arch/ive/ief (2000 - 2005)

Prikactie aan DVZ, ‘Stop de uitwijzing van Mahmoud Sesay'
by VAK Monday March 03, 2003 at 06:52 PM
vak@student.rug.ac.be 0497/29 18 39

Woensdag 5 maart organiseert het VAK een prikactie om 14u voor de Dienst Vreemdelingenzaken in Brussel. Met deze actie willen we de aandacht vestigen op de zaak van Mahmoud Sesay, een jonge Sierra Leonese asielzoeker die met uitwijzing bedreigd wordt.

PERSBERICHT:

Prikactie aan DVZ

‘Stop de uitwijzing van Mahmoud Sesay'

Op 12 februari 2002 kreeg Mahmoud Sesay, een Sierra Leonese asielzoeker, een negatieve beslissing na zijn tweede asielaanvraag. België erkent Mahmoud niet als vluchteling. Nochtans is het overduidelijk dat hij een gegronde vrees voor vervolging heeft.

Op 6 januari 1999 dringen de rebellen binnen in Freetown (‘operation no living things'!). De vader van Mahmoud was campagneleider van de APC en daardoor werd de familie van Mahmoud door de rebellen geviseerd. Op 10 januari 1999 stormen de rebellen binnen in hun huis. Zijn ouders werden voor zijn ogen omgebracht en Mahmoud zelf werd door de rebellen meegenomen en ingelijfd. Op een bepaald moment trachtte Mahmoud te ontsnappen, maar de rebellen kregen hem terug te pakken. Toen brachten ze een brandmerk aan op zijn arm om te verhinderen dat hij opnieuw de benen zou nemen. Dit brandmerk is immers een kenteken van de rebellen en maakt dat hij door iedereen als rebel herkend wordt. Daardoor kan hij dan ook nergens veilig zijn.

Uiteindelijk slaagt Mahmoud Sesay er toch in om te ontsnappen, maar het brandmerk maakte dat hij in de problemen geraakte. Hij heeft een tijd in de gevangenis doorgebracht. Na zijn vrijlating werd hij aangevallen en zwaar toegetakeld en toen besliste hij om naar België te vluchten.

Mahmoud Sesay is reeds verschillende keren ternauwernood aan de dood ontsnapt en vreest dus voor zijn leven indien hij naar Sierra Leone wordt teruggestuurd.

Ondanks het feit dat men geen enkele tegenstrijdigheid vindt in zijn verhaal, wordt zijn getuigenis door het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen toch als bedrieglijk afgedaan. Een doktersattest bevestigt echter zijn verhaal en toont de verschillende verwondingen aan die Mahmoud heeft opgelopen, alsook het brandmerk.

Op dit moment zit Mahmoud Sesay opgesloten in het gesloten centrum te Merksplas. Hij heeft reeds verschillende uitwijzingspogingen ondergaan. De Dienst Vreemdelingenzaken is nog steeds vastberaden om hem uit te wijzen naar een land waar hij ten dode opgeschreven is.

Mahmoud Sesay heeft een protestbrief geschreven om zijn opsluiting en dreigende uitwijzing aan te klagen. Op woensdag 5 maart om 14u zullen enkele mensen van het Vluchtelingen Aktie Komitee deze brief overhandigen aan de Dienst Vreemdelingenzaken en ter plekke ook overmaken aan de aanwezige pers.

Voor meer informatie kan u steeds contact opnemen via bovenvermelde contactgegevens.

Zie ook voor info over de eerste uitwijzigingspoging:

VAK verhindert uitwijzing, activisten gewelddadig opgepakt.

Le VAK empêche une expulsion, arrestation violente des activistes.