arch/ive/ief (2000 - 2005)

Drie jaar na Seattle: laat de WHO ontsporen!
by Attac-Vlaanderen Tuesday January 14, 2003 at 07:45 PM
vlaanderen@attac.be 0476/990714 (Eric Goeman) Louisbergkaai 10 - 9000 Gent

"Alles wat privé is, is beter, veiliger en goedkoper" is de nieuwe akte van geloof. En dus moeten de publieke diensten maar geprivatiseerd worden. Maar de 'lustige privatiseerders' van de EU en de Wereldhandelsorganisatie voelen de hete adem van de andersglobalisten in hun nek. Draag je steentje bij tot het opblazen van de WHO-privatiseringsonderhandelingen en kom naar de anti-GATS betoging op 9 februari in Brussel.

Vandaag liggen de openbare diensten overal ter wereld, ook in België, zwaar onder vuur ten gevolge van de neoliberale ideologie. Historisch gezien, kwam de uitbouw van de openbare diensten, mede door de groeiende sterkte van de arbeidersbeweging, pas op gang na de Tweede Wereldoorlog. De achterliggende filosofie was gebaseerd op het besef dat alle inwoners van het land, en niet alleen de gegoeden, recht hebben op diensten van sociale voorzorg, cultuur, gezondheidszorg of betaalbaar onderwijs. Wanneer dergelijke diensten onderhevig zouden zijn aan de wetten van de markt, dan zou de aanbieder zijn prijs afhankelijk kunnen maken van zijn kosten. Dit ten koste van de minder-begoeden of van geografisch geïsoleerde burgers.

Vanaf midden jaren '70 kreeg de neoliberale globalisering vrij spel. Onder invloed van de 'Washington-consensus' (= liberaliseren, privatiseren en dereguleren) werd de jacht op de openbare diensten voor open verklaard.

'Privatisering' betekent de verkoop van overheidsbedrijven aan de privé.

Een bijzonder geval is de sluipende privatisering van de openbare diensten zelf: gezondheidszorg, watervoorziening, onderwijs, enz. Sinds enkele jaren zet de EU de nationale overheden onder druk om de concurrentie te laten spelen in de openbare diensten. Het adagium luidt nu dat men concurrentieel moet blijven in de vrijgemaakte markt.

Vandaag overheerst de ideologie dat het algemeen belang het best gediend wordt door het privé-initiatief. De slogan "alles wat privé is, is beter, veiliger en goedkoper" is een nieuwe akte van geloof geworden. En elke burger wordt verzocht dit dogma kritiekloos te slikken.

Is privatiseren van publieke diensten dan zo slecht? Gaan de werknemers en de gewone burger hier niet beter van worden?

Neen, integendeel ! Daarom is het dringend noodzakelijk om een halt toe te roepen aan de praktijken van liberalisering en privatisering van openbare diensten en collectieve voorzieningen.

Omdat het multinationaal en speculatief privé-kapitaal alleen uit is op winsten voor de aandeelhouders en dat alleen maar kan door hogere productiviteit en lagere kosten. De praktijk leert ons dat dit gebeurt met ontslagen en afvloeiingen, lagere lonen en na een tijd ook hogere prijzen.

Eind juni 2002 moesten alle leden van de Wereld Handelsorganisatie (WTO) hun verlanglijstje opgeven inzake gewenste privatiseringen. Het was dan ook 1 voor 12!

Het werd dan ook tijd om in actie te komen en de bevolking te informeren over de gevolgen van de verkwanseling van openbare diensten (en publiek bezit) aan private poenpakkers.

In de maand mei 2002 trok Attac Vlaanderen samen met Attac Wallonie-Bruxelles de Belgische anti-GATS trein in gang met ludieke en andere acties in 12 steden als middel tot verspreiding van informatie.

