arch/ive/ief (2000 - 2005)

Interlin in Beveren-Leie zonder vergunning
by stefaan calu Thursday January 16, 2003 at 12:51 PM
stefaan.calu@pandora.be 056 706296 Sint-jansstraat 28 8791 Beveren-Leie

Minister Dua vernietigde de vergunning voor het bedrijf Interlin te Beveren-Leie. Dit bedrijf moest wettelijk al in 88 verhuisd zijn, maar kreeg van de Provincie West-Vlaanderen en van de vorige minister van Leefmilieu toch steeds weer een vergunning. Met deze beslissing van Minister Dua komt er eindelijk een einde aan de vaudeville van vergunningen en procedures. Interlin moet nu effectief bewijzen dat het hen ernst is om te verhuizen, want lang zonder vergunning draaien kan heel slecht aflopen.

PERSNOTA VAN DE VZW BETER LEEFMILIEU BEVEREN-LEIE
_______________________________________________________


DORPSKERN BEVEREN-LEIE WORDT NA 15 JAAR ONWETTIGE INDUSTRIËLE EXPLOITATIE EINDELIJK ECHTE WOONZONE

BEDRIJFSLEIDING KOOS VOOR DE VERHUIS
VAN DE TEWERKSTELLING NAAR LIMBURG

Minister Dua vernietigde zopas de laatste milieuvergunning die de firma AGGLO / INTERLIN uit Beveren-Leie op 27 juni 2002 ten onrechte van de Bestendige Deputatie van West-Vlaanderen kreeg, geheel in overeenstemming met het advies dat de gewestelijke milieuvergunningscommissie met eenparigheid van stemmen had uitgebracht.

Het was de enig mogelijke correcte beslissing. Met deze vernietiging bevestigt de minister haar beslissing van 23 mei 2002, geheel in de lijn van negen opeenvolgende arresten van de Raad van State, en van het arrest van het Hof van beroep te Gent van 15 maart 2002. De Auditeur bij de Raad van State bevestigde vorige maand dat de ministeriële beslissing van 23 mei 2002 correct en afdoende was gemotiveerd. Na kennisname van dit advies heeft AGGLO afstand gedaan van haar vordering tot schorsing van deze ministeriële beslissing.

Daarmee is de juridische strijd gestreden, en komt met de nakende sluiting een einde aan bijna 15 jaar onwettige exploitatie van een zwaar milieubelastend bedrijf in volle dorpskern. INTERLIN wist immers sinds 1977 dat het in februari 1988 haar vestiging in Beveren-Leie moest sluiten. De vergunningen die na 1988 door de zeer welwillende Bestendige Deputatie afgeleverd werden (3 in totaal) vermelden alledrie letterlijk dat ze bedoeld waren "om het bedrijf in staat te stellen om te kunnen verhuizen".

Het Hof van Beroep te Gent oordeelde op 15 maart 2002: "stellen dat de vennootschap "alles in het werk heeft gesteld om een spoedige herlocalisatie te realiseren" is de waarheid geweld aandoen wanneer de herlocalisatie bijna twintig jaar later nog geen feit was, zelfs rekening houdend met alle administratieve en andere beslommering en noodwendigheden die een herlocalisatie van een dergelijk bedrijf meebrengt".

Wat de meeste mensen niet weten, is dat de Raad van Bestuur nu (25 jaar nadat ze weten dat ze moeten verhuizen), nog altijd niet beslist heeft of en zo ja hoeveel geld er zal vrijgemaakt worden om naar D'Hooie te verhuizen. Ook de werknemers zijn daar waarschijnlijk niet van op de hoogte. De bedrijfsleiders pochen natuurlijk graag dat ze in 2001 iets meer dan 131 miljoen Bef op D'hooie geinvesteerd hebben. Wat ze wijselijk verzwijgen is dat ze in dezelfde periode meer dan 2 miljard Bef in hun afdeling in Genk hebben geïnvesteerd. Minister stelt dan ook terecht dat de Raad van Bestuur de verkeerde projecten voorrang heeft gegeven. Als je al meer dan een kwarteeuw weet dat je moet verhuizen, dan moet je geen miljarden investeren aan de andere kant van Vlaanderen, maar voorrang geven aan de verhuis.


