arch/ive/ief (2000 - 2005)

Groenen en Socialisten bevestigen hun steun aan de oorlogsvoorbereidingselen.
by Vincent DECROLY Wednesday March 05, 2003 at 12:43 PM
vincent.decroly@lachambre.be

VOOR DE DERDE KEER IN 3 MAANDEN TIJD BEVESTIGEN DE PAARS-GROENE VOLKSVERTEGENWOORDIGERS HUN STEUN AAN DE OORLOGSVOORBEREIDSELEN VAN DE VS.


VOOR DE DERDE KEER IN 3 MAANDEN TIJD BEVESTIGEN DE PAARS-GROENE VOLKSVERTEGENWOORDIGERS HUN STEUN AAN DE OORLOGSVOORBEREIDSELEN VAN DE VS.

 
Vincent Decroly, 27.02.03.

Op 21 november 2002 en 23 januari 2003 hebben de VLD, Agalev en SP.A reeds geweigerd om de logistieke samenwerking van België aan het Amerikaanse leger op te schorten. Het betreft hier een samenwerking die ondermeer wordt gerealiseerd via machtigingen verleend op het gebied van het gebruik van de haven van Antwerpen als doorvoerhaven voor de troepen en tonnen militair materieel. Op 27 februari hebben ze hun akkoord over deze toelating hernieuwd en dit ondanks de aankondiging van de heer Bush die stelt dat hij Irak wil aanvallen, zelfs indien hij daarbij voorbij dient te gaan aan de Veiligheidsraad van de UNO.

Volgens verschillende militair-strategische experten is deze logistieke steun van essentieel belang voor het slagen van militaire operaties waarbij militaire krachten overgebracht moeten worden naar regio's die ver verwijderd zijn van het eigen grondgebied.

Trouwens, juist in Antwerpen heeft Luitenant-Generaal Thompson (United States Transportation Command) de Europeanen op 27 april 1999 bedankt voor hun logistieke inspanningen die ze geleverd hebben in de loop van het eerste offensief tegen Irak:

"you in Europe supported this massive transportation effort in so many ways : bus companies delivered our troops to airfields ; the ports of Northern Europe were filled with military equipment, supplies and ammunition ; the Rhine river became a water highway for thousands of items of rolling stock ; railroads contributed their capability ; because we had so many of our own trucks either fully utilised or sent to Saudi Arabia, the armies of Holland, France, Belgium and Great-Britain offered their truck units to assist ; border clearance procedures were streamlined to allow our convoys and trains to pass more rapidly ; airports and airlines also contributed."

De dag na het interessant debat in de Nato, heb ik dus de volgende aanbeveling neergelegd:

"De Kamer

- feliciteert de regering omdat zij in de NATO haar veto heeft gesteld
tegen de aanval die de Verenigde Staten tegen Irak plannen;

- betreurt dat dit standpunt te laat werd ingenomen zodat de
oorlogsvoorbereidselen niet konden worden afgeremd;

- vraagt de regering de machtigingen verleend aan het Amerikaans leger op
het gebied van logistieke steun en, meer bepaald, de doorvoer via de haven
van Antwerpen, op te schorten."

Op 27 februari werd deze aanbeveling verworpen door de Groenen, de Socialisten en de Liberalen.

Door het Amerikaanse leger het doorvoerrecht via Antwerpen te blijven verlenen, blijft de Belgische regering dus haar steun verlenen aan deze illegale militaire operatie die voorbereid wordt door een Staat die één van de gevaarlijkste van deze planeet dreigt te worden.

Daarentegen werden niet gewelddadige pacifistische militanten, tegen alle principes van vrije meningsuiting en vrijheid van manifestatie en circulatie, aangehouden en over de grens gezet, onder het voorwendsel dat ze de openbare orde of de nationale veiligheid zouden kunnen bedreigen ! Dat antwoordde, in naam van minister Duquesne, minister Onkelinx op mijn dringende vraag die dag in de Kamer.
(http://www.statewatch.org/news/2003/feb/15green.htm)


Links: