arch/ive/ief (2000 - 2005)

dode bij uitwijzingspoging in Frankrijk op oudejaarsavond
by vak Monday January 13, 2003 at 01:56 PM
vak@student.rug.ac.be st-pietersnieuwstr 45 9000 Gent

Argentijn vindt dood op het vliegtuig tijdens een uitwijzing Ricardo Barrientos is in het vliegtuig overleden dat hem terug moest brengen naar Buenos Aires. Par Charlotte ROTMAN (vertaling vak)

Argentijn vindt dood op het vliegtuig tijdens een uitwijzing
Ricardo Barrientos is in het vliegtuig overleden dat hem terug moest brengen naar Buenos Aires.
Par Charlotte ROTMAN

Maandag 07 januari 2003

Ricardo Barrientos, een Argentijn van 52 jaar, is gestorven in Roissy op het vliegtuig dat hem terug moest brengen naar zijn land. Deze sans papier, moest op 30 december 's avonds, na een weigering om het Franse grondgebied te betreden, teruggewezen worden naar Buenos Aires op vlucht AF 416 van Air France. Hij is levenloos het vliegtuig uitgebracht waarop men hem wou uitwijzen. De grenspolitie (PoliceAuxFrontières) verzekert dat het om een natuurlijke dood gaat.

dubbel geplooid.

Ricardo Barrientos was op de inscheping om 22u30, op maandag 30 december. " Hij was niet erg tevreden om terug te keren", geeft de PAF toe. Zoals vaker tijdens zo'n uitwijzing, werd hij naar de staart van het toestel gebracht door een b escorte, voordat de passagiers werden ingescheept. Hij werd op de middelste stoel op de laatste rij gezet en dubbel geplooid door twee politieagenten zij drukten op zijn beide schouderbladen om hem in die positie te houden. "Deze methode doet de vreemdelingen die teruggestuurd moeten worden in tweeën plooien, zodat verhinderd wordt dat ze schreeuwen en passagiers waarschuwen, ze wordt steeds minder gebruikt", zegt het ANAFE (Association Nationale D'assistance aux frontières pour les étrangers).
"Vlak voor het vertrek, heeft hij een aanval gekregen", zegt het onderzoek van de politie . Volgens getuigen aan boord, gesticuleerde de man en discussieerde hij, zoals bijna altijd het geval is. "Dan is hij gestopt met discussiëren", herinnert zich een passagier. De politieagenten reageerden niet direct. "Dat was een beetje vaag" herinnerde zich dezelfde bron.
Misschien dachten ze dat de Argentijn begreep dat zijn uitwijzing onvermijdelijk was en had hij zijn verzet opgegeven?

Daarna, wanneer het vliegtuig volledig vol was, heeft men een dokter aan boord gevraagd . Ricardo Barrientos werd levensloos naar de voorkant van het toestel gebracht. Hij werd horizontaal weggedragen "zoals een zak patatten", volgens getuigen. De passagiers maakten zich niet veel zorgen. een Zuid Amerikaanse toerist, ook arts ausculeerde de man en verklaarde hem dood na 10 minuten. Volgens de grenspolitie is er een dokter van de dienst spoedgevallen Ricardo komen onderzoeken op de trap buiten het toestel, ook hij stelde de dood vast.
een autopsie werd gevoerd door het medische legaal instituut van Parijs die tot een hartaanval besloot. Volgend de PAF, werd er geen geweld gebruikt . "Geen enkel incident werd gesignaleerd door de piloot tijdens de inscheping, noch voor of na . DE PROCEDURE WERD GERESPECTEERD"

Door gebrek aan andere versies dan deze van de politie worden nog ondervragingen verricht rond de dood van Ricardo Barrientos en zijn toestand toen hij in het vliegtuig stapte .
Volgens medici wordt een hartaanval voorafgegaan door signalen die zijn omgeving hadden moeten opmerken .
Zulke plotse hartaanvallen zijn zeldzaam en worden altijd voorafgegaan door pijn in de borst.

Drama's
De laatste jaren waren er nog drama's op andere vluchten. in september 1998, overleed de jonge asielzoekster Semira Adamu, begeleid door de belgische politie tijdens een bijzonder gewelddadige uitwijzingspoging. Haar dood zette België op zijn kop. in Frankrijk is het laatste overlijden aan boord van een vliegtuig tijdens een uitwijzingsprocedure geleden van 1991. Op vlucht UT 568 met bestemming Colombo, is een asielzoeker van Sri Lanka overleden tijdens de inscheping."

Commentaar : de elfde dode in 4 jaar!


meer nieuws over vluchtelingen:
kijk naar de nieuwspagina van het vak
http://www.student.rug.ac.be/vak/nieuws.html