Bovendien schrok de directie van AGGLO / INTERLIN er tot het laatst niet voor terug om grove leugens te blijven verspreiden. In een krantenartikel van gisteren 13 januari 2003 werd nog beweerd dat 'de 35 werknemers die nu reeds in de afdeling op D'Hooie werken ook hun baan zullen verliezen als de vergunning vernietigd wordt'. In de afdeling op D'hooie werken er niet meer dan 7 à 8 mensen in een 3-ploegenstelsel, dat heeft een gerechtsdeurwaarder ter plaatse vastgesteld.

Het is precies door de voorbije vijftien jaar telkens valse beloften te maken dat de bedrijfsleiding alle geloofwaardigheid heeft verloren, niet alleen bij de rechtbanken, maar nu ook bij de overheid en bij de minister.

Voor onze VZW was het duidelijk dat de zogezegde 'verhuis' een lachertje was, wanneer in 1998 de voordrogerij niet werd gesloten. Het was een bijzondere voorwaarde van de in 1995 verleende vergunning dat deze meest hinderlijke afdeling in de zomer van 1998 dicht moest. De directie beloofde in 1995 met grote stelligheid voor de provinciale milieuvergunnings-commissie (waar wij ook gehoord werden) dat de vervroegde sluiting van de voordrogerij geen enkel probleem zou zijn. Zij wisten toen ongetwijfeld reeds dat dit in werkelijkheid niet zou gebeuren, maar om de vergunning in de wacht te slepen kan een leugentje om bestwil geen kwaad, moeten ze gedacht hebben.

Toen wij ook konden achterhalen dat in 1991 in één jaar tijd een volledig nieuwe productie-eenheid in Genk gebouwd en in gebruik genomen werd, en dat daar in 2000/2001 een tweede productie-eenheid gebouwd werd, opnieuw in één jaar tijd, met de creatie van meer dan 100 arbeidsplaatsen, beseften we dat de eigenlijke verhuis reeds plaatsgevonden had.

Deze laatste investering van meer dan twee miljard BEF staat immers in schril contrast met de bescheiden investering van amper 131 miljoen BEF op het industrieterrein D'Hooie in Wielsbeke, waar alleen maar de schijn wordt opgehouden dat dit het begin zou zijn van een echte verhuis. Het is overduidelijk dat AGGLO / INTERLIN omwille van de meer dan 1 miljard Bef overheidssteun in Genk wetens en willens de arbeidsplaatsen in Beveren-Leie heeft opgeofferd.

Onze VZW vindt het zeer jammer dat de werknemers niet zelf actief geijverd hebben om de verhuis in eigen streek te laten plaatsvinden. Ook zij moeten toch aangevoeld hebben dat het niet vooruit ging met de investeringen in D'hooie, en dat dit niet de schuld van de overheid was. Wij begrijpen dat het moeilijk is voor de arbeiders om in de clinch te gaan met hun werkgevers, maar daar kan een ganse dorpsgemeenschap niet blijven voor opdraaien.

Wij hopen dat zowel de pers als de vakbonden aan iedereen, ook aan de werknemers, duidelijk maken dat de uitsluitende verantwoordelijkheid van deze beslissing bij de bedrijfsleiding ligt. Zij hebben, omwille van hun eigen profijt, arbeidsplaatsen gecreeerd in Limburg om er hier te laten verloren gaan.

Alle officiële documenten (arresten Raad van State, vonnis hof van beroep 15/3/02, vernietigingsbesluit Dua 23/5/02, etc...) kan u integraal nalezen op onze website http://users.pandora.be/vzwBeterLeefmilieu

Vzw Beter Leefmilieu Beveren-Leie