arch/ive/ief (2000 - 2005)

250 jongeren nemen deel aan JNM-congres - thema "zin in natuurstudie"
by thom Friday December 27, 2002 at 03:40 PM
thomaes83@yahoo.com

Traditioneel organiseert de JNM tussen Kerst en Nieuw een congres. Op zo'n congres wordt er vergaderd, geluisterd, gediscussieerd en natuurlijk ook gefuifd. Dit jaar zijn we op bezoek bij afdeling Neteland te Herentals.


Traditioneel organiseert de JNM tussen Kerst en Nieuw een congres. Op zo'n congres wordt er vergaderd, geluisterd, gediscussieerd en natuurlijk ook gefuifd. Dit jaar zijn we op bezoek bij afdeling Neteland te Herentals.

Het congres is hét moment voor JNM'ers om hun zegje te doen. Elke afdeling heeft immers een zeker aantal stemgerechtigden die tijdens de Algemene Vergaderingen (AV) op het congres nieuwe moties kunnen indienen, het Hoofdbestuur (HB) van het afgelopen jaar beoordelen en een nieuw HB kiezen. Gisteren is het HB van 2002 ontbonden, vandaag werden ze tijdens de eerste AV beoordeeld en werd hun beleid al dan niet goedgekeurd. Dé motie dit jaar zal ongetwijfeld de motie over de nieuwe invulling van het drieletterwoord JNM zijn. Dan zou bij goedkeuring Jeugdbond voor Natuurstudie en Milieubescherming verkort worden. Meer hierover morgen.

Naast al deze ietwat drogere materie (alhoewel! Vorig jaar is er een motie goedgekeurd om iemand voor de wolven te gooien), zijn er elk jaar workshops en voordrachten over een bepaald thema. Naargelang het thema kan dit aangevuld worden door een actie of excursie. Het thema van dit congres en voor 2003 is "zin in natuurstudie". De organisatoren hebben bewust geen leestekens geplaatst achter het thema, alle mogelijkheden blijven dus open. Met "Zin in natuurstudie?" wil men het nut van natuurstudie in vraag stellen en eens peilen naar de aanwezige zin in natuurstudie bij de huidige JNM'ers. Als je er een uitroepteken zou achterplaatsen, ga je ervan uit dat het tijd wordt om het natuurstudiekarakter opnieuw te herwaarderen. Genoeg stof voor discussie dus.

En omdat de boog niet altijd kan gespannen staan (om het met een cliché te zeggen), is er een DJ-contest tijdens het congres. Elke avond kan er een andere DJ zijn ‘ding' doen. De beste DJ mag dan het congres afsluiten met een sessie op het ‘Bal van de Bovo (Bondsvoorzitter)'.


Uw reporter van dienst vanuit Herentals.