arch/ive/ief (2000 - 2005)

Uitgebreid nieuws van de 8 syndicalisten in Irak
by Jan Wednesday January 22, 2003 at 12:28 AM
Jan@steun.be

De delegatie van 8 ACV-vrijgestelden en militanten vertrok op 15/1 naar Iak. Zij geven uitgebreid verslag van hun eerste dagen in Irak en van de solidariteitsactie die zij volgende donderdag zullen houden in de Almeria-schuilkerder. Zij logeren in hetzelfde hotel als Blix en Dirk van SOS-Irak. Een versie in Frans komt in een aparte post.

Dinsdag 21 januari 2003

Dag allemaal, hier zijn we weer.

Hoe gaat het ginder ver bij jullie? We vinden het reuzeleuk iets van jullie te horen. We hebben verschillende mails binnengekregen van jullie, en dat doet echt deugd. 
Dat zal andersom ook zo wel zijn. Maar het lukt niet altijd om even snel een mail te maken. Er is zoveel te doen, we zijn zo vaak weg, en als we een mail maken, willen we die in twee talen maken. In ieder geval, voor degenen die ongerust zijn, het schijnt dat meneer Blix hier logeert, en die zullen ze, denken we toch, niet zomaar naar het hiernamaals bombarderen.

Vrijdag 17 januari zijn we naar Babylon geweest. Onderweg kwamen de meesten van ons pas te weten dat er een "vondst" was gedaan… van 11 lege rakethulzen! We hebben 's avonds de koppen bijeengestoken, en besloten om een actie te ondernemen tegen de psychologische oorlogsvoering van de VS, die we aanzien als de laatste fase voor de militaire oorlog. De wapens staan gereed, maar de publieke opinie moet nog "bewerkt" worden of op zijn minst nog geneutraliseerd worden, zo denken die Amerikaanse machthebbers. Op het einde van deze mail kan je het pamflet lezen, dat we verspreiden naar andere actiegroepen en de pers. Benieuwd of ze daar even gretig op springen als op die lege hulzen!

Zaterdag 18 januari hebben we een kinderhospitaal in Bagdad en de schuilkelder bezocht. Telkens gaat het om dramatische gevolgen van oorlog en embargo op kinderen en burgers. Dat men stopt met de leugens van de "propere" oorlog en het "selectieve" embargo! 408 bijna uitsluitend moeders en kinderen werden vermoord in Al Amerya schuilkelder. En elke dag sterven 200 kinderen ten gevolge van het embargo. Een Japanse delegatie had hierrond op 16 januari een actie opgezet: in een school werden 200 lantaarnbootjes gemaakt, die bij zonsondergang te water werden gelaten in de Tigris. Natuurlijk waren we erbij…

Op zondag 19 januari zijn we naar Basra gevlogen. Ook daar hebben we het hospitaal bezocht. Ook daar grijpt het lijden en de dood naar je keel. We hebben onze spandoeken in het Arabisch meegenomen. We hebben ze in de bus opgehangen en hebben ermee gestaan aan het hospitaal zelf.
Maar ik ga geen beschrijving geven, wel een gedicht, gemaakt door één van de leden van de groep in de bus toen we het hospitaal verlaten hadden. Een jonge vrouw lag stervende van kanker in haar bed…

Schone verwelking

Wat ben je mooi!
Tragisch mooi
Je donkere ogen
Liggen diep
Verzonken  

Wat ben je mooi!
Tragisch mooi
Licht rond
Golft je lichaam
Gezonken

Opgeblazen rond
Torent je buik
Boven je lichaam
Vruchtbare hoop?
Naderende dood!

Wat ben je mooi!
Tragisch mooi

Ik wilde
Eigenlijk wel
Geven
Op je voorhoofd
Een zachte zoen... 

