arch/ive/ief (2000 - 2005)

Tegen de oorlog in het Waasland/Sint-Niklaas
by Fréderic Lehembre Monday January 13, 2003 at 05:19 PM
fredericlehembre@hotmail.com SJW, Plantinstraat 29, 1070 Brussel

In het Waasland, meer bepaald in Hotel Beveren, verblijven nu al 40 Amerikaanse militairen. Deze moeten vanuit kazerne Westakkers in Sint-Niklaas een konvooi voorbereiden afkomstig uit Vilseck, Duitsland, dat via de Antwerpse haven moet passeren. Dit konvooi bevat meer dan 250 wagons met militair materiaal en tanks.

Na een activiteit rond de dreigende oorlog tegen Irak, werd door Georges Spriet (Vrede vzw) en David Dessers (SAP/SJW) benadrukt dat een anti-oorlogscomité interessant zou zijn voor Sint-Niklaas aangezien dergelijke lokale comités zeer belangrijk zijn in strijd tegen de imperialistische oorlog(en).

Een anti-oorlogsbeweging in Sint-Niklaas en Waasland

Op maandag 20 december werd het anti-oorlogscomité in het Waasland geboren. Een aantal mensen van verschillende strekkingen vonden het nodig dat ook in Sint-Niklaas en omstreken verzet moest zijn tegen de oorlog. Vooral omdat de Waaslandhaven zeer dichtbij is. Via die Waaslandhaven, en meer bepaald de roll-on/roll-off terminal aan het Verrebroekdok, werden reeds transporten van militaire voertuigen gesignaleerd.

In het Waasland, meer bepaald in Hotel Beveren, verblijven nu al 40 Amerikaanse militairen. Deze moeten vanuit kazerne Westakkers in Sint-Niklaas een konvooi voorbereiden afkomstig uit Vilseck, Duitsland, dat via de Antwerpse haven moet passeren. Dit konvooi bevat meer dan 250 wagons met militair materiaal en tanks.

Volgens de marxistische beweging Vonk behoort dit konvooi tot de ‘598th Transportation Terminal Group'(598 TTG). Een onderafdeling van deze eenheid, namelijk het 838e Transportbataljon (838 TB), is verantwoordelijk voor alle logistieke bewegingen van het Amerikaanse leger in de Beneluxhavens.

Flahaut geeft toe

Ondertussen weigerden de burgemeesters van Sint-Niklaas en Beveren extra te laten patrouilleren rond Hotel Beveren en kazerne Westakkers zoals het ministerie van Defensie had gevraagd aan beide gemeenten via een fax die vrijdag toekwam op het stadhuis van Sint-Niklaas. Ondertussen heeft het ministerie zijn aanvraag al teruggetrokken, maar minister van Defensie Flahaut geeft toe dat het regelmatig gebeurt dat het Amerikaanse leger gebruik maakt van ons grondgebied voor transporten van manschappen en materiaal via de haven van Antwerpen. Volgens internationale verdragen die afgesloten werden na de Tweede Wereldoorlog, moet voor dergelijke transporten geen toestemming gevraagd worden aan ons land.

Het VS- en Navo-imperialisme

Dit bewijst weer eens dat België een lakei is van het VS-imperialisme aangezien zij zich niet verzetten tegen het feit dat de VS onder dekmantel van Navo-transporten oorlogsmateriaal verscheept via de Antwerpse haven. Terwijl dat het overduidelijk is dat de meerderheid van de bevolking zich verzet tegen een oorlog in Irak. De aanwezigheid van de Navo in België zorgt ook voor meer kosten (o.a. voor bewaking van de gebouwen) en de belastingbetaler is daar de enige dupe van. Misschien is het ook eens goed om op te rakelen waarvoor die Navo officieel nu weer stond. Onder andere beweert de Navo de mensenrechten en de democratie te verdedigen terwijl de Navo-lidstaten er niet voor terugschrokken om dictators aan de macht te stellen ( bv. 1973, Chili) en moorddadige regimes te steunen (steun van België aan Zaïre). De Navo onderwerpt België aan de dictaten van de Verenigde Staten. De VS wil overal oorlog voeren en de ‘bondgenoten hebben geen andere keuze dan zich te schikken in de moorddadige logica van de VS. Officieel kan dan België tegen een oorlog zijn, in praktijk levert zij logistieke steun aan het VS-imperialisme. Paarsgroen dient dan ook te beseffen dat er een breed maatschappelijk debat zal komen over deze voortdurende afhankelijkheid van de VS en over onze rol binnen de Navo.

Waasland

Overduidelijk blijkt dat het Waasland een zeer belangrijke regio wordt in strijd tegen de (nakende) oorlog in Irak. Daarom plannen we in Sint-Niklaas op 7 februari om 20u een fakkeltocht tegen de oorlog en voor vrede zodat we mensen de kans bieden om hun verzet tegen de oorlog te uiten. We voeren nu campagne aan verschillende scholen, jeugdcentra, wijken, … om zoveel mogelijk jongeren, arbeiders en andere te organiseren. Ook worden er in de komende periode nog meer organisaties aangesproken om de anti-oorlogsbeweging in het Waasland mee vorm te geven. Voor meer informatie over het comité kan je altijd mailen naar fredericlehembre@hotmail.com.

Fréderic Lehembre, SJW

ps: het anti-oorlogscomité van Sint-Niklaas bevat mensen van de PvdA, Vonk, SJW, Bevrijde Wereld, migrantenorganisaties, onafhankelijken, ...