arch/ive/ief (2000 - 2005)

Sabotage op Volkel
by Ravage, actieblad Sunday February 09, 2003 at 11:41 AM
ravage@antenna.nl

Actie tegen kernwapens


P E R S B E R I C H T
van Vredes Aktiekamp Volkel

Zondag 9 februari 2003

Ontwapeningsaktie op vliegbasis Volkel

In de vroege ochtend van zondag 9 februari heeft op de vliegbasis
Volkel, Brabant Nederland, een openlijke ontwapeningsactie plaatsgevonden (een zgn.
Ploegschaar-actie). Een 32-jarige vrouw van het Vredes Actie Kamp in Volkel heeft met een mokerhamer naar voorbeeld van wijlen Kees Koning de communicatieschotels van een Amerikaanse communicatiebunker onklaar gemaakt en is daarbij gearresteerd.

De actie is een protest tegen de dreigende aanval op Irak. In deze communicatiebunker, die dag en nacht bemenst is, vindt de communicatie plaats rond de Amerikaanse kernbommen, die in Volkel liggen opgeslagen in elf speciale bunkers. Al meer dan 30 jaar vindt er op de vliegbasis Volkel in het geheim de permanente voorbereiding tot massavernietiging plaats.

De VS beschikt al tientallen jaren over het grootste arsenaal massavernietigingswapens ter wereld en doet nauwelijks pogingen om tot ontwapening over te gaan, integendeel.
De VS bewapent zonder scrupules dictators en helpt ze aan de macht (te blijven), Saddam Husein is er een van. Er is geen enkel land dat een serieuze bedreiging vormt voor de VS. De belangen van de VS om Irak aan te vallen liggen op het politiek economische vlak, de toegang tot olievoorraden speelt een grote rol.

De gevolgen van een oorlog tegen Irak zijn niet te overzien. De oorlog zal een ramp zijn voor de verzwakte Irakese bevolking. De grootste slachtoffers van deze oorlog zullen burgers zijn. Burgers zijn al twaalf jaar het slachtoffer van de sluipende oorlog
tegen Irak. De boycot heeft een half miljoen Irakese kinderen het leven gekost, 'collateral damage' noemt de VS dat, bijkomstige schade...

Het gaat de VS niet om het vestigen van een demokratie in Irak. Het land moet veilig zijn voor handel, of de mensenrechten worden gerespecteerd zal de VS een zorg zijn.
De oorlogsmachine van de VS, de ijzeren vuist achter het Amerikaanse economische beleid, moet afgebroken worden. Op dit moment sterven er elke dag duizenden kinderen door armoede. Om mensen wereldwijd van voedsel, schoon drinkwater, onderdak, gezondheidszorg en verbetering van het milieu te voorzien is per
dag 0,7 miljard dollar nodig. Er wordt wereldwijd per dag 2 miljard dollar aan bewapening uitgegeven.

Aan deze idiote situatie moet een eind komen. Om daar een klein
begin mee te maken is vandaag deze ontwapeningsactie in Volkel
uitgevoerd. We hebben niet de illusie dat we de oorlogsmachine op deze manier
kunnen stoppen, maar we willen iets laten zien van hoop en
vertrouwen dat het anders kan in deze wereld.

Geen oorlog in Irak!
Stop de oorlogswaanzin!

V.A.K. Volkel