arch/ive/ief (2000 - 2005)

Anti-oorlogsmanifest van Chinese intellectuelen
by Dirk Adriaensens Saturday March 01, 2003 at 11:08 PM
sos.irak@skynet.be

Sinds de regering van de Verenigde Staten vorig jaar begon met oorlogsvoorbereidingen tegen Irak, heeft ze meer dan 100.000 soldaten samengetrokken in de regio van de Perzische Golf, en een oorlogsplan opgesteld dat voorziet in een mogelijk gebruik van kernwapens. Deze kritieke situatie kan alleen maar bezorgdheid wekken bij de volkeren van de wereld en ook bij het Chinese volk.


10/2/2003


De regering Bush is er niet in geslaagd een duidelijke rechtvaardiging voor de oorlog te geven; telkens kwam ze met een andere reden aandraven, en geen enkele weerstaat de toets van de kritiek.

De belangrijkste reden die ze opgeeft om een oorlog tegen Irak te beginnen is de bewering dat Irak massavernietigingswapens bezit. Toch is het algemeen geweten dat het grootste deel van Irak's militaire en industriële capaciteit vernield werd in de eerste Golfoorlog in 1991 en bij Amerikaanse bombardementen in 1998.
Zelfs een door de Amerikanen gedomineerd wapeninspectieteam van UNSCOM gaf in zijn rapport van 1998 toe dat 90 tot 95% van de Iraakse massavernietigingswapens gevonden en vernietigd waren. Bovendien hebben de grondige inspectie-activiteiten van UNMOVIC sinds november 2002 geen massavernietigingswapens ontdekt.

De regering Bush beweert ook dat er ergens een band is tussen het regime in Irak en de 11 september aanslagen en Al Qaeda, zonder daarvoor een geloofwaardige aanwijzing te kunnen geven.

Een andere reden voor oorlog die de regering Bush erbij sleept is dat het regime in Irak de mensenrechten schendt, en dat daarom de Verenigde Staten een oorlog zullen voeren om dat regime te veranderen. Gemakshalve vergeet de heer Bush echter dat de grootste schendingen van de mensenrechten door de Iraakse leiders gebeurden in de jaren 80, in een periode toen deze leiders actief gesteund werden door de regering van de Verenigde Staten, en dat zowel militair als politiek.

De regering van de Verenigde Staten heeft altijd de hoogstaande idealen van de mensenrechten uitgebazuind, doch de oorlog die nu dreigt zal de mensenrechten ven het Iraakse volk op de meest brutale manier en op een nooit eerder geziene schaal schenden. Gedurende de Golfoorlog in 1991 heeft het leger van de Verenigde Staten civiele schuilkelders en andere civiele gebouwen aangevallen, waarbij zeer veel Iraakse vrouwen en kinderen als slachtoffer vielen. Na de oorlog hebben de Verenigde Staten de Verenigde Naties gedwongen om nooit eerder geziene strenge sancties af te kondigen tegen Irak en deze te blijven in stand houden, wat de voortijdige dood van bijna één miljoen Iraakse kinderen veroorzaakte.

Deze nieuwe oorlog tegen Irak zal zelfs nog brutaler zijn, aangezien er nog onmenselijker middelen zullen ingezet worden om weerloze Iraakse burgers, vrouwen en kinderen, af te slachten. De Amerikaanse militairen hebben al bekendgemaakt dat op de eerste dag van de oorlog meer kruisraketten zullen afgevuurd worden dan het totale aantal in een maand gedurende de eerste Golfoorlog. De Iraakse bevolking, vrouwen, kinderen en alle anderen zijn menselijke wezens. Ook hun recht op leven, vrijheid en waardigheid is heilig en onaantastbaar.

De Verenigde Staten noemen zichzelf een natie die handelt volgens wetten, doch indien de regering Bush eenzijdig een oorlog tegen Irak begint, dan is deze actie een grove schending van het internationaal recht.

De Verenigde Staten hebben het UNO-handvest ondertekend, en daar staat in Artikel II: " Alle leden zullen in hun internationale betrekkingen afzien van de dreiging met of het gebruik van geweld tegen de territoriale onschendbaarheid of de politieke onafhankelijkheid van enige staat, of op een of andere manier onverenigbaar met de Doelstellingen van de Verenigde Naties". Bovendien is volgens het UNO-charter een militaire actie van een staat tegen een andere staat alleen gerechtvaardigd indien die 1. is toegestaan door de Veiligheidsraad voor het wegnemen van een bedreiging van of voor het herstellen van de internationale vrede (wanneer volgens het oordeel van de Raad, niet-militaire acties ontoereikend zijn) of 2. indien de betrokken staat zijn onvervreemdbaar recht op individuele of collectieve zelfbescherming gebruikt in het geval van een gewapende aanval op een lid van de Verenigde Naties; dit is duidelijk niet het geval met de feiten die gekend zijn. Het recht op preventieve aanval dat de Verenigde Staten zich willen toeëigenen wordt op geen enkele manier door het UNO-charter ondersteund.

