arch/ive/ief (2000 - 2005)

Interview met Zohra Othman (PvdA)
by jessie Saturday March 15, 2003 at 07:25 PM
jessie@indymedia.org

Ook Zohra Othman liep op kop van de betoging...

Wat vindt u van de opkomst vandaag??

Op dit ogenblik weet ik niet hoeveel mensen er aanwezig zijn, maar toen ik aankwam waren de trappen van het Noordstation al vol. Ik verwacht wel heel veel volk. Er is ook opgeroepen door de jeugdbeweging.

Wanneer, denkt u, gaat de oorlog uitbreken?

Zeer binnenkort, want de verenigde staten worden alsmaar ongeduldiger om echt die inval te doen. Het is voor hen ook steeds meer duidelijk dat ze geen consensus gaan krijgen van de internationale gemeenschap. Ze bereiden zich dus voor om maar alleen aan te vallen.

Gelooft u nog in het feit dat er misschien geen oorlog komt?

Ik geloof er wel in. Als we naar de geschiedenis kijken, zien we dat tijdens de Vietnamoorlog door de grote mobilisatie van de mensen overal ter wereld de Verenigde Staten werden gedwongen om zich terug te trekken uit Vietnam. En als we de situatie vandaag bekijken is de mobilisatie al heel groot voor dat de oorlog feitelijk begonnen is. Dat maakt wel dat als de oorlog zou uitbreken dat de mobilisatie zich nog verder zal ontwikkelen om tegen die oorlog te protesteren. Ik geloof wel in het feit dat het volk de oorlog kan stoppen.

Hoe denkt u dat de Arabische landen gaan reageren als er oorlog uitbreekt?

Ik denk dat we vooral gaan moeten rekenen op de steun van de Arabische volkeren die zeer woedend zijn op het imperialisme van de Verenigde Staten. Ze zijn ook woedend om hetgeen er gebeurt in Palestina en dat dit toegelaten wordt terwijl Israƫl voortdurend VN-resoluties schendt en aan z'n laars lapt. Ze beseffen duidelijk dat hier wordt gemeten met 2 maten en 2 gewichten en ze gaan dit absoluut niet aanvaarden als een ander Arabisch land zal worden aangevallen waar dat al 12 jaar lang een genocide op gebeurt. Ik denk wel dat er heel veel verzet zal komen van het Arabische volk. Het Arabische volk is sterk genoeg om de Verenigde Staten te verslaan.