arch/ive/ief (2000 - 2005)

Overstromingen
by JNM-Denderstreek Tuesday January 07, 2003 at 09:27 PM
joachimdm@yahoo.com Ninove

In de media zijn de overstromingen weer een actueel thema, overstromingen teisteren immers de mens alweer. Overstromingen zijn natuurlijke verschijnselen, alhoewel we natuurlijk met klimaatsveranderingen zitten… maar laten we dat even buiten beschouwing laten.

Normaal zijn overstromingen in een natuurlijke situatie geen probleem omdat er zoiets bestaat als overstromingsgebieden. Maar met de mens, die de natuur aan hem wil aanpassen i.p.v. dat hij zich zou aanpassen aan de natuur, is er wel een probleem.

Dé eigenlijke oorzaak van overstromingen is natuurlijk een uitzonderlijke regenval, maar dit is te simplistisch. Er zijn vele menselijke oorzaken die het probleem hebben veroorzaakt en/of verzwaard. Er zijn natuurlijk ook oplossingen, maar hier moet de overheid zijn goede wil tonen en eens beginnen luisteren naar de natuur- en milieuverenigingen die al tiental jaren zitten roepen. Deze problemen moeten niet apart aangepakt worden, maar globaal en over álle grenzen heen. In bijlage zetten we kort deze oorzaken en mogelijke oplossingen op een rijtje.

Het nieuwe thema van de milieuwerkgroep van de JNM is 'water' en blijkbaar hebben ze een zeer actueel thema gekozen. Een thema waarbij er nog veel werk aan de winkel is. Wij hopen dat dit persbericht iets uithaalt, dat de beleidsmensen bijleren en dat we het leed van de mensen kunnen verzachten en nu zeker met de feestdagen.

Voor de volledige tekst:

http://users.pandora.be/luc.devriese/overstromingen.doc