arch/ive/ief (2000 - 2005)

Venezuela: Open brief aan Mia De Vits
by De Minister van Agitatie Wednesday January 08, 2003 at 11:46 PM
mia.devits@abvv.be http://e-communism.org

Het ABVV steunt, bij monde van het IVVV de strijd tegen Chavez. Protesteer met klem. Stuur een email naar mia.devits@abvv.be. Zoals deze bijvoorbeeld.

Geachte,

als lid van het ACOD/ABVV kwam ik vanavond tot de vaststelling dat het IVVV (waar het ABVV lid van is) het ondemocratische verzet in Venezuela tegen President Hugo Chavez ondersteunt. Ze doet dat doormiddel van de ondersteuning aan de CTV (Confederación de trabajadores de Venezuela)
Ik ben daarover onthutst.
Voor zover ik van de kwestie op de hoogte ben, handelt het verzet tegen President Chavez over de privatisering/nationalisering van de petroleummaatschappij en tegen de invoering van een pakket wetten die bedoeld zijn om tegemoet te komen aan de behoeften van de armere bevolking van Venezuela.
In zoverre ik de zaak begrepen heb, is deze President tot twee maal toe democratisch verkozen en houdt hij zich aan de grondwet die stipuleert dat halverwege zijn ambtstermijn een referendum kan worden georganiseerd waarin de bevolking zich over zijn beleid kan uitspreken.
Naar ik begrepen meen te hebben werd een poging tot staatsgreep, gesteund door de VS, midden vorig jaar ternauwernood verhinderd, dank zij het daadwerkelijke verzet van de bevolking en de arbeiders die massaal op straat kwamen.
In die beperkte mate waarin ik de actualiteit volg, dacht ik verstaan te hebben dat President Chavez tegenstander is van de oorlog tegen Irak, tegen de economische blokkade tegen Cuba, tegenstander van het Plan Colombia, voor een rechtvaardige vrede in Palestina en vriend van de socialistische President Lula Da Silva van Brazilië en de progressieve President van Ecuador, Guiterez.
In aansluiting met de globale, anti-globalistische beweging verzetten zij zich tegen het neo-liberalisme dat ginder de oorzaak is van armoede en werkloosheid en hier vandaag precies hetzelfde doet. Zo had ik het althans verstaan.

Het is dan ook normaal - en ik begrijp dat - dat de reactionaire fractie en de burgerij in President Chavez een tegenstander zien en dat de Verenigde Staten daartegen een coup d'êtat ondersteunen.
Het is vandaag wellicht normaal dat de niet-of-nauwelijks-verkozen-President van de VS, G.W.Bush, een herkozen President Chavez het advies geeft de grondwet aan zijn laars te lappen.
Ik vind het echter niet normaal dat het ABVV zich - bij monde van het IVVV - bij die reactionaire, ongrondwettelijke en gewelddadige sabotage aansluit en ik kan me niet voorstellen dat u dat wel normaal vindt.

Mag ik als eenvoudig lid dan ook ter mijner geruststelling vragen
+ wat het standpunt van het ABVV is ten opzichte van Venzuela en het beleid van President Chavez,
+ welke stappen u zult ondernemen om dit standpunt aan het IVVV, de CTV en de Venzolaanse autoriteiten en vooral de bevolking duidelijk te maken
+ welke solidariteit het ABVV concreet voor ogen heeft om het democratisch verkozen en progressief beleid van Venzuela te ondersteunen
+ op welke manier het ABVV haar leden consulteert alvorens belangrijke, internationale politieke standpunten in te nemen?

Ik zou het ten zeerste waarderen indien u mij hierover zo spoedig mogelijk op de hoogte zou kunnen brengen.

vriendelijke groeten,

De Minister van Agitatie