arch/ive/ief (2000 - 2005)

Interview met Toon Vrelust over de huiszoeking bij JNM
by Mara Friday February 07, 2003 at 02:55 PM

Interview met Toon Vrelust over de huiszoeking bij de Jeugdbond voor Natuurstudie en Milieubescherming.

Wat is er precies gebeurd?

De federale politie is gisteren met 11 man binnengevallen in ons kantoor en heeft drie computers meegepakt waarin ook onze ledenadministratie zit. Hierdoor ligt ons secretariaat en onze hele werking plat.
De inval past in een onderzoek naar de vernietiging van proefvelden met genetisch gemanipuleerd koolzaad, vorig jaar. Men is op zoek naar de mensen die de schade berokkend hebben; maar JNM distantieert zich duidelijk van zulke acties. We hebben wel een erg duidelijk standpunt over GGO`s, maar we hebben steeds voor ludieke en vreedzame acties geopteerd en JNM heeft niets te maken met de vernietiging van proefvelden.

In de krant De Morgen (7/2)staat dat een van de medewerkers van het kabinet-Tavernier wordt verdacht betrokken te zijn bij de actie. Het zou over een JNMer gaan.

JNM is een brede jeugdwerking met jongeren tussen de 8 en de 25 jaar. Geen van onze leden werkt op een ministerkabinet.

Waarom denk je dan dat de politie is binnengevallen? Om aan jullie ledenbestand te kunnen?

JNM is een van de weinige organisaties in België die zich keert tegen GGO-velden en daar ook duidelijk een standpunt over inneemt. We denken dat de politie nu linken legt met de vernietiging van de velden omdat het zogenaamd voor de hand ligt dat we er iets mee te maken zouden hebben.

Jullie zijn duidelijk verontwaardigd over de huiszoeking.

Ja natuurlijk, de politie heeft onze computers met alle bestanden en programma`s meegenomen. We kunnen gewoon niet meer werken. We ontkennen alle betrokkenheid en zijn dan ook bezorgd over de afhandeling van de zaak.