arch/ive/ief (2000 - 2005)

Rapport wapeninspectie in Nederland naar VN Veiligheidsraad
by Koen Janssens Sunday January 19, 2003 at 05:49 PM
koen@motherearth.org

Een internationale delegatie wapeninspecteurs werd de toegang geweigerd tot de NAVO basis Volkel in Nederland welke er van verdacht wordt 11 illegale Amerikaanse massavernietigingswapens te stockeren. Na 's nacht vrijgelaten te zijn, werken de inspecteurs nu aan een gedetailleerd rapport dat volgende week overhandigd zal worden aan al de leden van de VN Veiligheidsraad. (article 2)

Rapport wapeninspect...
volkel2.jpg, image/jpeg, 200x150

Wapeninspecteurs toegang geweigerd tot gevoelige informatie over massavernietigingswapens.
Rapport wordt volgende week aan de VN Veiligheidsraad overhandigd.

Volkel, 18 januari 2003 – Een internationale delegatie wapeninspecteurs werd de toegang geweigerd tot de NAVO basis Volkel in Nederland welke er van verdacht wordt 11 illegale Amerikaanse massavernietigingswapens te stockeren. De Nederlandse autoriteiten verklaarden dat wapeninspecteurs die binnen een zone van 5 meter van de militaire omheining komen onmiddellijk gearresteerd zouden worden. 104 burgerinspecteurs die volhielden in het volbrengen van hun missie werden gearresteerd en als criminelen behandeld, aldus en van de woordvoerders. Na 's nacht vrijgelaten te zijn, werken de inspecteurs nu aan een gedetailleerd rapport dat volgende week overhandigd zal worden aan al de leden van de VN Veiligheidsraad. Het rapport belooft overtuigende bewijzen te bevatten over het weigeren van medewerking en repressie door de Nederlandse autoriteiten m.b.t. de opslag van illegale massavernietigingswapens op Nederlands grondgebied.

Volgens niet bevestigde rapporten bevat de Nederlandse luchtmachtbasis elf Amerikaanse B-61 tactische nucleaire bommen. Geen enkel lid van het militair personeel wilde meewerken en de vragen beantwoorden van de inspecteurs, verklarend dat ze het bevel gekregen hadden met geen enkele burger te spreken. Ook de Nederlandse politie hield de kaken op elkaar. Hoewel sommige toegaven zelf geen kennis van of toegang te hebben tot deze gevoelige en geheime informatie.

Na de arrestatie werden de inspecteurs behandeld als vee in een kille goederenopslagplaats binnen de NAVO basis waar ze gefouilleerd, gefotografeerd en ontdaan werden van pennen, notitieboekjes, mobiele telefoons, eten, enz. "We worden behandeld als criminelen" verklaarde Pol D'huyvetter, een van de inspecteurs. "Een gelijkaardige houding tegenover de VN inspecteurs in Irak zou onmiddellijk een massaal bombardement door de VS en GB als gevolg hebben. We rapporteren en veroordelen het werken met twee maten en twee gewichten ten aanzien van massavernietigingswapens door de VN veiligheidsraad. Voor het behoud van de menselijke veiligheid pleiten we bij de Algemene Vergadering van de VN om de Veiligheidsraad om te vormen en een eind te maken aan de gijzeling ervan door de VS en de andere permanente leden".

In het verleden werd zowel aan parlementsleden en NGO's in België, Nederland, Duitsland en GB officiële informatie geweigerd over deze massavernietigingswapens welke een inbreuk zijn op het internationaal humanitair recht en in strijd zijn met Artikel I en II van het Nucleair Non-proliferatieverdrag.
Op 8 juli 1996 verklaarde het Internationaal Gerechtshof van Den Haag dat het gebruik of het dreigen met nucleaire wapens in strijd is met het internationaal recht. Het Gerechtshof bevestigde ook unaniem dat het een wettige verplichting is voor de VS, GB, Frankrijk, Rusland en China onderhandelingen af te sluiten voor een wereldwijde nucleaire ontwapening.

Het is een publiek geheim dat gelijkaardige massavernietigingswapens opgesteld staan in NAVO lidstaten zoals België (Kleine Brogel), Duitsland (Büchel), Italië (Aviano en Ghedi Torre), VK (Lakenheath) en Turkije (Inçirlik). Een duidelijk voorbeeld van het werken met twee maten en twee gewichten door de VS is Inçirlik waar de VS zich vandaag voorbereiden op het bombarderen van Irak omwille van het mogelijk bezitten van massavernietigingswapens. "Deze situatie is belachelijk. Natuurlijk hebben we inspecteurs nodig voor het zoeken naar nauwkeurige en betrouwbare informatie over mogelijke massavernietigingswapens in Irak. Maar het is niet correct om niet dezelfde openheid of ontwapeningsprogramma's te hebben wanneer we spreken over de democratische staten. Bij het gebruik van zulke dubbele standaard verliezen de VS en het VK alle geloofwaardigheid wanneer ze Irak bedreigen met oorlog en een regime wissel. Zullen we nu Nederland bedreigen met massa bombardementen? Er is daarom dan ook geen enkele justificatie om oorlog te voeren tegen Irak." aldus Magali Fontanel, één van de vrijgelaten inspecteurs.

Het rapport van de inspectie zal gepubliceerd worden op http://www.motherearth.org.

einde