arch/ive/ief (2000 - 2005)

Afschaffing Euratom
by Voor Moeder Aarde vzw Thursday December 26, 2002 at 10:35 AM
pol@mothererarth.org

Het Euratom verdrag van 1957 moet afgeschaft worden. Daar zijn anti-nucleaire campagnevoerders het reeds jaren over eens. Dit verdrag uit 1957 voorzag dat de Europese Gemeenschap de snelle verankering en groei zou promoveren van de nucleaire industrie. Het is vandaag, 45 jaar later, duidelijk dat dit verdrag door de werkelijkheid werd achterhaald.

"Het moet vervangen worden door maatregelen voor de veiligheid van de bevolking, de bescherming van het leefmilieu, de democratische aansprakelijkheid en het moet compatibel zijn met een geliberaliseerde en competitieve energiemarkt" aldus Friends of the Earth Europe die het voortouw nemen in een nieuwe campagne voor de afschaffing van Euratom. Het kan inderdaad niet langer dat kernenergie bevoordeeld wordt ten opzichte van andere energiebronnen, en dit betaald wordt met onze belastinggelden.

Van de 15 lidstaten van de Europese Unie vandaag, hebben zes lidstaten nooit voor nucleaire energie gekozen (Denemarken, Griekenland, Ierland, Luxemburg, Oostenrijk, Portugal). Vijf andere lidstaten hebben het besluit genomen voor een volledige kernuitstap (België, Duitsland, Italië, Nederland en Zweden). Slechts vier lidstaten houden de nucleaire optie open. (GB, Frankrijk, Finland, Spanje). De Europese publieke opinie en regeringen ondersteunen duidelijk niet langer een bevoorrechte behandeling van kernenergie.

Het debat over de toekomst van Europa is bezig. De periode tussen vandaag en de Intergouvernementele Conferentie van 2004 is de geschikte tijd om de noodzaak voor het vervangen van het Euratom verdrag op de agenda te plaatsen. De ‘Conventie over de toekomst van Europa' moet overwegen om de fundamentele veranderingen welke gevraagd worden aan te bevelen door de afschaffing van het Euratom verdrag op te nemen in de nieuwe intergouvernementele overeenkomst.

De campagne voor de afschaffing van Euratom is een initiatief van Friends of the Earth Europe. In België hebben Voor Moeder Aarde en Greenpeace de handen in elkaar geslaan om de politici en de publieke opinie te informeren over de noodzaak om dit totaal achterhaald verdrag te hervormen.

Friends of the Earth, met afdelingen in meer dan 30 Europese landen, roept het maatschappelijk middenveld op haar oproep voor de "Afschaffing van Euratom" te ondertekenen. De handtekeningen zullen in 2003 aan de Conventie voor de Toekomst van Europa worden voorgesteld.

http://www.foeeurope.org/activities/nuclear/sign-on_statement_Euratom.pdf