arch/ive/ief (2000 - 2005)

Limburgse vakbondsafgevaardigden naar Wereld Sociaal Forum in Brazilië
by ACW Limburg Tuesday January 21, 2003 at 10:13 AM
bieke.jongen@acw.be 011 29 08 69

Wat economische globalisering betekent, ondervinden we in Limburg dagelijks. Denk aan de sluiting van Philips, de afslanking bij Berghaus enz. Maar wat betekent dit voor werknemers in de derde wereld? Om dat aan den lijve te ondervinden, vertrekken volgende week een 10-tal ACV-militanten naar Brazilië en gaan er op bezoek bij hun collega's uit metaal- en textielbedrijven en uit de landbouw die leven onder de druk van globalisering in zijn meest extreme vorm…

Philips & co
Op dinsdag 21 januari vertrekken een 10-tal ACV-militanten uit Limburgse ondernemingen voor twee weken op ervaringsreis naar Brazilië onder begeleiding van ACW & Wereldsolidariteit-Limburg. Afgevaardigden van ondermeer Philips Hasselt en Lommel, Electro Nite, ALZ, Budelpack, Veldeman, BBL, Aegis, … gaan mee.
De deelname aan het grootste sociaal forum ter wereld van 2003 is de start van deze wereldreis. NGO's, vakbonden , vredesbewegingen, milieugroepen uit de hele wereld komen samen om banden te smeden tegen het wilde kapitalisme. ‘Globalisering' in zijn meest perverse betekenis uit zich immers in het sluiten van bedrijven hiér om enkele duizenden kilometers verderop te openen in omstandigheden die nog meer winst mogelijk maken.
De deelnemers aan deze ervaringsreis zijn mensen van de werkvloer, mensen uit de basis van de Christelijke Arbeidersbeweging. Deze vakbondsmilitanten zullen na hun reis aan hun collega's en vrienden kunnen vertellen dat het ondersteunen van vakbonden in lage loon landen dé oplossing is om de uittocht van multinationals naar lage loonlanden te stoppen.
Waarom vertrekken bedrijven?
Na het sociaal forum gaan we in de deelstaat Santa Catarina ervaringen uitwisselen met de plaatselijke vakbond CAT. Wij willen leren hoe deze mensen met veel beperktere middelen aan syndicaal werk doen. Hiervoor zullen we een aantal bedrijven in de textielsector en de metaalsector bezoeken. In tegenstelling tot België heeft Brazilië nog heel veel textielbedrijven, we zullen ginder wel merken waarom...

Tenslotte bezoeken we in de deelstaat Parana de Beweging van Landarbeiders zonder grond (MST). MST ijvert sinds enkele jaren voor een landhervorming, die een einde kan maken aan het onrechtvaardige grootgrondbezit.

Elke dag vanaf 23 januari brengen wij verslag uit over onze ervaringen op de website van ACW-Limburg (http://www.acwlimburg.be). Bovendien zullen wij op 25 januari ook even telefonisch in contact staan met de deelnemers aan het open forum rond de GATS in Diepenbeek.

Info: Bieke Jongen, ACW Limburg, 011 29 08 70