arch/ive/ief (2000 - 2005)

Make Health, No War!
by Sofie Blancke Friday January 17, 2003 at 08:09 AM
medicalteam_be@hotmail.com 0485 / 41 60 91

Wij willen met het blok: WITTE WOEDE TEGEN DE OORLOG massaal aanwezig zijn op de betoging van STOP USA op 19-1 te Brussel. We stappen samen op achter het grote spandoek "MAKE HEALTH, NO WAR!" Zorg dat we opvallen: DE WITTE WOEDE TEGEN DE OORLOG met witte jassen, verpleeguniformen, ...

MAKE HEALTH, NO WAR!

Als gezondheidswerkers zijn we tegen de oorlog en het embargo in Irak en tegen de bezetting van Palestina:

*OMDAT OORLOG DE GEZONDHEID ERNSTIGE SCHADE TOEBRENGT

Dr Stephanie De Maesschalk, vakgroep huisartsgeneeskunde en eerstelijngsgezondheidszorg UG, vertelt: "Toen ik in april vorig jaar samen met meer dan 100 andere vredesinspecteurs in Irak was, was ik geshockeerd door de gruwelverhalen die we te horen kregen van de lokale bevolking. De bombardementen op Irakese installaties zijn gedurende nu al 13 jaar nooit helemaal gestopt. Oorlog en embargo veroorzaakten reeds 1.7 miljoen doden.We hoorden van bewoners van een wijk over bommen die hun "militair" doel gemist hadden en op burgerhuizen waren terechtgekomen. Doden en verminkte mensen… Een hele bevolking leeft in voortdurende angst voor nieuwe aanvallen, wat leidt tot depressies, angsten en slaapstoornissen. De hoop op een toekomst wordt aan miljoenen kinderen ontnomen. Als mens en als arts kan ik niet lijdzaam toezien hoe een nieuwe oorlog zich ontwikkelt. De voortdurende agressie op het Irakese volk moet ophouden!"

*OMDAT OORLOG DE GEZONDHEIDSZORG ONMOGELIJK MAAKT

Lea Mathy , verantwoordelijke voor de projecten van Geneeskunde voor de Derde Wereld in Palestina, vertelt ons: «Om gezond te blijven vandaag de dag in Palestina moet je stevig in je schoenen staan aangezien de situatie er erg is op achteruitgegaan de laatste twee jaar. Twee jaar geleden bedroeg de vaccinatiegraad bij de kinderen nog 97%, nu nog slechts 30-40%! Voor de volksgezondheid betekent dit risico op epidemie's en zware ziektes op langere termijn. Dagelijks worden medicatie , voedsel, dokters en patiënten tegengehouden aan de checkpoints. De Israëlische soldaten zetten wegblokkades op en laten ambulances en patiënten uren wachten vooraleer ze door mogen. In mei 2002, 2 maand na het begin van het Israëlische offensief, telde het Rode Kruis 36 bevallingen aan checkpoints, 4 pasgeborenen en 3 vrouwen overleden tijdens de arbeid. Onlangs nog, tussen Kerstmis en Nieuwjaar zijn Israëlische soldaten het hospitaal van Ramallah binnen-gedrongen, en vermoorden ze één man en pakten ze 4 andere personen op.»

*OMDAT OORLOG OOK UW GEZONDHEID SCHAADT

Dr Céline Mendels Flandre, huisartse bij Geneeskunde voor het Volk, stelt: ‘Onlangs nog stonden vele eerstelijnsgezondheidswerkers op straat tegen de ontmanteling van de sociale zekerheid. Denk maar aan de hervormingen (voor de kinesisten bvb), de privatiseringen in sector, sluitingen van ziekenhuizen, de zoveelste verhoging van remgelden, enz. Door de besparingen in de gezondheidszorg gedicteerd door Europa, heeft één op de drie belgen (Belgische Gezondheidszorgenquête) het moeilijk om zijn factuur van de medische verzorging te betalen. Het aandeel dat de patient moet betalen blijft toenemen. In naam van het Europa van het kapitaal wordt uw gezondheidszorg afgebroken en worden de arbeidsomstandigheden van de gezondheidswerkers steeds moeilijker. Meer geld voor oorlog betekent nog meer besparingen op uw gezondheidzorg! In een poging haar economie te redden grijpen de VS naar oorlog. Oorlog voeren kost veel geld. En daar moeten natuurlijk opnieuw de sociale staatsuitgaven voor boeten. Franklin Spinney, oud-officier bij de Amerikaanse luchtmacht en vandaag defensiespecialist, zegde het zo "de keuze voor een militair budget van 4% van het Bruto Nationaal Product een oorlogsverklaring vormt tegen de sociale zekerheid en de gezondheidszorg." Ook Europa volgt, Navo secretaris-generaal Robertson ordoneerde:"Enkele Europese landen hebben al beslist hun defensiebudgetten te verhogen maar het gaat niet snel genoeg"7. Guy Verhofstadt salueerde: « België zal sneller dan voorzien materieel tegen massa-vernietigingswapens en transporthelikopters aankopen en vlugger zijn zware tanks door meer beweeglijke pantservoertuigen vervangen."

DAAROM ROEPEN WIJ OP:Ø Onderschrijf mee het Stop USA platform: zie http://www.stopusa.be§ Geen oorlog, geen embargo tegen Irak§ Bevrijd Palestina § Handen af van de democratische rechten§ Stop RacismeØ Onderteken deze oproep op http://www.medical-team.beØ Betoog mee op zondag 19 januari: "Geen oorlog tegen Irak"Ø Stap mee met ons op achter de slogan "Make Health, No War!"

Iniatiefneemster: Dr Sofie Blancke, Medical Team
Ondertekenaars: Dr Jan Harm Keijzer, Geneeskunde voor het Volk
Dr Colette Moulaert, Geneeskunde voor de Derde Wereld
Jef Heyvaerts, LBC-Delegee Non-Profit


PRACTISCH: Afspraak zondag 19 januari WTC Brussel, 13u30

Zorg dat we opvallen: DE WITTE WOEDE TEGEN DE OORLOG met witte jassen, verpleeguniformen, doktersjassen, ‘Make Health No War'T-shirts, ‘Make Health, No War!' bordjes, rolstoelen, brancards, ziekenbedden etc ...

We hebben nog nood aan:
1. verpleegkundigen, dokters, studenten voor het Medical Team van deze betoging
2. mensen die mee het materiaal van de WITTE WOEDE TEGEN DE OORLOG willen in mekaar knutselen

Informeer via medicalteam_be@hotmail.com, gsm: 0485 / 41 60 91