Maar dit was slechts het begin. Zowel op het Europees als Belgisch Sociaal Forum stond de GATS hoog op de affiche.
Ondertussen ontstond ook het 'Seattle to Brussels'-netwerk (afgekort S2B-netwerk), een Europees netwerk van anti-GATS groepen & organisaties. Het S2B-netwerk is de Europese tak van het wereldwijde 'Our world is not for sale'-netwerk.
Dit netwerk voerde de Europese druk op Pascal Lamy, Europees Commisaris voor Handel, en zijn handlangers op.
Het doel is niet minnetjes: de WHO-onderhandelingen die tijdens 'the battle of Seattle' instortten maar daarna snel opnieuw opgestart werden doen ontsporen.

Tegen maart 2003 moeten de WHO-lidtstaten laten weten welke dienstensectoren ze willen geliberaliseerd (opengesteld voor concurrentie van de prive-sector en dus op termijn geprivatiseerd) zien. Opnieuw tijd voor massale actie dus. Op 9 februari wordt er een Europese betoging tegen de GATS georganiseerd in Brussel. Stip het aan in jouw agenda, want ook jij wordt verwacht.

De eisen van de betoging:

1. Het recht op publieke goederen en diensten.
Het recht op publieke goederen en diensten, zonder onderscheid voor iedereen in Noord en Zuid

2. Een moratorium en evaluatie
Een moratorium op de GATS onderhandelingen en een sociale, milieu- en genderevaluatie van de bestaande en voorgestelde liberaliseringen van diensten

3. Democratische controle
Volledige openheid, democratische controle en toegankelijkheid tot alle GATS onderhandelingsdocumenten

4. Openbare diensten en goederen uit het GATS-akkoord
Een definitie van openbare diensten en goederen in het GATS-akkoord, openbare goederen en diensten uit het GATS akkoord.

5. Behoud van de binnenlandse regelgeving.
Binnenlandse regelgeving met betrekking tot de dienstensector mag niet ondermijnd worden, noch aangevochten door de WTO, en ook niet onderworpen
worden aan het "het minst-handelsverstorend" principe.

6. Geen verdere druk op ontwikkelingslanden, noch op het
milieu.

%%%

Mocht je je afvragen 'wat is die GATS nu toch?', dan vind je hier alle nodige informatie:
http://www.attac.org/belgie/gats/teksten09.html

%%%

Er is ook een 'Oproep voor een versterking van de openbare diensten' geschreven. Die is te vinden op
<http://www.attac.org/belgie/gats/oproep09.html>.

Deze oproep werd reeds ondertekend door ACV/CSC,
Association Belgique-Bolivie-Amérique Latine, ATTAC-Belgique-België, CADTM, CENTRE TRICONTINENTAL - CETRI,
CNAPD, CNCD, Collectif "Solidarité contre l'Exclusion : Emploi et revenus pour tous.", Coordination Gaz-Electricité-Eau de Bruxelles, Entraide et Fraternité/Vivre Ensemble,
Fédération Bruxelloise des Jeunes Socialistes,
FGTB/ABVV, FIAN-Belgium, Fondation Joseph Jacquemotte,
Forum voor Vredesactie, Greenpeace, Inter-Environnement Wallonie-Bruxelles/Bond beter Leef Milieu/BRAL,
Kairos Europe (Wallonie-Bruxelles), Koepel van de Vlaamse Noord-Zuid Beweging- 11.11.11 vzw, La FUCID (Fondation Universitaire pour la Coopération Internationale au
Développement), La Mutualité Chrétienne,
L'ACME ( Association pour le Contrat Mondial de l'Eau) France, les Marches européennes / Euromarsen,
Magasins du Monde- Oxfam, MOC Mouvement ouvrier chrétien,
Oxfam-Solidarité/teit, Oxfam-Werledwinkels, SOS/PG,
Unité de Recherche, de Formation et d'Information sur la Globalisation (URFIG - Bruxelles,Paris,Genève),
VOLENS-ITINERANS

%%%

Op ons forum kan je de laatste ontwikkelingen mee opvolgen, vragen stellen of mee discuteren ...

http://forum.vl.attac.be/forum/index.php