arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vredesproces in Sri Lanka
by Marcus Kollbrunner Saturday January 04, 2003 at 08:53 PM

Marcus Kollbrunner sprak met Siritunga Jayasuriya van de United Socialist Party in Sri Lanka.

"Het vredesproces is vandaag het belangrijkste thema in Sri Lanka. De oorlog heeft het onvermogen van de kapitalistische klasse getoond in het ontwikkelen van de samenleving. De kapitalisten staan zwak en zijn afhankelijk van erg reactionaire elementen om aan de macht te blijven en de verkiezingen te winnen.

"De kapitalisten betalen daar een zware prijs voor. Ze staan met hun rug tegen de muur. Er is een grote druk van de VS om tot een akkoord te komen, zeker na 11 september in de VS probeert dat land haar invloed te vergroten in Sri Lanka. Het is geen toeval dat er meer VS-schepen zich in de buurt van Sri Lanka bevinden. Het is een waarschuwing voor de Tamil Tijgers (LTTE).

"De oorlog is als een kanker voor de kapitalisten. Als je kanker hebt, moet je een deel van je lichaam opgeven om te overleven.

"De oorlog duurt al twee decennia. Het land is arm, maar heeft veel geld besteed aan oorlog, ze hadden het geld evengoed gewoon kunnen verbranden! 18% van het overheidsbudget gaat naar het leger, dat is 5,8% van het Bruto Nationaal Product.

"Er is grote druk uitgeoefend door het IMF en de VS om tot een oplossing te komen. Maar de noordelijke delen van het landen bevinden zich de facto onder de controle van de LTTE. Het leger kan er haar kazernes niet buiten in deze regio.

"De verkiezingen van december 2001 werden gewonnen door de UNP, een reactionaire rechtse partij. Zij beloofden een oplossing voor de oorlog. Gedurende 2002 was er een staakt-het-vuren, wat door velen erg geapprecieerd werd omdat ze nu niet steevast angst moeten hebben voor bommen. De mensen die konden terugkeren naar een normaal leven waren de oorlog moe en beide kampen beseffen dat zij deze oorlog niet konden winnen.

"We zullen zien wat de uitkomst van de onderhandelingen zal zijn, als er echt een akkoord zal gesloten worden. Het is echter niet de eerste keer dat onderhandelingen gevoerd worden, eerdere pogingen mislukten door de zwakke positie van de kapitalistische klasse die onder sterke druk staat van sinhalese communalisten.

"Het staakt-het-vuren is een belangrijke verbetering. Het is nu gemakkelijker om op te komen voor strijd rond sociale thema's. We kunnen nu het communalistische bloedbad vervangen door klassenstrijd. De klassenstrijd zal een belangrijke rol spelen in het verzwakken van de positie van de nationalistische communalisten. We kunnen nu campagnes voeren tegen privatiseringen en dat zowel in het zuiden als het noorden.

"Met de USP komen we op voor de rechten van de tamils, daarbij komen we ook op voor het recht op zelfbeschikking. We hebben een relatief grote invloed onder Tamils omwille van onze aanhoudende strijd voor tamilrechten in het zuiden van het land.

"Toen de Tamils een belangrijke persconferentie hielden in Wanni werd één van de LTTE leiders gevraagd als hij tegen globalisering en de vrije markt was. Hij zei: "neen, we verwelkomen het". Het programma van de LTTE biedt dan ook geen oplossing voor de armoede van veel Tamils.

"Ik heb de leider van de LTTE in Jaffna ontmoet toen ik daar op bezoek was. Ik zei dat we hun strijd voor zelfbeschikking steunen, maar dat ze ook eens moeten zien naar de situatie van de bevolking in Tamil Nadu in India. Hoe veel mensen verhongeren er daar niet? Hoeveel werklozen zijn er niet? En hoe denkt de LTTE daar een oplossing voor te bieden. De LTTE-leider antwoordde dat het model dat hij in gedachten had dat van Singapore of Maleisië was!

"Ons standpunt is dat er pas een echte oplossing kan komen door een socialistische revolutie, waarbij alle volkeren recht hebben op zelfbeschikking en kunnen verenigd worden in een socialistische federatie.

"We hopen de USP op te bouwen tot een sterke partij in de Tamil-gebieden. Er zijn twee afdelingen in het noorden en één in het oosten (waar de Tamil-sprekende moslims leven)."