arch/ive/ief (2000 - 2005)

Communiqué van de 8 syndicalisten
by Jan Friday January 24, 2003 at 09:29 PM
jan@steun.be

Vrijdagavond was er op de Nederlandse TV een verslag van de wake die de 8 syndicalisten in de El Amerya bunker gehouden hebben samen met ondermeer Pax Christi. Bij ontstentenis van enige info in Belgische media hierbij het Perscommuniqué van de 8.

Van: Rashed
Verzonden: Donderdag 23 januari 2003 
Aan: Undisclosed-Recipient:;
Onderwerp: Communiqué Irak

Zou je bijgevoegd communiquee naar de pers kunnen faxen? + aux amis / + naar de vrienden. Dank bij voorbaat,

PS. Lors de la petite ceremonie, il y avait 5 equipes de TV (WDR allemande ; TV suisse-romande ; Associated Presse ; une TV irakienne ; une japonnaise ; TF1) + des journaux. Un beau succes, non ? Si vous pouviez enregistrer eventuellement...

Philippe.

"23/1/03 Aan alle redacties.

Betreft : Een groep Belgen organiseerde een herdenkinsplechtigheid in Irak.

Vandaag donderdag 23 januari heeft een groep van 8 Belgen, op reis in Irak, een herdenkingsplechtigheid georganiseerd om de 408 burgerslachtoffers te herdenken van een bombardement op een schuilkelder in 1991.

De 8 Belgen maken een reis voor vrede van 10 dagen in Irak. Ze maken allen deel uit van de christelijke vakbond. Ze zijn in Irak sinds donderdag 16 januari.

Op hun initiatief ging de herdenking door. Behalve de Belgen, waren ook afvaardigingen uit de USA, Japan, Duitsland en Algerije op de plechtigheid. Deze ging door in de schuilkelder El Almerya in Bagdad, waar 408 burger gedood werden door twee amerikaanse raketten op 23 januari 1991, net 12 jaar geleden.

De leden van de afvaardigingen hebben 408 kaarsen aangestoken, symbool voor de 408 slachtoffers. De kaarsen vormden samen hetzelfde cijfer. Een gemeenschappelijke verklaring werd voor de internationale pers voorgelezen. Hier de tekst :
  De actualiteit dwingt ons om actie te ondernemen tegen de oorlogsvoorbereidingen.
Meer specifiek willen we met kracht en met overtuiging protesteren tegen de psychologische oorlogsvoering die nu aan de gang is. De door de Verenigde Staten opgeblazen affaire rond de lege raketten, de druk die op de inspecteurs wordt uitgeoefend om toch "iets te vinden" … dat alles wijst erop dat de V.S. hun oorlog, kost wat kost, willen.Neen aan de desinformatie van de VS-campagne. Zij wil ons doen geloven dat Irak resolutie 1441 niet zou naleven. Op die manier wil ze de publieke opinie wijsmaken dat Irak niet wil meewerken. Zo wil de VS toch de oorlog rechtvaardigen. Dat willen we niet ! 

Allen samen tegen de oorlog en tegen het embargo !

Nadien werden enkele gedichten voorgelezen. De plechtigheid duurde een uur.

De kleine belgische vredesdelegatie komt in ons land terug op zaterdag 25 januari (11h15 in Zaventem, komende van Damascus)."

Voor meer inlichtingen kan U volgende persoon contacteren :
Veerle Verleyen, ACV-Brussel, 0475.58 04 52

Reactie van een kijker
Verzonden: vrijdag 24 januari 2003 
Aan: steun.be
Onderwerp: solidariteisactie

 ... 'de acht' waren gisteravond reeds op het Ollands Journaal met een speech van Marijke rond 'de 408 kaarsen'. Maar wat verwacht je anders van de Vlaamse media : ofwel steeds te laat, ofwel stralend in middelmatigheid.