Maar ik dierf niet

En straks…

…is het te laat

Basra, 19 januari 2003

Maandag 20 januari hebben we een gesprek gehad met vakbondsverantwoordelijken. Sommigen in België zullen zeggen dat het om een staatsvakbond gaat, en dus geen democratische. Toch zeker één zaak goed onthouden: de delegees worden er verkozen, ook voor de syndicale bevoegdheden… Nadien hebben we een textielbedrijf bezocht, en konden met eigen ogen zien hoe het embargo ook de productie zelf aantast: door gebrek aan export en aan betere machines, draait het bedrijf aan nog geen 10%! Vervolgens bezochten we de communicatietoren en een kunstgalerij. Ook op dinsdag 21 januari was er een bedrijfsbezoek. We hebben een elektrische centrale bezocht. Ze kampen er met een tekort aan wisselstukken, waardoor de productie maar op ongeveer 60% draait. Een bestelling van transformatoren bij Pauwels Trafo (en Atlas Copco?) is door de VN geblokkeerd. Het betekent hier: tekort aan elektriciteit, netonderbrekingen. En in België is de tewerkstelling bij dat bedrijf bedreigd… Uiteraard hadden we onze spandoeken en vlaggen mee, en we hebben ter plaatse een kleine actie gehouden met verschillende tientallen werknemers van het bedrijf. Nadien bezochten we het natuurhistorisch museum, een pareltje!We bereiden ons voor op de actie van donderdag. Het is een actie die wij zelf hebben opgezet, om de psychologische oorlogsvoering van de Amerikanen aan te klagen. Bedoeling is om 408 kaarsen te branden in de schuilkelder van Al Amerya, enkele gedichten voor te dragen, enkele spandoeken buiten te hangen, de pers uit te nodigen… We willen hiermee het contrast aantonen tussen de desinformatie over lege, verouderde en naar het schijnt niet functionerende raketten die ooit een reikwijdte hadden van hooguit 20 km (warempel, wat een bedreiging voor Amerika!), en de reële, zware, moderne, uiterst explosieve raketten die Al Amerya hebben verwoest, en waarvan er opnieuw duizenden schietklaar zijn opgesteld tot op duizenden kilometers afstand van Irak (dat is de échte dreiging). Hieronder zie je een afdruk van het pamflet dat we gebruiken om te mobiliseren.

SOLIDARITEITSACTIE TEGEN DE "PSYCHOLOGISCHE OORLOG"AL AMERYA ABRI / SHELTER / SCHUILKELDER 23 JANUARY 2003 12.Ooh

De actualiteit dwingt ons om actie te ondernemen tegen de oorlogsvoorbereidingen.
Meer specifiek willen we met kracht en met overtuiging protesteren tegen de psychologische oorlogsvoering die nu aan de gang is. De door de Verenigde Staten opgeblazen affaire rond de lege raketten, de druk die op de inspecteurs wordt uitgeoefend om toch "iets te vinden" … dat alles wijst erop dat de V.S. hun oorlog, kost wat kost, willen. Neen aan de desinformatie van de VS-campagne
Zij wil ons doen geloven dat Irak resolutie 1441 niet zou naleven. Op die manier wil ze de publieke opinie wijsmaken dat Irak niet wil meewerken. Zo wil de VS toch de oorlog rechtvaardigen.
Dat willen we niet ! 
Allen samen tegen de oorlog en tegen het embargo !

De volgende dagen plannen we nog een bezoek aan een school, de actie, enkele gesprekken met verantwoordelijken allerlei, een ontmoeting met de Palestijnse gemeenschap, eventueel nog een ontmoeting met de vrouwenorganisatie, we moeten ook nog praktische zaken regelen voor de actie en het schoolmateriaal… we plannen ook een bezoek aan de soukhs! Dat zal op de laatste dag zijn, voor we vertrekken.En voor ik het vergeet, we hebben de betoging van Brussel gezien. Het was een goede betoging! Onze boodschap is er voorgelezen. Van harte dank en proficiat! Hier is RTBF radio aangekomen, en ze hebben een interview afgenomen, dat ofwel vanavond om 11u zal uitgezonden worden, ofwel morgen tussen 7 en 8u.

Ziezo, hiermee weet je weer wat meer. Misschien horen we nog wel iets van jullie? Dat vinden we ook leuk…Veel liefs, doe veel groeten aan iedereen, en tot binnenkort.

Jean-Pierre, Nawal, Jan, Zohra, Jésus, Philippe, Cécile, Marijke, Marc ... en van de gastvrije, warmhartige Iraakse mensen!
.