arch/ive/ief (2000 - 2005)

Oorlogsjournalistiek in Borgerhout
by Danny Bonte Saturday January 25, 2003 at 10:27 AM
dbonte@pi.be 03/2958755 Violetstraat 30 2060 Antwerpen 6

Op donderdag 6 februari 2003 om 20 uur organiseert Mediawatch werkgroep van Netwerkrecht in het Zuiderpershuis een debatavond over de gebeurtenissen in Borgerhout en de rol van de media hierin.

Nadat Mohamed Achrak vermoord werd, op 26 november 2002, braken er rellen uit op de Borgerhoutse Turnhoutsebaan. Of waren het "relletjes"? "Onlusten"? "Incidenten"? Geïsoleerd "vandalisme? Was 
het oorlog in Borgerhout, lag de Turnhoutsebaan aan diggelen, of ging het "slechts om zes of zeven etalages"? Wat was trouwens het belangrijkste: het sneuvelen van een mens of het sneuvelen van glas? Wat was de rol van Dyab Abou Jahjah en de Arabisch-Europese Liga: kwamen ze politiek gewin zoeken, traden ze op als "rellenmanagers", of probeerden ze net de gemoederen te bedaren? En schrijf je Moham(m)ed nu met één of twee ‘m'en?

Wie de media die dagen volgde, kreeg veel tegenstrijdige boodschappen te lezen, te zien en te horen. Journalisten waren het dikwijls met elkaar oneens, ook binnen dezelfde redactie. Dat tijdens de rellen ook journalisten en fotografen verbaal, en soms fysiek, aangevallen werden, 
heeft velen geschokt en stuitte op onbegrip: "wij brengen toch enkel verslag uit! Of niet?" Redacties worstelen met een vraag die de - ja, "incidenten" dan maar? - van november ver overstijgt: hoe gaan we om met de "mondigheid" en politieke bewustwording, de frustraties en 
(soms) agressie van de allochtone gemeenschap? De manier waarop de AEL de laatste maanden tegelijk het nieuws domineerde én fel bestreden werd, is daar een symptoom van.

In dit mediadebat hebben we het over drie thema's: de berichtgeving over de moord en de rellen in Borgerhout, de algemene berichtgeving over politieke bewustwording bij allochtonen (en de AEL in het bijzonder), en de media-rol van allochtonen in de komende kiescampagne.

Gaan in gesprek met elkaar: 
1. Yves Desmet, politiek hoofdredacteur van De Morgen, de krant die altijd een hevig voorvechten is geweest voor een multicultureel, open Vlaanderen, maar wel bijzonder kritisch - tot negatief - staat tegenover de AEL.
2. Dyab Abou Jahjah, sinds april de opvallende radicale spreekbuis van de Arabische gemeenschap in Vlaanderen. Wellicht de meest gemediatiseerde Vlaamse allochtoon ooit, maar tegelijk één van de felste critici van de Vlaamse media.
3. Jan-Pieter Everaerts van de linkse, onafhankelijke nieuwsbrief Diogene(s), die wekelijks een kritische analyse maakt van de berichtgeving in de Vlaamse kranten en op de Vlaamse tv-zenders. 
4. Flip Voets, lid van de Raad voor Journalistiek en als dusdanig waker over de deontologie van de journalisten.

Het debat wordt gemodereerd door Tom Naegels, schrijver en journalist van De Nieuwe Gazet en Het Laatste Nieuws.

Met een getuigenis van een Ikon-journalist.

Waar? Zuiderpershuis, Waalse kaai 14, 2000 Antwerpen
Wanneer? Donderdag 6 februari 2003, om 20 uur
Reserveren: 03/ 248 01 00. Inkom: 3 euro

Meer info op: www.turnhoutsebaan.net - www.netwerkrecht.net - www.tstad.net 

Een initiatief van Mediawatch van Netwerkrecht
Met medewerking van Het Zuiderpershuis, OFF TV en De Groene Waterman