arch/ive/ief (2000 - 2005)

27 Feb. Anti-NSV betoging
by Blokbuster Tuesday February 04, 2003 at 10:47 PM
blokbuster@pandora.be 0485/40 07 80

Op 27 februari wordt betoogd tegen de NSV, studentenorganisatie van het Blok. Afspraak: 19u00 Grote Markt te Leuven. Be there!

Donderdag 27 februari, 19u00 Grote Markt, Leuven

ANTI-NSV BETOGING

Op donderdag 27 februari zullen anti-fascisten in Leuven betogen tegen de jaarlijkse optocht van de Nationalistische Studentenvereniging (NSV, studentenorganisatie van het Vlaams Blok).

Een hele reeks organisaties zullen verzamelen blazen op de Grote Markt te Leuven om 19u.

Blokbuster roept op tot deelname aan deze protestbetoging. Het is noodzakelijk om te betogen zodat de Leuvense straten niet vrijgegeven worden aan een groepering die het geweld niet schuwt. De NSV staat erom bekend dat het geregeld andersdenkenden aanvalt, zo waren er verschillende gewelddaden in de aanloop naar hun betoging vorig jaar in Gent. Als we niet met anti-fascisten mobiliseren, kunnen ze vrij hun gang gaan waardoor Leuven die avond onveilig zou zijn voor iedere migrant, linkse activist, of al wie er "anders" uitziet.

Daarnaast wil Blokbuster mobiliseren voor deze betoging om duidelijk te maken dat een echte oppositie nodig is tegen het huidig beleid. Vandaag wordt het Vlaams Blok groot als een schimmel op de rotte politiek van de gevestigde partijen. Het Blok slaagt erin om een passief ongenoegen te kanaliseren met de verkiezingen. Op dit ogenblik slagen ze er nog niet in om dit om te zetten in een bredere actieve basis die bereid is om een rol te spelen in gewelddaden, zoals deze van de NSV. Deze beperkte actieve basis (zie ook de studie van VUB-onderzoekers Buelens en Deschouwer die vast stelden dat slechts 2% van de Blok-kiezers ook lid zijn van die partij) maakt het voor het Blok noodzakelijk om op populistische wijze naar buiten te treden. Het is aan de linkerzijde om aan te tonen wie echt opkomt tegen het establishment. En dat niet enkel in woorden, maar ook met concrete campagnes in de wijken, bedrijven, scholen, universiteiten,... Daarbij kunnen we niet vertrouwen op de traditionele partijen, maar zullen we moeten bouwen aan een eigen politiek verlengstuk van strijdbewegingen tegen de effecten van het kapitalisme.

Blokbuster wil bijgevolg mobiliseren met een dubbele bedoeling. Enerzijds willen we Leuven op 27 februari fascistenvrij houden en de NSV'ers geen kans laten om wie niet in hun beeld past te intimideren. Anderzijds willen we onder anti-fascisten discussie voeren over een echte strategie tegen de electorale groei van het Blok.

Afspraak: 27 februari, 19u00 Grote Markt