arch/ive/ief (2000 - 2005)

GATS: Hier komt de Non-Profit
by Jan Thursday January 23, 2003 at 11:59 PM
jan@steun.be

Oproep van de Nationaal Secretaris van LBC-NVK Non-Profit tot deelname aan de Betoging van 9 februari 2003 tegen de GATS - General Agreement on Trade Services, en tegen de alsmaar verdergaande commercialisering van welzijns- en gezondheidszorg.

GATS: Hier komt de N...
hkdnp-180.jpg, image/jpeg, 180x86

Aan de Militanten van de Non-Profit

In het voorbije jaar hebben wij in diverse vergaderingen en documenten gewezen op de groeiende commerciële interesse in de Non-Profit. De Non-Profit is wereldwijd goed voor 2200 miljard €, of, het dubbele van de automobielsector op wereldschaal. In ons Manifest schreven we : 'Logisch dus dat het Kapitaal deze laatste braakliggende wereldmarkt in handen wil krijgen en overheden zoekt én vindt om dit wereldwijd wettelijk mogelijk te maken'

Vandaag, 13 januari, lees ik in De Morgen dat het Antwerpse OCMW '…overweegt om zijn ziekenhuizen via een cross-border lease-operatie te verkopen om het hoofd te kunnen bieden aan de torenhoge schuldenlast …' Bij zo'n operatie worden de ziekenhuizen verkocht en onmiddellijk geleased van de toekomstige eigenaar. 'In casu …' schrijft De Morgen ' … zouden de ziekenhuizen aan Amerikaanse investeerders verkocht worden' Daarom gevraagd reageert Frank VANDENBROUCKE, minister van Sociale Zaken, met : '… De Minister komt daar niet in tussen. Het enige wat telt is dat die schuldenlast (van het OCMW- red.) wordt weggewerkt …'.Met de Non-Profit hebben we sinds geruime tijd stelling genomen tégen de liberalisering en commercialisering van de 'openbare dienstverlening', in casu Welzijns- en Gezondheidszorg en Cultuur. De basisbehoeften van de bevolking kunnen voor ons geen voorwerp zijn van Winst!

In de VISIE van 10 januari stelt het ACV dat een private Gezondheidszorg noch min noch meer naar een sociaal bloedbad leidt : "De gevolgen van een private gezondheidszorg zien we in de Verenigde Staten, het mekka van de vrije handel. Sinds de jaren '80 vormen Amerikaanse ziekenhuizen zich om tot profit-bedrijven die zelfs op de beurs genoteerd staan. Winst maken wordt dus de eerste bekommernis waardoor meer en meer zieke patiënten geweigerd worden en waardoor steeds minder personeel moet instaan voor steeds meer bedden … In Chili betalen de 30 procent rijkste voor hun eigen stelsel, zodat er voor de overige 70 procent onvoldoende middelen en personeel voorhanden is. In Brazilië kapen de privé-bedrijven de beste werkkrachten weg uit de publieke sector waardoor 120.000 dokters werken voor amper één vierde van de bevolking … de rest van de bevolking moet het doen met 70.000 artsen."

En laten we maar niet denken dat een en ander 'de-ver-van-ons-bed-show' is … 65 procent van de Thuisver-pleging in België is reeds in handen van zelfstandige verpleegkundigen, in Wallonië en Brussel zijn meer dan 60 procent van de Rustoorden voor bejaarden in handen van de commerciële sector, in Vlaanderen intussen 19 procent en gestaag groeiend.Waar gaat het nu over ?

In de World Trade Organisation werden onderhandelingen opgestart om de zogenaamde 'diensteneconomie vrij te maken op wereldvlak en handelsbelemmeringen stap voor stap weg te werken'. Die GATS-onderhandelingen - General Agreement on Trade Services - zullen bindend zijn voor alle 144 WTO-landen, waaronder België. Bedoeling is om tegen eind 2004 een nieuw wereldhandelsakkoord af te sluiten waarbij de 'dienstensector', goed voor 60 procent van de totale economische activiteit, internationaal wordt opengebroken voor liberalisering en commercialisering !

In die 'dienstensector' die wordt bedoeld zitten naast de post, spoorwegen, onderwijs ook … Gezondheidszorg, Welzijszorg en Cultuur !GOED DAT ER NOG VAKBONDEN ZIJN … want dit alles speelt zich af in de 'Wereldcenakels van de Macht' waar regeringsleiders en kapitalisten met gesloten gordijnen een Nieuwe Wereldorde klaarstomen waarbij NIET de belangen van de bevolking voorop staan maar deze van De Winst !

Daarom heeft het ACV initiatief genomen om samen met ABVV op zondag 9 februari een Nationale BETOGING te organiseren tegen de GATS-onderhandelingen! Sectoren als Gezondheids- en Welzijszorg, Cultuur, maar ook de essentiële publieke nutsvoorzieningen als water, communicatie, elektriciteit, mobiliteit, politionele en penitentiaire taken mogen niet opengesteld worden voor concurrentie, nationaal én internationaal. De betoging moet een MASSALE waarschuwing worden aan het adres van de Belgische politici dat zij klare wijn moeten schenken in de GATS en dat de Belgische bevolking, de vakbeweging voorop, geen enkel compromis zal aanvaarden !

Ik roep u, militanten van de Non-Profit op om massaal aanwezig te zijn … laten we NOOIT vergeten dat onze macht om 'de dingen te doen keren' SLECHTS berust op ons aantal ! Aanvaardt niet dat uw baas morgen een commercant is of een Amerikaanse verzekeringsmaatschappij, aanvaardt niet dat morgen gijzelf, uw familie en vrienden naar een ziekenhuis of rustoord moeten waarvan de baas winst wil maken op uw miserie !

Daarom stappen we sàmen en massaal als Non-Profitsector op in de Betoging achter de spandoek "Hier Komt de Non-Profit" … zoek dus onze spandoek op in de betoging en sluit aan zodat voor iedereen geweten is dat de Non-Profit geen enkele toegeving zal aanvaarden !Albert II-laan aan het Noord-Station - Zondag 9 Februari om 13 u 30 BRUSSEL
Ik roep u allen op om aanwezig te zijn op deze uitermate belangrijke betoging … doe uw best en spreek ook je collega's op het werk aan ! Tot dan en … andermaal dank voor je inzet !!      

Walter CORNELIS, Nationaal Secretaris LBC-NVK