arch/ive/ief (2000 - 2005)

GB : 800 op de conferentie "Stop the war coalition"
by denjo Monday January 20, 2003 at 10:38 AM

Vorig weekend kwamen zo'n 800 mensen bijeen op een nationale conferentie van de 'Stop the War Coalition'.

Vakbondsmilitant Andrew Murray opende de conferentie: "Deze beweging en niet Tony Blair spreekt vandaag voor het Britse volk". Onder de aanwezigen waren vertegenwoordigers van lokale anti-oorlogsgroepen, politieke partijen, vakbonden, vredesgroepen en jongeren die voor het eerst politiek actief worden.

Eén van de sprekers, Tony Benn (Labour, en gekend links figuur), zei: "Dit is een confrontatie tussen de wereldwijde bevolking en de heersers van de wereld". De voormalige president van Algerije, Ahmed Ben Bella, zie: "Er is terreur in de wereld, de terreur van George Bush... Dit systeem zorgt ervoor dat 85% van de wereldbevolking in armoede blijft". Hij riep de anti-oorlogsbeweging in Groot-Britannië op om de "smile van het gezicht van Tony Blair weg te halen".

De Labour parlementair George Galloway kon op veel applaus rekenen toen hij de treinbestuurders van Motherwell feliciteerde omdat deze weigerden om treinen met oorlogsmaterieel te besturen. De conferentie besliste om in de vakbonden campagne te voeren voor dergelijke acties.

Socialist Party gemeenteraadslid Dave Nellist riep linkse vakbondsleiders op om het geld dat ze nu aan New Labour geven aan de anti-oorlogsbeweging te besteden.

Ook de mededeling dat soldaten in het noorden van het land weigeren om naar Irak te gaan, werd ontvangen met applaus.

Massale acties

De conferentie besliste om prioriteit te geven aan de nationale betoging van 15 februari. Op die dag zal in heel Europa betoogd worden. Er werd ook beslist om in de campagne naar 15 februari lokale acties te organiseren, bijvoorbeeld met arbeiders die een uur het werk neerleggen.

De Socialist Party (http://www.worldsocialist-cwi.org/)organiseert overal in het land infostands en verspreidt pamfletten, posters, organiseert meetings, lokale protestacties,... om mee te bouwen naar een sterke betoging op 15 februari.

Als de oorlog begint willen we bezettingen, stakingen in de scholen, universiteiten en bedrijven in heel het land organiseren.

Dave Nellist zei namens de Socialist Party op de conferentie dat betogingen niet genoeg zijn tegenover een kapitalistische regering zoals die van New Labour, "Enkel aangehouden georganiseerde 'burgerlijke ongehoorzaamheid' kan de oorlogsdreiging stoppen en de regering dwingen af te zien van de oorlog." Dave gaf het voorbeeld van de campagne tegen de poll tax (een gehate maatregel van Thatcher eind jaren '80). Deze campagne werd geleid door de Socialist Party (toen noemden we nog Militant) en organiseerde het verzet in de wijken, scholen, bedrijven,... met lokale, regionale en nationale structuren die democratisch opgezet werden. Dave Nellist benadrukte ook dat er ook een alternatief nodig is, "een nieuwe wereld, een socialistische wereld".

Democratie

De conferentie was erg optimistisch en enthousiast. Er werden 26 resoluties besproken, met twee extra moties over het eisenplatform en over vakbondswerk. Er waren drie resoluties naar voor gebracht door leden van de Socialist Party, deze werden alle drie goedgekeurd.

Het was jammer genoeg wel vrij moeilijk voor aanwezigen om tussen te komen in de discussies, tenzij ze zelf een resolutie naar voor brachten. De Socialist Party zal voorstellen doen opdat volgende conferenties meer openstaan voor alle aanwezigen.

Het zal nodig zijn dat er op lokaal vlak democratische en open coalities komen tegen de oorlog. Deze mogen niet gedomineerd worden door één groep en moeten vertegenwoordigd worden door verkozen regionale en nationale organen.

In de nieuwe verkozen stuurgroep van de coalitie zitten vertegenwoordigers van politieke partijen, vakbonden, vredesorganisaties en andere campagnes aangevuld met een aantal onafhankelijken.

Clare James van International Socialist Resistance (ISR, Internationaal Verzet) werd verkozen nadat een meerderheid van de conferentie aangaf meer jongeren in de leiding te willen.

Brede coalitie

De afgevaardigden van de Socialist Party stemden tegen een resolutie van een klein aantal aanwezigen die stelden dat de Muslim Association niet moet gevraagd worden om samen acties te organiseren. De Stop the War Coalition is echter een brede coalitie gebaseerd op drie minimum-eisen: stop de oorlog, geen racisme en verdediging van de burgerlijke vrijheden.

De Muslim Association is akkoord met deze eisen en mobiliseert via de moskeeën tienduizenden betogers. Dit versterkt de anti-oorlogsbeweging en het heeft ons ook de kans om met een brede laag migranten de discussie aan te gaan over onze ideeën.

Veroordelen van terrorisme

Wij steunden een resolutie die terrorisme veroordeelt. Deze resolutie botste op tegenstand van de Socialist Workers Party (SWP) en werd verworpen door de conferentie. We denken dat de coalitie daarmee een belangrijke fout maakt. We begrijpen dat het de brutale imperialistische onderdrukking is die leidt tot gevallen van terroristische wanhoopsdaden. Maar zo'n acties zijn contra-productief, zeker als er onschuldige slachtoffers door vallen zoals bij de aanslagen van 11 september of de aanslag in Bali.

Het is duidelijk dat 11 september het VS-imperialisme niet ondermijnd heeft, maar het juist mogelijk gemaakt heeft voor Bush om de onderdrukking van de neo-koloniale wereld drastisch op te drijven.

Een massale anti-oorlogsbeweging moet aanslagen die arbeiders en jongeren direct treffen ten stelligste veroordelen. De manier om niet enkel de oorlog, maar heel het systeem dat leidt tot onrechtvaardigheid, te bestrijden is massa-actie en niet individuele terreurdaden.