arch/ive/ief (2000 - 2005)

Oorlog of wonen : Gent toont hoe het niet moet.
by denjo Thursday January 30, 2003 at 12:00 PM

Sociale woningen in Gent tot 50 Euro duurder. Voor sociale woningen heeft men geen geld. Voor een oorlog tegen Irak en het vernietigen van woningen van gewone Irakezen heeft men veel geld.

Het aantal huurders met een betaalachterstand binnen de sociale huisvesting is in 2001 gestegen met 20 procent tegenover het jaar 2000. Eind 2001 konden 3.120 gezinnen niet tijdig de huur van hun sociale woning betalen.

Toch beslisten een aantal huisves-tingsmaatschappijen om de huurprijzen te verhogen met gemiddeld 8 à 10 %, omdat ze te weinig middelen zouden hebben om rond te komen. Wat voor sommige huurders kan oplopen tot 50 euro per maand!

Vecht mee voor sociale woningen en tegen oorlogsuitgaven.
Info : http://stopdeafbraak.cjb.net/

De Gentse Maatschappij voor de Huisvesting heeft besloten om geen nieuwe projecten meer te starten. Een deel van hun patrimonium willen ze verkopen aan de privé-sector, omdat ze geen geld meer hebben om renovatiewerken uit te voeren. Daarnaast zijn veel maatschappijen ook creatiever geworden bij het opmaken van de eindafrekeningen en "vergeten" sommige maatschappijen dat huurders recht hebben op een vermindering van de onroerende voorheffing als ze kinderen hebben...

De Vlaamse regering wil mensen stimuleren om hun sociale woning te kopen (als ze dat al kunnen uiteraard, want waarom huren ze anders een sociale woning?). Huurders uit de hogere inkomensgroepen wil ze de mogelijkheid geven om ook een sociale woning te huren. Op die manier moet de leefbaarheid van de woonblokken verbeteren (de "sociale mix"). Ze willen echter vooral de sector betaalbaar houden. Aan mensen met een beter inkomen kunnen ze (nog) hogere huurprijzen vragen en zijn ze zeker dat de huurders elke maand op tijd hun huur betalen.

Ondertussen worden de huidige huurders voor oplopende prijzen geplaatst. Er zijn nog altijd 65.000 gezinnen in Vlaanderen die op een wachtlijst staan voor een sociale woning. In de plaats van extra cadeaus uit te delen aan de hoogste belastingsschaal met haar recente belastingsverlaging, zou de regering dat geld beter gebruiken voor een degelijk beleid rond sociale woningen.