GENT : besparingen op onze kap by denjo Monday January 13, 2003 at 11:28 AM |
www.lspmas.be |
Het Gentse stadsbestuur kampt met financiële problemen en "moet" bijgevolg besparen. De eerste slachtoffers worden de ambtenaren. Maar ook de bewoners die het stadsbestuur wil onteigenen in de Brugsepoort.
Om de dalende inkomsten te compenseren, wil het stadsbestuur de komende jaren telkens 20 miljoen euro besparen. De aankondiging van besparingen begon met de verstrekking van gratis koffie aan de ambtenaren die wordt stopgezet. Nadien volgde de aankondiging van het afschaffen van het gratis openbaar vervoer, elke eerste zaterdag van de maand.
Het OCMW stoot de poetsdienst af en de kinderopvang wordt verminderd. Via "natuurlijke afvloeiingen" wil men 5 à 10% van het stadspersoneel buiten krijgen…
Brugsepoort: geen geld genoeg voor onteigeningen
Maar ook een aantal projecten komen in de problemen, zoals het onteigenen van 89 woningen in de Brugsepoort. Op de plaats van de woningen wil de stad een park aanleggen, omdat de wijk te dicht bevolkt zou zijn. Met de mensen die er nu wonen, wil het stadsbestuur geen rekening houden. De alternatieve plannen van de bewoners, om een park aan te leggen zonder dat er huizen moeten worden afgebroken, werden afgewezen.
Maar zelfs bij het uitvoeren van die onteigeningen wil de stad de bewoners in de zak zetten. Schepen Karin Temmerman (SP.a) kondigde aan persoonlijk in te staan voor een "eerlijke vergoeding" voor de woningen. Dat je niet op Temmerman kunt vertrouwen, is echter wel bijzonder duidelijk geworden. Heel wat bewoners keken vreemd op toen ze de prijs hoorden die hen aangeboden werd.
Eén van de inwoners van de Brunelstraat hoorde bij een eerste discussie met de verantwoordelijke van het stadsbestuur, Jurgen Heytens, dat er een voorstel gedaan werd van 33.000 euro voor zijn woning. Als die bewoner gewoon weggaat van de "onderhandeling" als reactie op de belachelijke prijs, wordt hij vlug achterna gelopen door Heytens die prompt meedeelt dat de stad 49.000 euro voor de woning zou geven.
Enige tijd later biedt het stadsbestuur 49.000 euro aan te vermeerderen met een wederbellegingsvergoeding van 19% (terwijl 20,25% moet gegeven worden). Het verschil tussen het eerste en het laatste bod bedraagt dus meer dan 16.000 euro! Een onafhankelijke schatter kwam voor dezelfde woning op een prijs van 56.800 euro.
Het blijft niet bij de Brugsepoort
Het actiecomité Stop de Afbraak protesteert tegen deze gang van zaken. Het is duidelijk dat het stadsbestuur haar financiële problemen op onze nek probeert af te schuiven. Terwijl de stad het geld niet heeft voor de onteigeningen in de Brugsepoort kondigen ze wel aan om aan het Rabot nog een aantal onteigeningen te doen. Ook om een extra park te kunnen aanleggen.
We blijven ook protesteren tegen het afbraakproject in de Brugsepoort op zich. We gaan verder met onze campagne voor een referendum. 7.500 handtekeningen zijn reeds verzameld en we zijn ervan overtuigd dat we de 22.600 zullen halen.
Wel geld voor prestigeprojecten, niet voor koffie van de ambtenaar!
Terwijl het Gentse stadsbestuur zonder moeite geld vindt voor prestigeprojecten zoals een jachthaven, blijkt nu waar ze dat geld wil gaan halen. Niet bij rijken, niet bij de superwinsten van bedrijven. Neen, bij het stadspersoneel of bij de prijs die ze aanbieden aan onteigende bewoners in de Brugsepoort! Dat kunnen we niet aanvaarden! Werk daarom mee met de campagnes van de LSP (http://www.lspmas.be) in Gent.