arch/ive/ief (2000 - 2005)

GATS: voorlopige lijst liberaliseringen in EU gelekt!
by Stijn Oosterlynck Tuesday February 18, 2003 at 10:01 PM
stijn.oost@attac.be

De voorlopige lijst sectoren die de EU aan de WHO-lidstaten wil aanbieden voor verdere liberalisering is uitgelekt en door GATSwatch gepubliceerd op hun website.

De voorlopige lijst sectoren die de EU aan de WHO-lidstaten wil aanbieden voor verdere liberalisering is uitgelekt. Het document werd op 6 februari door de Europese Commissie bezorgd aan de regeringen met de expliciete vermelding het niet door te spelen aan de nationale of Europese parlementen. Met de hete adem van anti-GATS activisten in hun nek, gaven een aantal regeringen hun parlement toch een beperkte kans de documenten in te kijken.

Ook in Belgie was dit het geval. Reden genoeg voor Annemie Neyts (VLD) om overal te gaan rondbazuinen hoe democratisch de GATS-onderhandelingen wel plaatsvinden. Ze vertelde er wel niet bij dat de consultaties bijlange niet voldoende (veel te weinig tijd) waren voor een grondig parlementair, laat staan publiek, debat over de GATS-liberaliseringen.

'Wat we zelf doen, doen we beter!', hebben een aantal anti-GATS activisten gedacht en ze publiceerden de geheime documenten, die ergens op een gunstig moment 'van de tafel vielen', op het net. Teneinde toch nog een breed publiek debat over de GATS mogelijk te maken.

Het is immers niet omdat de Commissie beloofd heeft publiek onderwijs, gezondheidszorg en water niet te liberaliseren, dat er geen redenen voor ongerustheid meer zijn. Ten eerste, wat is hun woord waard achter de gesloten deuren waar de onderhandelingen plaatsvinden? Ten tweede, er werden in 1995 al liberaliseringsengagementen genomen in deze sectoren. Bv. in privaat gefinancierd (!) onderwijs.
De vervagende grens tussen publiek en privaat gefinancierd onderwijs (publiek-private samenwerking, commerciele sponsoring onderzoek, uitbesteding, ...) dreigt het GATS-virus in de publieke sector te verspreiden zonder dat deze sectoren expliciet voor liberalisering aangeboden worden.

Ten derde zijn de GATS-onderhandelingen 'progressieve onderhandelingen', wat betekent dat ze steeds verder gaan. Het ultieme einddoel is volledige liberalisering van de handel in diensten. Zolang de GATS bestaan is geen enkele publieke sector dus veilig. Ten vierde maken voor ons ook transport, energie en sommige financiele en milieu-diensten deel uit van de publieke sector. En daar is de EU wel van plan liberaliseringsengagementen te nemen.

De documenten zijn te vinden op GATSwatch.

Samenvatting van de voorlopige lijst:
http://www.gatswatch.org/docs/EU-draftoffer-1-sum.pdf

Volledige voorlopige lijst:
http://www.gatswatch.org/docs/EU-draftoffer-1.pdf

MFN uitzonderingen:
http://www.gatswatch.org/docs/EU-draftoffer-MFN-1.pdf