arch/ive/ief (2000 - 2005)

Zalige kerstboom!
by Tim Tuesday December 24, 2002 at 05:38 PM

Kwestie om de feiten tijdens deze eindejaarsfeesten niet uit het oog te verliezen. Vergeet niet dat dit officiële cijfers zijn........................;

11,5 % Vlaamse gezinnen is volledig afhankelijk van sociale zekerheid.

1 400 000 Belgen is bestaansonzeker": alleenstaanden met hooguit 30 000fr. en samenwonenden 40 000fr. inkomen per maand.

700 000 Belgen leven volgens de Europese Gemeenschap in armoede. Ze moeten het stellen met minder dan de helft van het gemiddeld inkomen.

Ongeveer 5,2% van de Belgen behoort tot de harde kern van de armen.

Heel wat arme alleenstaanden, maar ook gezinnen slagen er niet in om aan de gangbare huurprijzen een woning te huren. Het huren van een al dan niet gemeubelde kamer is dan nog een uitweg. Deze marginale woonvorm is in de praktijk veelal een flagrante inbreuk op het recht op een behoorlijke huisvesting. Talrijk zijn de getuigenissen waar gewezen wordt op het geringe comfort, de te hoge huurprijzen in verhouding tot het gebodene, de te beperkte ruimte, het gebrek aan privacy, de beperkte woonzekerheid, het gevoel van onveiligheid, enz. 400 000 mensen in ons land leven van een minimum-uitkering.

(Uit tentoonstelling De Reizende Zetel, 1996)

Elke minuut worden vijftig baby's geboren in extreme armoede.

Op een wereldbevolking van 5,7 miljard zijn anderhalf miljard mensen wanhopig arm.

Elk jaar komen daar 25 miljoen mensen bij.

Volgens UNICEF verviervoudigt het aantal armen op één mensenleven.

Twintig procent van de wereldbevolking overleeft vandaag de dag met een dagelijks inkomen van één dollar.

Op dit moment leeft 1 miljard armen in landelijke gebieden. Vanaf nu tot in het jaar 2005 leeft één persoon op twee in agglomeraties. Dat heet dan de verstedelijking van de armoede.

Worden het meest door armoede bedreigd: vrouwen, vluchtelingen, verminkten en gehandicapten, de armste kinderen en andere kwetsbare groepen.

In de echt arme landen werken 95 miljoen kinderen, minder dan vijftien jaar oud, om hun familie te helpen die in ellende leeft. Daar komen nog eens zoveel dakloze en onvermogende 'straatkinderen' bij.

Van de zeshonderd miljoen extreem-armen leeft twee derde in Azië.