arch/ive/ief (2000 - 2005)

Trainstopping: zet de vrede op het spoor.
by posted by Guido Sunday March 02, 2003 at 01:59 PM

Trainstopping: zet de vrede op het spoor Slottoespraak manifestatie Zwijndrecht zondag 2-3

Van het westelijk front geen nieuws. Dat is de titel van een oorlogsroman van Erich Maria Remarque die de gruwelen aan het front beschrijft tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dit boek zou verplichte literatuur moeten zijn voor elke staatsleider die een oorlog overweegt. In het boek wordt geen kant gekozen tussen goed en kwaad, tussen de Duitsers of de Geallieerden. Er wordt alleen verteld wat het is een soldaat te zijn en proberen de oorlog levend door te komen. Wie dit boek leest, hoopt dat het hem nooit overkomt.

Tachtig jaar later blijkt er weinig veranderd. "Ik heb de oorlog van dichtbij gezien, zegt Robert Fisk, journalist van The Independent. En oorlog, dat is in de eerste plaats de dood, de verschrikking van kermende mensen, afgerukte ledematen, verkoolde en rottende lichamen…". Fisk heeft het hier over de laatste Golfoorlog onder het bewind van vader George Bush.

Wij willen alleen maar zeggen dat we geen nieuwe oorlog willen.
In de spots van de internationale pers biedt België het hoofd aan de ergste haviken binnen de NAVO. Maar zijn eigen burgers, die dit beleid alleen maar consequent doorvoeren in de praktijk, maakt het monddood.

Sinds midden januari arriveren in de Antwerpse haven duizenden treinwagons geladen met Amerikaans legermateriaal om te verschepen naar de Golf. Terwijl een groot deel van de Belgen geen oorlog wil, ook niet met een VN-mandaat, wordt de Antwerpse haven betrokken bij de oorlogsvoorbereidingen van de troepen die in Irak willen vechten. Op het politieke niveau neemt ons land een een anti-oorlogsstandpunt in, in de praktijk laat onze overheid de militaire machine ongemoeid en helpt zij bij de oorlogsopbouw. Dit is hallucinant!

Minstens 10 schepen zijn gepasseerd en hebben in het Vrasenedok (linkeroever) en in het Churchill-dok (rechteroever) rollend materieel en helikopters geladen.
Dit is het materieel van meer dan 10.000 in Duitsland gelegerde Amerikaanse soldaten die het bevel kregen naar de Golf of naar Turkije te gaan. Deze transporten zullen blijven doorgaan gedurende de maand maart. Voor dit weekend alleen waren er naar verluidt 18 treinen gepland om vanuit Duitsland militair materiaal te transporteren naar Antwerpen.

Over de legaliteit van deze militaire transporten kunnen serieuze vragen gesteld worden. De VS dreigen al een hele tijd met oorlog, met of zonder VN-mandaat, en bereiden deze actief voor. Dit komt neer op agressie en is volgens de Nürnberg-principes een misdaad tegen de vrede. In deze Nürnberg-principes wordt dit gedefinieerd als:
"Crimes against peace:
Planning, preparation, initiation or waging of a war of aggression or a war in violation of international treaties, agreements or assurances;
Participation in a common plan or conspiracy for the accomplishment of any of the acts mentioned under (i). "
België maakt zich hieraan medeplichtig door deze transporten zomaar over zijn grondgebied te laten gebeuren. Verplichtingen in het kader van de NAVO kunnen nooit zover strekken dat misdaden tegen de vrede ongestoord plaatsvinden.

Tijdens WO II werden transporten van joden naar de concentratiekampen tegengehouden. De Belgische justitie heeft hier nooit een misdrijf van gemaakt. Wij kunnen niet kalm blijven toekijken wanneer onder onze ogen oorlogsmaterieel passeert dat binnen enkele maanden 250.000 doden zal maken. Als de Belgische justitie niet optreedt tegen deze misdrijven zijn wij onder de Nürnberg-principes verplicht hier zelf tegen op te treden.

België steunt de wereldwijde coalitie tegen het terrorisme. Vredesmanifestanten zijn precies het tegendeel van terroristen. Wij hebben heel duidelijk meer dan een week op voorhand aangekondigd wat we in Melsele van plan waren. Wij hebben met de politie, met de Spoorwegen, met de plaatselijke gezagsdragers gepraat, wij hebben een week op voorhand openbaar gemaakt waar we zouden bijeenkomen en wat onze bedoelingen waren. Wij zijn geen terroristen die geheime plannen smeden en ze in het geniep uitvoeren, verdwijnen en achteraf een aanslag opeisen of een communiqué verspreiden. Wij zijn open en geweldloos en bereid tot dialoog. De regering moet zich niet van tegenstander vergissen.

Wat gisteren in Melsele is gebeurd, is een vrije democratische wereld onwaardig. Wat gisteren in Melsele is gebeurd, is precies wat het Irakese regime wordt verweten. Het monddood maken van iedere oppositie of protest.
Dit politieoptreden betekent een grove schending van de vrije meningsuiting en is bovendien volstrekt onwettelijk. Niet alleen werden burgers opgepakt ver van de spoorlijn, ze werden ook, zonder huiszoekingsbevel uit hun lokalen geplukt. Dit is machtsmisbruik van de grofste soort. Iedereen werd preventief opgepakt, dit ligt volledig in de lijn van de logica van Bush en Blair die tegen Irak ook een preventieve oorlog willen voeren.
Deze ongehoorde aanpak op bevel van Minister Duquesne toont op schrijnende wijze aan dat onze rechtsstaat een lachtertje is. Dit zijn methoden uit een politiestaat. In tijden van oorlogsvoorbereiding, zelfs voor een oorlog ver van ons land, wordt geen protest toegelaten.

Dan kan dit ons alleen maar inspireren om verder te gaan op de ingeslagen weg: Trainstopping, zet de vrede op het spoor!

--------------------------------------------------------------------------------