die mensen doen dat op vrijwillige basis en ze kunnen zich op elk moment terugtrekken. We brengen ze naar plaatsen die verbonden zijn met het menselijk leven. Voedselvoorraden, waterinstallaties, elektriciteitscentrales, petroleumraffinaderijen, en communicatieinstallaties. We lieten heel de wereld weten op welke plaatsen ze zitten. Met hoe meer mensen hoe beter. Als je op een plaats honderd mensen hebt, is het in elk geval beter dan vijftien.
Maar wat we ook nodig hebben, is een sterk verzet in Europa en in de staten die oorlog willen voeren, dat er op straat geprotesteerd wordt, dat er brieven geschreven worden naar ministers, naar leiders,…"
Ik voel me op het moment dat hij het over de human shields heeft, toch een beetje huiverig. Dat is toch niet meteen wat ik voor mezelf zie.

We vertellen hem dat we actief zijn in STOPUSA, Stop de United States of Aggression. Dr. Hashimi reageert: ‘Hé, dat is een goeie. Dat is de eerste keer dat ik dit hoor.' Hij noteert de naam meteen.

Morgen gaan we proberen verantwoordelijken van het ministerie van Volksgezondheid en van de Irakese Rode Halve Maan (het rode kruis van Irak) te zien.