arch/ive/ief (2000 - 2005)

GATS voorbijgesneld door het VEV
by ace Wednesday February 26, 2003 at 12:54 PM
ace@steun.be

Voor wie de GATS veraf is en het Belgisch ondernemen dichtbij kan een puntje zuigen aan het standpunt van het VEV over het onderschikken van het onderwijs "aan de markt en concurrentie", met enkel de inburgeringscursussen voor de overheid, die deze dan nog openbaar moet aanbesteden.

Uit de FET van 21/02/03: "Het grote knelpunt voor het VEV is dat het opleidingsaanbod te veel wordt gesubsidieerd. Om van een markt te kunnen spreken moet men concurerende opleisingsbedrijven hebben. Die markt werkt nu niet optimaal omdat ze wordt verstoord door onderwijsvormen die met overheidsmiddelen wordt gefinancierd. Dat geldt voor de VDAB en CMO maar ook in toenemende mate voor scholen en universiteiten. De overheid moet middelen ter beschikking stellen aan wie opleidingen vraagt en niet aan wie ze aanbiedt. Alleen dan kunnen de bedirjven kiezen met welke privé-opleidingsbedrijven ze samenwerken. en dan zijn ze minder afhankelijk van het bestaande en door de overheid ondersteunde opleidingsaanbod. Het VEV beseft dat bepaalde opleidingen alleen door de overheid verstrekt kunnenn worden zoals inburgeringscurssen en opleidingen voor werklozen. De werkgevers vragen dat die opleidingen via openbare aanbesteding worden uitbesteed."

Vervang ook nog eens onderwijs door gezondszorg en welzijn dan weet je wat ons te wachten staat en wat al fors aan de gang is, ook in België.