arch/ive/ief (2000 - 2005)

Wapeninspecteurs naar Nederland
by Voor Moeder Aarde vzw Tuesday January 14, 2003 at 10:24 AM
pol@motherearth.org 0495-280259

Eén van de belangrijkste redenen die de Verenigde Staten aanvoeren voor de dreigende oorlog tegen Irak is de vermeende aanwezigheid van massavernietigingswapens in dat land. Ondertussen liggen er in diverse Europese NAVO-lidstaten nog altijd Amerikaanse kernwapens opgeslagen, o.a. op de NAVO basis te Volkel in Noord-Brabant (NL).


Zowel de Amerikaanse en Nederlandse regering weigeren enige openheid te geven i.v.m. de opgeslagen massavernietigingswapens, laat staan dat ze verwijderd worden om zo tot ontwapening over te gaan. "Openheid, wapeninspecties en nucleaire ontwapening dienen wereldwijd plaats te vinden" aldus de Nederlandse organisatoren van het 'Platform tegen de Nieuwe Oorlog'. In België roept Voor Moeder Aarde vzw mensen op om komende zaterdag 18 januari op inspectie te gaan in Nederland. Verzamelen om 12.00 uur op de Nationale Spoorwegen-stations Nijmegen en Den Bosch; daar vandaan rijden bussen naar Volkel

VOLKEL
Op de vliegbasis van Volkel (NB) zijn in NAVO-verband naar alle waarschijnlijkheid nog altijd 11 B-61 Amerikaanse kernwapens gestationeerd. Dit is in strijd met het Internationaal recht en het Non Proliferatie verdrag. Zowel de Nederlandse als de Amerikaanse regering hullen zich hierover in stilzwijgen. Van Irak wordt absolute openheid en ontwapening geëist maar de VS staan geen inspecties naar hun massavernietigingswapens toe en werken ook niet aan de ontwapening van hun eigen arsenaal. De Nederlandse regering steunt dit beleid. Het Internationaal Gerechtshof oordeelde dat kernwapens in strijd zijn met de geldende internationale rechtsregels uit het humanitair recht en dat de eliminatie van alle kernwapens een juridische verplichting is. Uitspraken van het Internationaal Gerechtshof dienen gerespecteerd te worden. De Nederlandse overheid weigert het internationaal recht over kernwapens te respecteren, en weigert zelfs openheid van zaken te geven waardoor een democratisch debat onmogelijk wordt. Hierdoor worden wij als plichtbewuste burgers in de juridische noodsituatie geplaatst die ons dwingt burgerlijk ongehoorzaam te zijn om een groter misdrijf te voorkomen.