De Verenigde Staten noemen zichzelf een natie die gebaseerd is op democratische principes, doch het beginnen van een oorlog tegen Irak zal niet alleen ernstig de democratische rechten van het Amerikaanse volk schenden, doch ook de democratische rechten van alle volkeren ter wereld vertrappelen, aangezien deze actie de democratische basisnormen verkracht die de internationale betrekkingen regelen, en die gevestigd zijn op het ‘respect voor het principe van gelijke rechten en zelfbeschikking van de volkeren' en ‘het respect voor de souvereine gelijkheid van alle staten'. De naakte agressie door de Verenigde Staten tegen een souvereine staat is een ernstige bedreiging van en een provocatie aan alle volkeren van de wereld, en in het bijzonder aan de zwakkere en minderontwikkelde landen.

De Verenigde Staten zijn het land dat meer en gevaarlijker wapens bezit dan enig ander land in de wereld, en zij hebben deze wapens gebruikt om ontelbare burgers af te slachten in eindeloze oorlogen. Welk recht hebben zij om wapeninspecties op te leggen aan staten en volkeren die de moed hebben weerstand te bieden aan onredelijk en brutaal gedrag, en hen te onderwerpen aan de wreedaardigste militaire aanvallen? Waar is de gerechtigheid in deze wereld? Bestaat er nog een elementair begrip van eerlijkheid gedeeld door de hele mensheid?

In antwoord op de oorlogsvoorbereiding door de regering Bush verheffen de volkeren van de wereld hun stem tegen de oorlog en een machtige wereldwijde anti-oorlogmassabeweging vormt zich. De Chinese bevolking maakt één vijfde van de wereldbevolking uit. In zulke belangrijke internationale kwesties als vrede en oorlog zal het Chinese volk niet stil blijven, en kan zijn stem niet worden genegeerd. De politiek van agressie van de regering Bush zal zeker een stormachtige tegenwind krijgen in dit land met de grootste bevolking ter wereld.

Bewogen door ons verlangen naar vrede en rechtvaardigheid, en uit bezorgdheid voor de universele rechten van de volkeren, verklaren ondergetekenden hierbij plechtig:

We verzetten ons krachtig en veroordelen beslist de politiek van agressie en oorlog tegen Irak door de Verenigde Staten.
We verzetten ons krachtig en veroordelen beslist het hoogtechnologische afslachten van een weerloze Iraakse bevolking, die men wil uitvoeren onder de ogen van de hele wereldbevolking.
We verzetten ons krachtig tegen het aannemen van enige resolutie door de UNOVeiligheidsraad die de schijn zou kunnen wekken dat de UNO deze agressieoorlog toelaat.
We hopen vurig dat de meerderheid van de leden van de UNO Veiligheidsraad, en in het bijzonder drie permanente leden, China, Rusland en Frankrijk zullen vasthouden aan een principieel standpunt, pal zullen staan tegenover de druk van de Verenigde Staten en hun verantwoordelijkheid om de wereldvrede te verdedigen, die ze kregen namens het UNO-charter, zullen opnemen.
Wij roepen alle vredelievende en aan rechtvaardigheid gehechte Chinezen, in China of overzee op om eensgezind op te komen tegen deze oorlog in de beste anti-imperialistische en anti-hegemonistische traditie van het Chinese volk, en zich te voegen bij het opkomende tij van de wereldwijde anti-oorlogsbeweging, zodat wij onze bijdrage leveren aan deze wereldwijde inspanning om de agressieoorlog tegen Irak te stoppen.
Ondertekend door ondermeer:

Han Deqiang
Yang Deming
Li Yanming
Yan Yuanzhang
Huang Kaihua
Zhang Weixian
Ji An
Huang Guannan
Tong Xiaoxi
Di Yuzhong
Li Chaohui
Yin Jiaxin
Zhu Yunchuan
Sun Jutian
Zhang Guangtian
Huang Jisu
Shan Lin
Ding Bing
Zhu Jilin
Gao Mobo
Zhu Dongli
Liu Xiaoduo
Su Qingli
Li Xiaoyu
Xiong Fang
Kuang Xinnian
Cui Zhiyuan
Liu Bo
Lu Aiguo
Cheng Enfu
Shi Mai
Xu Jin
Chen Yangu
Yan Huiren