arch/ive/ief (2000 - 2005)

Scheldapen/Petrol Zuid bedreigd in Antwerpen
by bart Monday February 17, 2003 at 02:17 AM
scheldapen@skynet.be

de woonwagenbewoners van het terrein 'Petrol Zuid' in Antwerpen hebben een uitzettingsbevel gekregen - ze moeten opkrassen om plaats te maken voor een zigeunerstandplaats ... hieronder de tekst van de petitie meer info: http://users.skynet.be/scheldapen/

AUTONOOM JEUGDCENTRUM SCHELD'APEN MAG NIET VERDWIJNEN ! !

Wij, sympathisanten van jeugdcentrum Scheld'apen, protesteren tegen de nakende ontruiming van het aangrenzend woonwagenterrein ‘Petrol Zuid' om er een doortrekkersterrein te vestigen. Hierdoor zal het best draaiende jeugdhuis van Antwerpen onvermijdelijk wegkwijnen.
De evenementen in en rond ‘Het Pand' worden bezocht door duizenden jongeren en gaan vaak door tot laat in de nacht. Tot op heden was dit nooit een probleem inzake geluidsoverlast, vermits er geen buren zijn. Dit zal veranderen indien men op het aangrenzende terrein doortrekkende gezinnen te slapen legt. We weten uit ondervinding en het hoeft geen verder betoog dat dit een onmogelijke combinatie is.
Tevens betekent dit dat de huidige caravanbewoners, de vrijwilligers en uitbaters van het jeugdcentrum, hun woon- en werkterrein verliezen. Zij verzorgden de voorbije vijf jaar de permanentie, programmatie en bewaking van het centrum.
Jeudcentrum Scheld'apen en het omgevende terrein is een erkende vrijplaats in de stad, waar niet-commercieel amusement geboden wordt. Er is een boomhut, er zijn ateliers (de Makerij en een heavy metal kunstsmederij), repetitieruimtes, een café en een concertzaal. Elke donderdagavond vindt een volkskeuken plaats, regelmatig worden exposities opgezet en in het weekend zijn er concerten van binnen- en buitenlandse groepen, zoals Think of one, Wawadadakwa, The Internationals,…uit België, Kocani Orchestra uit Roemenië, Pakava uit Rusland en The Black Heart Procession uit de Verenigde Staten. In de zomer zijn er festiviteiten in de tuin, tussen de reusachtige kastanjebomen. Deze evenementen worden door de jeugd van Antwerpen hoog aangeschreven. Ook heeft het jeugdcentrum tot ver buiten de landsgrenzen bekendheid verworven, waardoor groepen specifiek vragen om hier te mogen spelen !
Het pand en het aangrenzende terrein ‘Petrol Zuid' is een unieke plek in Vlaanderen, getuige daarvan de vele onbekenden die er begonnen en nu behoorlijk aanzien genieten in de geregulariseerde wereld. Zo werden in en rond het pand verschillende Antwerpse muziekgroepen gevormd (Antifare la Familia, het Maskesmachine, 88 Mate, Quetzal, Traktor, Think of One,…). Ook verschillende intussen razend populaire deejays kwamen hier hun eerste naalden breken (Raphael, Dozer, …). Graffitikunstenaar Dennis Tyfus kwam hier z'n gedrochten tegen en acteur Benjamin Verdonck komt geregeld in de tuin spelen.
Het is buiten kwestie dat de aanleg van een doortrekkersterrein noodzakelijk is, maar het is onaanvaardbaar dat een stad als Antwerpen een officieel erkend en alom gewaardeerd kunstencentrum op deze manier verliest.
info:
scheldapen@skynet.be
http://users.skynet.be/scheldapen/